avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract vanzare cumparare cu uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract vanzare cumparare cu uzufruct

Buna seara, Acum 15 ani cu acordul meu ca sora dupa moartea tatalui am cedat partea mea mamei mele ca sa poata incheia un contract de vanzare cumpare cu uzufruct fratelui meu in acest timp fiind casatorit, cei doi nu se mai inteleg si vor divort. In acest contest ce se va intampla cu mama mea??? Va fi obligata sa paraseasca domiciliul in care locuiesc cei trei ...mama fratele si cumnata.. (in cazul divortului se imparte bunurile...casa....tinand cont ca exista acest acest contract vanzare cumparare uzufruct ) Intrebarea mea ... exista o modalitate legala prin care sa se anuleze acest contract vanzare cumparare uzufruct ( fratele e de acord ca mama sa anuleze acest contract vanzare cumparare uzufruct ) Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriana Giurca , Avocat 20:05, 9 Octombrie 2014
Nu e asa de simplu, ar trebui sa luati actul si mama si sa mergeti la un avocat. Sunt mai multe solutii, fiecare cu riscurile, efortul si timpul sau, trebuie aleasa o cale, mers in instanta... judecata.
AVLIL a scris:

Nu e asa de simplu, ar trebui sa luati actul si mama si sa mergeti la un avocat. Sunt mai multe solutii, fiecare cu riscurile, efortul si timpul sau, trebuie aleasa o cale, mers in instanta... judecata.

Domnisoara avocat are dreptate,in plus,ce valoare ar mai avea actele daca s-ar face si desface in functie de ce dispozitie avem??Ne intelegem bine,facem act...ne certam....desfacem actul...prima data dam declaratie ca am primit banii,acum ca sa stricam actul..declaram ca nu am primit banii...pai in cazul asta ar trebui trasi la raspundere si vanzatorii pentru fals

maria_2013 a scris:

inca o intrebare, daca nu accepta banii 1/2...ce putem face??? Multumesc


Partaj in instanta.
N-o lungiti, daca moare mama veti avea de dat sulta mai mare pt ca va fi un ap liber de sarcini.


Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2014
gi-jane2, moderator
maria_2013 a scris:

Buna seara, Acum 15 ani cu acordul meu ca sora dupa moartea tatalui am cedat partea mea mamei mele ca sa poata incheia un contract de vanzare cumpare cu uzufruct fratelui meu in acest timp fiind casatorit, cei doi nu se mai inteleg si vor divort. In acest contest ce se va intampla cu mama mea???


Din ce spuneți nu rezută foarte clar cine are uzufructul și cine are nuda proprietate.

Dacă mama are uzufructul viager, poate fi liniștită deoarece poate folosi locuința pe timpul vieții indiferent de divorțul fiului ca nud proprietar.
Pe langa faptul ca, asa cum spunea Patrick_, mama poate sta linistita pe tot timpul vietii ca titulara a dreptului de uzufruct, ati putea sa-i aduceti aminte fratelui ce spune vechiul cod civil (care a guvernat incheierea contractului):

Art. 845
Valoarea bunurilor înstrăinate unui succesibil în linie dreaptă, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezervă de uzufruct va fi socotită în porţiunea disponibilă şi excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputaţia şi raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreaptă care a consimţit la aceste înstrăinări.


Cu alte cuvinte, dupa decesul mamei ati putea invoca caracterul gratuit al actului incheiat cu fiul ei, ramanandu-i acestuia sarcina de a proba ca a pltit cu adevarat pretul vanzarii, uar daca nu va putea dovedi atunci veti putea cere reductiunea donatiei, in temeiul art.845 c.civil, pentru partea care depaseste rezerva dumneavoastra succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chemat in judecata printr-o actiune de iesire din indiviziune. mihaipav mihaipav Sunt in situatia de a fi chemat in judecata de fratele meu printr-o actiune de iesire din indiviziune pentru un imobil din care el detine cam 84% iar eu cam ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare cu uzufruct viager mariana80 mariana80 Buna ziua, Acum 7 ani am incheiat un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager (fara intretinere) intre mine si parintii mei pentru apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri teslovan florentina teslovan florentina buna ziua.va rog sa ma ajutati daca se poate.Tatal meu a incheiat un contract de v-c cu uzufruct viager nepotului .nepot dupa fiu lui,adica mostenitor in linie ... (vezi toată discuția)