Bună ziua, am nevoie de ajutor impotriva abuzurilor făcute de asociația de proprietari si din pacate cu acordul majorității.
Locuiesc intr-un complex de blocuri noi. Dezvoltatorul care in mod normal nu ar trebui sa mai aibe nici un drept asupra blocurilor si a parcări, tot vine cu tembelisme de idei, extrem de costisitoare. El supune la vot, si majoritatea decide favorabil. Eu unu nu mai fac față la cheltuielile care imi sunt băgate pe gat lunar (paza permanenta, bariere, curățenie parcare, etc. multe altele).
Va cer ajutorul pentru ca sunt disperat, ce pot face sa refuz plata acestor "servicii"? (in special cand mi se pune placa: majoritatea si-au dat acordul).
Deja sunt pus in fata de a refuza sa plătesc integral întreținerea, din cauza acestor cheltuieli. Am fost insa avertizat ca mi se vor calcula penalizari si ca voi fi dat in judecata (+despăgubiri).
Din tot ce am citit, dvs. spuneti ca totul se face cu acordul majoritatii - El supune la vot, si majoritatea decide favorabil....
Trebuie vazut daca aceasta majoritate, este chiar majoritate. Unde si cum au fost informati proprietarii, s-a tinut o AG a proprietarilor? AG a fost statutara? Va rog sa retineti ca nu toti proprietarii sunt membri cu drept de vot intr-o AG. Sunt membri ai as. prop. doar acei proprietari care au semnat acordul de asociere si toate documentele de infiintare a as. prop. Va rog sa incercati sa mai lecturati prev. L 230/2007 si mai ales HG nr. 1588/2007 (Normele de aplicare) - le gasiti aici pe forum...
Parcarea si locurile de parcare trebuie intretinute doar de cei care folosesc acest parcari.
Opinia mea este sa verificati toate aceste lucruri, sa participati la lucrarile de AG si sa faceti opozitie (dar nu singur...) la toate aceste pretentii ale dezvoltatorului.
Vedeti ca daca dezvoltatorul mai are apartamente de vanzare, acum, el este proprietar si are drept de vot pentru fiecare apartament "liber".
Mai stati de vorba si cu alti proprietari aflati in situatia dvs. si poate-poate...
Bafta!
Mda... aspecte de care n-am tinut cont. Din păcate se aduna tot la rele pentru mine.
Ca sa răspund pe rand. Toți locatarii (care s-au si mutat) au semnat pentru intrarea in asociație. Mai sunt cazuri unde au cumpărat printr-un delegat si ei nu sunt in țară (delegatul mai departe nu a mai semnat nimic).
Semnaturile se iau printr-un tabel de catre administrator (la aprp 16 blocuri). Evident ca nu se tine nici o sedinta, deci tabelul ala e oarecum "ilegal". Problema e ca dacă voi ridica problema ca nu e ok, probabil dezvoltatorul împreună cu administratora vor convoca o ședință si vor rezolva si acest aspect.
Cu toate astea, as dori sa-mi spuneți cum da procedez a doua zi dupa ce ma voi trezi pe tabelul de întreținere cu acest cost suplimentar. Cel mai probabil daca ma duc la administrație si le zic ca nu e statutar ce au facut, ma vor flitui instant si vor baga penalități daca refuz sa platesc. Unde ma pot duce sa ma plang, sau ce pot face concret sa aman (sa-i încurc pe ei practic pana o vor face si legal)?
Mai sunt si alți proprietari care sunt îngrijorați ca si mine, însă suntem putini. Și mai rău suntem pe dinafară cu aceste aspecte (i)legale care tin de administrare. Iar faptul ca au acordul majorității nu face decât sa complice si mai mult lucrurile.
Aici pe forum s-a mai discutat faptul ca pe baza unor tabele de semnaturi se fac tot felul de abuzuri din partea unor conduceri ale asociatiilor de proprietari.
Cert este ca aceste conduceri - in fond vecini de-ai dvs., alesi sa va reprezinte interesele, danseaza dupa cum le canta dezvoltatorul - probabil contra unor comisioane...
Ca un ultim sfat: mergeti la primarie unde fiinteaza un SAP (serviciu asociatii de proprietari), aratati in scris toate aceste probleme, cereti-le sprijinul. Bine ar fi sa nu mergeti singur la primarie!
Succes!
Se fac asemenea tabele tot din vina unor proprietari, care din lipsa de timp, din lipsa de interes nu se prezinta la adunarile generale, iar cand se iau decizii de 4-5 proprietari corecti care isi "rup" din timpul lor sa participe, sunt injurati si blamati de proprietarii "prea ocupati", unii cu servicii, altii cu spartul semintelor la colturile blocului, cu barfa si mancatoria.
Ca la politica, fotbal si asociatii de proprietari se pricep toti.