Am impresia ca ati vrut sa ziceti ca "unde-i lege nu-i tocmeala', nu " Stiu cum, dar legea este lege, nu te obliga nimeni sa nu o respecti".
Acum daca tot ati adus aminte de cei care si-au montat termopane de 2, 3, 4 sau mai stiu eu cati ani in urma - unii chiar anul trecut - credeti ca primaria a dat vre-o autorizatie de constructie in acest sens? Pentru ca sunt mai in varsta, mi-aduc aminte ca prin anii 80 am mers de nenumarate ori la primar in audienta (delegatie de la asociatie) pentru intocmirea unor proiecte si autorizatii de costruire a unor glassvant-uri - cat de cat uniforme si specifice fiecarui tip de bloc. Credeti ca am avut castig de cauza? Da de unde! Frica tovarasilor activisti era prea mare ca sa se complice cu asa ceva, cu toate ca ar mai fi crescut temperatura in casa cu 1-2 grade Celsius. Ba mai mult, la una din vizitele tov.-ului in Iasi, acesta a vrut sa mearga pe jos prin oras, spre resedinta de-o seara. Ei bine, pe traseele respective, toata lumea a fost nevoita sa-si dea jos glassvant-urile... Vai de mama lor ce-au patit daca s-au impotrivit, asa ca dupa '89, cine a vrut si cine n-avrut si-au facut fel de fel de amenajari, din otel, lemn, apoi a venit vremea termopanelor... Fiecare dupa cum au mai vazut prin reviste. Nema proiect, nema autoriazatie. Pe mine personal m-a costat suma de 50.000.000 lei si acum vine don' Blaga sa-mi puna termopane "first class" ! Merci, nu mai am nevoie. As fi multumit ca partea statului - cei 50% promisi, sa intocmeasca auditul energetic si proiectul, iar de restul sa se ocupei proprietarii, de intocmirea anveloparii blocului. Altfel, chiar intrat in proiectul local de reabilitare termica, ne va veni randul cam prin anul 2510. Nu mai este mult, asa ca...
Totusi, sa ne punem sperante in acest proiect maret al guvernului, sau vorba unuia: " hai fie si-un lup mancat de-o oaie".
Legea esti obligat sa o respecti, nu o respecti e riscul tau ( chiar daca altuia i-a mers).
Cele 15 anexele fac parte din lege si poti sa te tocmesti la unele din ele, deoarece au conditii minime obligatorii, am spus solutii si variante de la caz la caz. Chiar si Legea 230 ne lasa sa ne tocmim, avem ROI-ul care ne da posibilitatea sa organizam traiul la comun.
Daca in 80 cand eram chiriasi umblam cu jalba sa uniformizam fatada blocului, acum umblam sa personalizam fatada apartamentelor acelui bloc, deci atunci era normal sa respectam legea, acum ?
Lemn, materiale noi, solutii tehnice noi, in programul de anvelopare cine vrea ramane cu lemn iar cine vrea pune termopan, dar Legea 50/1991este valabila .
Sa speram ca va exista consens in cadrul fiecarei asociatii pentru alegerea celor mai bune variante de anvelopare.
Efectele reabilitarii trermice se vor vedea prin diminuarea facturilor la intretinere si inca un efect care multora le scapa este acela ca durata de viata (functionalitate) a blocului se prelungeste, nu ajunge ghetou.
Succes!