avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil si operarea in Revisal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil si operarea in Revisal

Buna ziua,
Avem o salariata care va naste in ianuarie 2015 si la sfarsitul lunii octombrie ar trebui sa intre in concediu prenatal (84 zile). Restul de 42 de zile le va lua dupa nasterea copilului si va opta pentru CCC de 2 ani
Tatal copilului indeplineste si el conditiile pentru 1 luna de CCC.
Nu am mai avut situatii de concedii maternitate si crestere copil pana acum. Ce trebuie sa inregistrez in Revisal? II suspend contractul pentru 23 luni?
Multumesc! #-o
Cel mai recent răspuns: me.elena , utilizator 12:24, 21 Iunie 2016
Decizia de suspendare se poate emite si inainte , nu este obligatoriu sa asteptati terminarea concediului de maternitate.

In acest caz, salariata trebuie sa va depuna cererea de acordare a concediului pentru cresterea copilului incepand cu data de 23.02.2015 la care va atasa copia certificatului de nastere a copilului.
Am inteles. Va multumesc mult!!!
Buna ziua

Avem o salariata (sotia administratorului) care a nascut pe 15.06.2016 nu aduce concediu postnatal deoarece este angajata cu 2 ore si nu vrea sa se mai complice.
Rugamintea mea este sa-mi spuneti cu ce data ii operez in revisal suspensarea contracului de munca astfel incat sa nu aiba ulterior probleme cu depunerea dosarului pentru copil.

Va multumesc .
1. Deoarece indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate va putea solicita concediu crestere copil (CCC) incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

2. Asadar ii suspendati CIM, la cererea salariatei, cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 4.
(1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile Legii nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.


4. Din Normele de aplicare OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
Va multumesc frumos pentru informatie .
Ultima modificare: Marți, 21 Iunie 2016
me.elena, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data suspendare cim in cazul in care nu am niciun concediu medical Herra_ Herra_ Buna ziua, Data nasterii copililui este 13.02.2014. De cand pot sa suspend CIM?! Astazi am primit certificatul de nastere al copilului. Concedii medicale nu ... (vezi toată discuția)
Tatal cere cic cata8 cata8 Am si eu o intrebare.daca tatal cere concediu de crestere si ingrijire copil, de cand are dreptul sa intre? Trebuie sa astepte cele 42 de zile de la data ... (vezi toată discuția)
Cele 42 de zile de concediu de lauzie sunt obligatorii andreea-29 andreea-29 as avea si eu o intrebare referitore la cele 42 de zile de concediu de lauzie. eu am nascut in 22 februarie si nu m-iam scos concediu de lauzie, as vrea sa ... (vezi toată discuția)