avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pierderi apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pierderi apa

Buna ziua!
De cand sunt administrator in bloc, observ ca sunt pierderi mari de apa calda si rece (minim 20% lunar) la doua din cele patru scari ale blocului.
Am facut o sesizare la furnizorii de utilitati, au inlocuit apometrele principale, am sigilat apometrele din apartamente, acestea fiind verificate semestrial de reprezentanti ai asociatiei.
Am observat ca, pe teava de canalizare corespunzatoare celor doua scari in cauza, curge apa incontinuu. Nu am gasit un instalator care sa-mi dea o solutie.
Aveti ceva pareri legate de aceasta problema?
Multumesc anticipat tuturor!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:37, 29 Martie 2015
vsu a scris:
Dupa aceste citiri in luni succesive, am constatat urmatoarele:
- pierderile de apa s-au redus la 10% din totalul metrilor cubi

Felicitari! Este metoda cea mai fireasca si necostisitoare pentru a avea sub control consumul de apa. Am sugerat de multe ori sa se faca citirea lunara sau macar de 2-3 ori pe an a indexului din apartamente, ocazie cu care se depisteaza si unele probleme pe instalatia din interiorul apartamentelor.
La sedinta s-a mai discutat despre inlocuirea contoarelor de apa. Este mai bine sa le inlocuim (au fost montate in 2006) sau sa facem verificare metrologica?

In primul rand vedeti daca ultima verificare metrologica mai este in termen. De regula apometrele au verificarea metrologica pentru 4-5-6 ani. Daca au iesit din acest termen, ajutati-i pe proprietari sa faca verificarea metrologica. Aceasta operatiune costa 10-15 lei/apometru fata de 50-60 lei pentru un apometru nou.
Laboratorul care face verificarea metrologica, va da inca 4-6 ani de functionare daca apometrul este bun sau va informa proprieatrul ca apometrul este defect si trebuie sa-si cumpere altul nou. Mai spuneam in alta discutie ca, din doi in doi ani merg cu masina la ITP unde obtin prelungirea pe inca doi ani si ma costa 100 lei fata de a schimba masina din doi in doi ani costandu-ma de 500-1000 de ori mai mult in functie de marca.

Intr-o asociatie mai mica lucrurile ar trebui sa "stea" mai bine, dar iata ca, nu totdeauna este asa.
Trebuie sa va intocmiti un regulament, ceva de genul Regulament de ordine interioara in care sa va fixati - prin AG sau si mai simplu, in com. executiv, toate problemele pe care le-ati intampinat sau la care nici nu v-ati gandi ca s-ar putea sa se intample.
Luati masuri drastice impotriva celor care umbla la apometre, la indecsi sau la altele asemanatoare.
La noi, cine este depistat cu golanii dintr-astea i se face plangere la organele de politie si este pus sa achite toate costurile (diferentele) pentru toata perioada in care s-au constatat acele diferente care trec de 10%.
Afisati la aviziere acest regulament, eventual puneti-ii sa semneze de luare la cunostinta. Smecherii au sa se linisteasca destul de repede.
Mult succes!
Si noi avem probleme si inregistram pierderi de apa asa ca am trecut la verificari.
Aveam apometre de tipul asta [ link extern ]
si dupa un timp se crapa sigiliul de plastic care il tine partea cu cifre de partea de metal si apometrul se poate scoate.
Acolo unde au crapat le-am inlocuit cu apometre dastea [ link extern ]

pretul 35.1+tva=43.52 lei . fara urechile de prindere care sunt la fel.

Cred ca e mai greu sa scoti multe apometre si sa le duci la verificat decat sa le inlocuiesti.
Ce face proprietarul cit apometrele sunt la verificat?
Ii puneti altele in loc?
Aveti de rezerva?

Daca iar ies pierderi 40 m3 la un consum de 250 si nu depistam o sa anuntam ca oprim apa la o anumita data si citim toate apartamentele.Ne ia o ora.
Facem farmacie direct.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2015
w_v_w_v, utilizator
Verificarea metrologica a apometrelor se face o data la 5-6 ani. Apometrele sunt scoase si in locul lor se monteaza o teava - practic la acel apartament nu se masoara consumul timp de 1 zi, caci atata dureaza pana se monteaza apometrele la loc.

In acea luna va exista o cantitate de apa consumata si necontorizata care nu e din cale-afara de mare fata de diferentele inregistrate lunar, asa incat nici nu merita sa intre in discutie acest aspect.

Ca sa nu se distorsioneze repartizarea consumului necontorizat se procedeaza ca si pana acum, dar avantajul este ca apometrele sunt verificate, iar unele inlocuite, ceea ce va salva pe viitor multi bani.
Cum nu merita doamna ELGA

Ati facut dumneavoastra sau alta asociatie vreodata la tot blocul verificare metrologica?
Sa spunem ca am 50 apartamente.
Cit timp ii ia unei persoane taie sigiliile sa le scoata 50 x 4 apometre minim(baie si bucatarie).
De unde am 200 tevi de care pomeniti dumneavoastra sa pun acolo?Cit costa o teava?
Apoi trebuie sa merg sa le duc undeva la metrologie la verificat .La dv e simplu ca sunteti in Bucuresti.
Cat ii ia ca timp sa verifice un apometru??
Presupunem ca le verifica in o saptamana.Apoi iar monteaza tot la loc.
Cumpar alte sigilii 1.5lei un sigiliu si iar montaj la loc si sigilat.
Mie mi se pare ceva foarte greu spre imposibil si abia astept sa imi detalieze unul cum a facut el la toata asociatia .
Ultima modificare: Duminică, 29 Martie 2015
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Montare apometre cu citire radio petricadracea petricadracea Poate au mai fost astfel de situatii si am dori un sfat. Lunar sunt pierderi de apa rece/calda, desi la subsol este totul uscat iar la verificarea in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , locuiesc in baia mare intr-un bloc de locuinte care ... s-dan s-dan Buna ziua , locuiesc in Baia Mare intr-un bloc de locuinte care are 33 apartamente ( o singura scara ) si avem contorizare individuala pentru apa rece , apa ... (vezi toată discuția)