avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva chirie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva chirie

Buna seara . As dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema. Firma mea a subinchiriat un spatiu de la o societate comerciala . Este corect sa mi se factureze chiria cu TVA ?
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 18:30, 9 Septembrie 2009
Multumesc frumos, asta cautam! =D>
Ca tot veni vorba...
1. Prin articolele de lege se tot specifica "lunar". Nu este posibil, la intelegere cu proprietarul, sa fac un contract de inchiriere pe 12 luni, cu plata integrala in decembrie?
2. Odata primita notificarea de mai sus de la proprietar (presupunand ca a depus-o si la finante), si primesc factura cu TVA, voi putea deduce TVA-ul de pe respectiva factura?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
madriann, utilizator
TVA da pt ca exigibilitatea tva intervine la data emiterii unei facturi, inainte de data la care intervine faptul generator.
Chelt nu este in schimb deductibila integral la data plati, se pune in ct 471, de unde se repartizeaza pe chelt lunar suma aferenta acelei luni (pe principiul cheltuieli aferente veniturilor).
Ok, sper ca am inteles corect, cu observatia ca eu sunt PFA iar proprietarul SRL (nu stiu ce e cu contul 471):

Pot face acum un contract cu respectivul SRL, in care ma angajez la plata chiriei anuale printr-o singura factura cu TVA, emisa de SRL in decembrie:
- am dreptul sa deduc TVA-ul de pe factura respectiva;
- cum ramane cu cheltuiala in sine? deductibila? cum?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
madriann, utilizator
Da, se poate taia o singura factura. Daca factura se emite in decembrie, atunci si dvs. veti deduce TVA tot in decembrie. Daca veti plati integral in decembrie, cheltuiala va deveni deductibila la data platii.
Ca cheltuiala cu chiria sa devina deductibila lunar sau trimestrial, la calculul impozitului, ca PFA, trebuie sa platiti lunar sau trimestrial chiria, avand in vedere ca venitul impozabil se calculeaza in functie de incasari si plati.
V-as recomanda ca factura sa va fie emisa si sa o si platiti, la termenul in care sunteti inregistrat in vectorul fiscal, ca platitor de TVA.
TVA aferenta cheltuielilor in avans, devine exigibila la data cand cheltuiala devine curenta. Nu e cazul dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare tva florentyna florentyna Se poate anula o notificare depusa la finante pentru taxarea operatiunilor prevazute l art141lit f????????? Stiu ca exista pentru lit e dar pentru livrari de ... (vezi toată discuția)
Pot face contract de inchiriere ? iuli-ana iuli-ana daca vreau sa-i dau altei societati o cladire in administrare, eu ii refacturez utilitatile iar in schimbul chiriei se obliga sa renoveze cladirea, pot face ... (vezi toată discuția)
Compensare dividende cu un imobil (teren) Lulica Lulica Buna ziua As dori sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: in 2007 am cumparat un teren pe societate. Societatea are 2 asociati care au de ridicat dividende din ... (vezi toată discuția)