avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CUI anulat pentru asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CUI anulat pentru asociatie de proprietari

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat:

Daca Asociatia de proprietari are CUI-ul si stampila anulate de ANAF, si mai mult decat atat, stampila respectiva a fost confiscata de catre politie - reprezentand corp delict - poate incasa LEGAL intretinerea?

Ce se poate face in aceasta privinta, referitor la cotele de intretinere pe care aceasta le afiseaza si stampileaza?

Va multumesc anticipat,

Cosmin
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:20, 18 Octombrie 2014
Va multumesc pentru raspunsuri.
81Cosmin a scris:
Eu sunt de cealalta parte a "baricadei" si anume proprietar.

Proprietarii unei asociatii sunt toti in aceeasi barca si nu de o parte sau alta a unor baricade.
Presedintele asociatiei este cel in cauza, cu declaratia in fals, el continuand sa-si atribuie aceasta calitate si sa pretinda plata unor cote de intretinere...

Presedintele este cel pe care l-ati ales dumneavoastra proprietarii. Daca a gresit cu ceva, puteti lu masuri, sa-l inlocuiti, sa puneti lucrurile la punct. Bazati-va si pe ceilalti membri ai comitetului, pe cenzori, pe administrator...
Indiferent cine conduce si administreaza asociatia, proprietarii, pentru a avea utilitati, trebuie sa plateasca cotele de intretinere, aceasta neavand nimic comun cu expresia ca presedintele pretinde plata cotelor.
Pentru a fi cat mai concis, poate avea personalitate juridica, fara CUI si stampila valide?
Daca nu are, personalitate juridica, poate incasa intretinere si plati facturi?

Da, asociatia este infiintata si are personalitate juridica de la data stabilita prin incheierea judecatoreasca de infiintare. Abia dupa infiintare, poate sa obtina CIF-ul, sa depuna declaratii la finante, sa-si faca stampila...
Infiintarea unei asocitii de proprietari poate dura cteva luni iar daca in acest timp proprietarii locuiesc in partamente, consuma apa, au nevoie de agent termic, de electricitate, gaz, de curatenie, de administrare..., pot sa se gestioneze temporar fara a avea personalitate juridica. Aceasta se poate face prin continuarea activitatii in cadrul asocitiei mai mari din care se desprinde (de locatari sau de proprietari), ori prin colaborarea temporara cu dezvoltatorul, ori prin buna intelegere intre vecini cand 1-2 persoane se ofera sa se ocupe de ridicarea facturilor, repartizarea costrurilor, strangerea banilor, achitarea facturilor...
Asadar sunt situtii in care se poate functiona temporar fara a avea personalitate juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie de proprietari roenen roenen Vreau sa stiu daca in procesul verbal al Adunarii de Constituire, ca de altfel si celelalte p.v. necesare infiintarii unei Asociatii de Proprietari, termenul ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari scara sandu marceleta sandu marceleta Buna seara, Intrebarea mea este urmatoarea: cui pot face o sesizare cu privire la ilegalitatiile din cadrul asociatiei de locatari unde locuiesc? Scara A, ... (vezi toată discuția)
Recuperare rau platnic - asociatie locatari claudiuvlad claudiuvlad Vin cu o problema des intalnita, insa nu am gasit exact situatia mea. Nu avem asociatie de proprietari infiintata, insa asociatia de locatari functioneaza ... (vezi toată discuția)