avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare de sanatate persoana fara venit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare de sanatate persoana fara venit

Buna ziua
Sunt o persoana necasatorita si fara niciun venit de 2 ani de zile (pana acum 2 ani am fost angajata si am platit contributia pentru asigurarea de sanatate). In aceasta perioada nu am beneficiat de nici un serviciu medical gratuit. As dori sa stiu urmatoarele:
- pot plati personal, de acum inainte. contributia pentru asigurarea de sanatate ?
- cat ar trebui sa platesc lunar in conditiile date ?
- sunt obligata sa platesc si din urma ?
- se poate plati acerasta contributie si pe cateva luni anticipat ?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns
Cel mai recent răspuns: U53R , utilizator 19:44, 24 Februarie 2017
Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 581/2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat

Art. 6. -
(1) Persoanele care nu realizeaza venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, pentru a dobandi calitatea de asigurat, au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate

(2) Persoanele care au obligatia sa se asigure, care nu pot dovedi plata contributiei si care nu se incadreaza in categoriile de persoane care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin aplicarea cotei prevazute in Codul fiscal la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii

(3) Persoanele prevazute la alin. (2) sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni si a lunii curente, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. In situatiile in care persoanele prevazute la alin. (2) au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie recuperarea sumelor restante cu titlul de contributie, precum si accesoriile fiscale se realizeaza de ANAF, prin organele fiscale teritoriale, in conditiile legii

(4) Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele prevazute la alin. (1) se efectueaza lunar, la termenele si in conditiile Codului fiscal.

În cazul nerealizării veniturilor pe o perioadă de 12 ani este necesară completarea a 12 declarații sau doar ptr ultimii 5 ani?

Mulțumesc.
Este suficienta o singura declaratie in care sa mentionati ca nu ati realizat venituri in perioada cuprinsa intre data de .... si data de ...
As avea o intrebare: in cazul in care beneficiez de indemnizatie crestere copil dar nu am un contract de munca (a incetat inainte de a intra in crestere copil), cum pot obtine calitatea de asigurat?
- daca inchei un contract cu casa de asigurari, plata va fi procent din venitul minim sau din valoarea indemnizatiei (singurul venit pe care il realizez)
- pot beneficia de asigurare in calitate de coasigurat (sotie)? avand un venit- indemnizatia de crestere copil
- cumva din indemnizatie se opreste contributia pentru sanatate, adica sunt automat asigurata?
Multumesc
1. OUG 111/2010
art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.

(2) Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra nivelului indemnizaţiei acordate.

(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

2. Legea 95/2006
art.224
(2) Sunt asigurate persoanele aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse, în condiţiile prezentei legi:
....
b) se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau se află în concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani;
.....


3. Asadar, pe durata CCC sunteti asigurat in sistemul de sanatate.

Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru dvs este asigurata de la bugetul de stat.


Alte discuții în legătură

Calitate asigurat anushk_hea anushk_hea /Unde in lege este mentionat ca pentru a fi asigurat trebuie sa fi cotizat in ultimii 5 ani continuu? (95/2006 cu actualizare in 2015) (vezi toată discuția)
Plata cass iuliana.stanciu202 iuliana.stanciu202 Buna ziua, Am un SRL la care sunt asociat unic si conform legilor in vigoare la momentul respectiv nu am putut sa fiu si angajat ... asa ca nu am platit ... (vezi toată discuția)
Redobandirea calitatii de asigurat in sist. asigurarilor sociale de sanatate Elena Soare Elena Soare Pana in 1998 am fost salariat si am fost asigurat conform legii. Ulterior am platit asigurarea de sanatate, pe baza de chitante, direct la CASMB in str. ... (vezi toată discuția)