avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare de sanatate persoana fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare de sanatate persoana fara venit

Buna ziua
Sunt o persoana necasatorita si fara niciun venit de 2 ani de zile (pana acum 2 ani am fost angajata si am platit contributia pentru asigurarea de sanatate). In aceasta perioada nu am beneficiat de nici un serviciu medical gratuit. As dori sa stiu urmatoarele:
- pot plati personal, de acum inainte. contributia pentru asigurarea de sanatate ?
- cat ar trebui sa platesc lunar in conditiile date ?
- sunt obligata sa platesc si din urma ?
- se poate plati acerasta contributie si pe cateva luni anticipat ?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns
Cel mai recent răspuns: U53R , utilizator 19:44, 24 Februarie 2017
Coasigurati pot fi numai sotul, sotia sau parintii asiguratului.
va scriu situatia mea din ultimii 5 ani,in legatura cu contributia de sanatate.din 12-07-2008 pana 26-05-2012 am beneficiat de concediu de crestere copil.din 29-05-2012 pana pe 03-aug-2012 somaj,16-aug-2012 pana pe 16-dec-2012 angajat,urmeaza o intrerupere pana la 10-apr-2013din nou angajare pana pe 21-iul-2013.iar din 01-12-2013 si pana pe 03-iun-2014 o noua angajare.din data de 8-sep-2014 beneficiez de somaj pana pe 8 -mar-2015.dupa data de 9 martie 2015 pentru a beneficia de asigurari de sanatate trebuie sa platesc ce nu am avut continuitate ca salariat in ultimi 5 ani,sau ce nu am contribuit in ultimele 6 luni.?specific ca nu am rol,deci venit agricol la primarie.daca trebuie sa platesc ,as vrea sa stiu cate luni am de platit si ce suma?mai adaug ca am fost anul trecut pe 16 iunie la casa de asigirari si mi-au zis ca trebuie sa platesc pe 4 luni -c-am 390 lei,atat au gasit lipsa in aceasta perioada,dar nu sunt sigur de aceea va intreb pe dvs.
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
livisor27, utilizator
Cum adica, va rog specificati mai clar, daca nu ai niciun venit (esti somer neindemnizat) e obligatoriu sa platesti asigurari de sanatate chiar daca nu apelezi la vreun serviciu medical ? De asemeni,daca nu ai platit aceste asigurari medicale in perioada in care ai fost somer neindemnizat (TIMP DE CATEVA LUNI DUPA PERIOADA DE SOMAJ CU INDEMNIZATIE DE 12 LUNI) trebuie sa le platesti din urma si platesti si penalitati ? In lege scrie ca trebuie sa platesti asigurari de sanatate DACA VREI sa beneficiezi de servicii medicale (gratuite daca imi amintesc bine, in masura posibilitatilor legale, retete compensate etc, nu si daca nu doresti/ai nevoie sa apelezi la ele). Daca totusi si in aceasta situatie e obligatoriu, va rog specificati care este cuantumul penalitatilor /luna de exemplu, unde se platesc (la ce institutie) si de unde se presupune ca ar putea somerul neindemnizat sa le plateasca si, mai ales, de ce sa plateasca SI penalitati. MULTUMESC
livisor27:
Procedati asa cum vi s-a spus de la CJAS.


Cornelissa:
1. - Nu va obliga nimeni sa platiti contributia la sanatate.
- Legea obliga la plata contributiei la sanatate numai persoanele care au un venit si, prin lege, venitul respective este supuse retinerii contributiei la sanatate.

2. Dar daca nu sunteti asigurat, adica nu paltiti contributia la sanatate, nu veti putea beneficia de serviciile medicale gratuite oferite de stat.

3. - Actul normativ care va intereseaza este Legea 96/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
- Din pacate aceasta lege nu spune da unde sa aiba bani o persoana care nu are nici un venit.
stiam ,ca la cererea de eliberare aadeverintei de asigurat ,trebuia sa faci dovada platii cass 5 ani in urma de la data cereri acestui document.

Alte discuții în legătură

Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)