avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care sunt documentele care nu se pun la dispozitia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care sunt documentele care nu se pun la dispozitia unui proprietar pentru a fi studiate

Buna ziua
Am solicitat asociatiei de proprietari sa mi puna la dispozitie unele documente ale asociatiei , printre care :
- copie dupa procesul verbal al adunarii generale al asociatiei
- copie dupa referatul prezentat de administrator in acea adunare si
- contractul de munca al angajatilor cu contract individual de munca
- fisa postului a acestor
- un contract incheiat intre asociatie si o firma care a executat o izolatie la o terasa .
Dintre aceste solicitari cand m am prezentat pentru a studia cele solicitate , am constatat ca doar ultimul contract il pot studia , pentru celelalte avand intredictie!
Motivatie : contractele de munca sunt confidentiale la fel ca si fisa postului, pentru ca incalca Codul muncii art . 26 ( 1 ) dar nu spune care sunt conditiile stabilite in regulamentul intern ( daca o avea asa ceva si cine la stabilit , nu trebuie stabilit de adunarea generala , ca doar noi ii platim pe acestia ) iar copii dupa cele solicitate nu se dau , cu toate ca am specificat ca , suport costul .
Legea 230/ 2007, art.10 si H.G. 1588/2007 , art.12 ( c ) spune clar si fara nicio restrictie : " Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces , la cerere , la orice document al acesteia " si atunci vin si intreb :
- acele documente solicitate nu intra " la orice document al asociatiei " ?
Va multumesc .
P.S. O sa ma intrebati de ce solicit fisa postului si cim-urile , am constatat ca nu prea se respecta programul .
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:35, 10 Octombrie 2014
Imi pare rau ca s a ajuns aici , ambii aveti dreptate , dar eu solicit cum sa rezolv cat mai rapid problema si nu numai eu , poate mai sunt si altii in aceasta situatie .
Domnule Adriantot , astept de la Dumneavoastra cum ati rezolva in asociatie problema cand un proprietar va solicita asa ceva ( poate fi adevarat ca nu s a intamplat aceasta situatie ) dar la experienta pe care o aveti , poate va puteti pronunta , sau ati proceda cum o fac cei din asociatia mea ?
Nu vroiam sa va rog sa va spune ti parerea , dar sa stiti ca , cunosc administratori care nu dau pe la asociatii decat cand sunt solicitati , de asociatie se ocupa un gospodar care este platit tot de asociatie si el are un salariu f bun
Nu am dorit sa mi spun parerea despre administratori pentru ca trebuie sa recunosc , sunt si administratori care poti sa spui " jos palaria ".
Astept in continuare parerile Dumneavoastra .
Daca as fi presedinte al asociatiei dumneavoastra v-as arata orice document solicitati in masura in care exista acel document. Daca nu exist nu m ce sa arat. Iar daca proprietarul nu este multumit eu, la prima adunare generala-i propun sa candideze ca membru in comitet, presedinte sau cenzor si asa poate avea acces la orice documet, poate sa intocmeasca documentele...
Daca as fi proprietarul care cer sa consult un numit document iar presedintele asociatiei nu mi-l pune la dispozitie, la urmatoarea adunare generala, candidez si ajung in conducerea asociatiei, pozitie in care fac mai bine decat au facut altii...
Multumesc Domnule Adriantot
Dar din punct de vedere legal , exisa vreun impediment ca solicitarile mele sa nu aiba sorti de izbanda ? in afara de " o ambitie " ( ca sa nu zic altceva ) exista ceva legal decat invocand acel articol din Codul muncii?
Problema "impedimentelor" legale ma depaseste.
Eu stiu ca legal proprietarul membru al asociatiei are drepturi si obligatii. Daca un proprietar nu-si indeplineste obligatiile fata de asociatie, poate ca nici cei din conducerea asociatiei nu-si indeplinesc obligatiile fata de proprietarul respectiv.
Concret un restantier vine la asociatie si solicita o adeverinta iar presedintele nu-i elibereaza adeverinta pana cand nu achita debitele. Nicaieri in legislatie nu scrie ca presedintele are acest drept dar nicaieri in legislatie nu se spune ca presedintele este obligat sa munceasca gratuit pentru cineva.
Si, sper sa nu va suparati, dar acelasi rationament am si pentru un restantier care cere presedintelui situatii, documente...
Poate nu este situatia dumneavoastra si sunteti un proprietar model, cu plata la zi, poate va preocupati de bunul mers al administrarii asociatiei, poate participati la adunarile generale, la deszapezire si la ingrijirea spatiilor verzi de langa bloc...
eugarizan a scris:

Multumesc Domnule Adriantot
Dar din punct de vedere legal , exisa vreun impediment ca solicitarile mele sa nu aiba sorti de izbanda ? in afara de " o ambitie " ( ca sa nu zic altceva ) exista ceva legal decat invocand acel articol din Codul muncii?

De aceeasi situatie m-am lovit si eu.

Adevarul pe care nimeni nu-l spune aici este ca in acest domeniu al asociatiilor de proprietari, este o intreaga nebuloasa tolerata de zeci de ani de zile. De regula aici daca intrebi ceva ca proprietar, nu ai nici o sansa sa primesti vre-un raspuns care sa-ti dea dreptate. numai presedintele de bloc si administratorul au dreptate si actioneaza "conform legii".

Sincer in locul dvs. as trimite scrisori recomandate cu confirmare de primire, catre presedintele asociatiei si administrator prin care sa solicitati dreptul dvs. de a consulta documentele ce stau la baza calcului listei de plata, specificand ca daca acestea nu vi se vor pune la dispozitie pentru consultare, veti sista plata intretinerii catre asociatie, urmand sa o depuneti intr-un cont deschis de dvs. pe numele dvs., pana la solutionarea problemei.

Daca va ameninta cu darea in judecata, nu au decit. Sa va dea in judecata si acolo vor pierde pentru ca nu au respectat termenul prevazut de lege prin care trebuie sa vi se puna la dispozitie actele doveditoare, ce stau la baza listelor de plata, iar dvs. prin virarea lunara in contul deschis special, veti face dovada bunei dvs. credinte in fata instantei.

Mi se pare aberant sa platesti ceva si sa nu poti vedea actele ce stau in spatele acelor plati.

Sincer nu va uitati la televizor? Nu vedeti ce se intampla zilele acestea? Cit fura unii in tara asta, daramite in asociatiile de proprietari?

Ca sa parafrazez clipul info regio care a luat locul celui de pe vremea lui nea Nelu (cel cu macaralele care rid in soare).

Calatoria continua. Mai avem multe lucruri de descoperit.

Seara buna,
Rorschach
:oops:

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate a unui contract individual de munca eugarizan eugarizan Buna seara Ma poate lamuri si pe mine cineva cum este cu aceasta clauza de confidentialitate intr o asociatie de proprietari ? pentru ca atat cei de ... (vezi toată discuția)
Program lucru presedinte asociatie de locatari/propietari alinaiancu alinaiancu Buna ziua, 1. As dorii sa stiu exact ce program de lucru poate avea presedintele de asociatie, daca el trebuie sa fie in biroul asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Decizii dupa bunul plac ContSters122354 ContSters122354 ne confruntam cu o problema in asociatie .' femeia de servici refuza a mai face curatenie pe una din scarile asociatiei , din cele 7, pe motiv ca respectivii ... (vezi toată discuția)