avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incasarea cotelor la intretinere in contul unei firme
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incasarea cotelor la intretinere in contul unei firme

Buna ziua ,

Am si eu cateva intrebari pentru dumneavoastra , sa zicem ca in cazul in care am o firma care se ocupa cu administrarea asociatiilor de proprietari in care am mai multe asociatii raspandite pe raza orasului si cate un casier care se ocupa de fiecare asociatie care este dotat cu un Laptop cu Conexiune la internet prin care realizeaza incasarile intr-un program informatic prin care eu pot vedea ce s-a incasat din orice locatie cu internet, deci voi vedea ce incasari s-au facut intr-o anumita zi.

Pentru preluarea banilor de la casier , in loc de mersul propriu zis sa ma intalnesc fata in fata cu omul si sa iau banii , poate acesta sa depuna banii intr-un cont , al FIRMEI , NU AL ASOCIATIEI , iar eu sa scot banii din alta parta unde imi este mai usor ?

Ce implica rulajul acesta ai unor bani care nu sunt ai firmei prin contul ei ? Presupun ca vor fi suportate si unele comisioane in functie de banca la depunere si la ridicare care vor fi cheltuielile firmei , dar acest rulaj de bani imi mai influenteaza in vre-un mod situatia financiara a firmei ?

A 2-a intrebare , la fel , daca am mai multe asociatii si oamenii vor sa plateasca oricand intretinerea prin banca , se poate folosi acelasi cont al firmei in care proprietarul sa depuna banii cu mentiunea " Adresa x, Blocul y , Apartamentul z" iar apoi eu sa introduc chitanta in calculator pentru asociatia respectiva ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:53, 19 Octombrie 2014
Ma bucur ca ati inceput a intelege.
Puteti face plati catre furnizori din contul bancar daca sunteti imputernicit de presedinte prin specimen de semnatura la banca prin orice instrument de plata (FV, OP, electronic...).
Puteti sa luati numerar de la casier (prin dispozitie de plata) suma de bani necesara platii unei facturi si sa mergeti cu acesti bani si factura la furnizor, la orice banca sau aparat bancar de plati, unde platiti furnizorul.
Dar nu puteti sa mai faceti inca o casierie la dumneavoastra acasa unde sa aveti banii asociatiei, alt registru de casa...
elga50 a scris:

Proprietarii care doresc sa faca plata intretinerii prin banca, o pot face in contul asociatiei. E mai direct si mai sanatos.

:thumbdown:
Incorect si anormal, ca proprietarii sa plateasca cotele de intretinere in contul asociatiei si pun intrebarea: daca un proprietar/chirias, care are acumulate restante, penalizarile aferente restantelor, le suporta asociatia? Va fi exonerat de aceasta obligatie? Va fi un haos total, in ceea ce priveste respectarea legii de catre asociatie, etc.
Ultima modificare: Duminică, 19 Octombrie 2014
elga50, moderator
Vreti sa fiti mai explicit(a) in ce consta haosul?
Poate ne dati si un exemplu ca sa intelegem de ce este anormal si apoi cum ar fi normal dupa opinia dv.
vikyab a scris:
Incorect si anormal, ca proprietarii sa plateasca cotele de intretinere in contul asociatiei si pun intrebarea: daca un proprietar/chirias, care are acumulate restante, penalizarile aferente restantelor, le suporta asociatia? Va fi exonerat de aceasta obligatie? Va fi un haos total, in ceea ce priveste respectarea legii de catre asociatie, etc.

Am reluat textul, cu scuze, pentru ca merita atentie.
Da, pentru unii este incorect si anormal sa poti ajunge de la Bucuresti la Iasi cu automobilul, cu maxitaxi, cu autocarul, cu trenul, cu avionul... Ar fi un mare haos, nu mai stii unde sa astepti, unde sa te ascunzi, cat costa, ce fel de bilete sa cumperi... Sa se interzica toate prin lege si sa ramana doar o singura cale, un singur mijloc si sa inceteze acest haos!:smileycool:

Acum la modul serios.
Este firesc, normal si legal ca asociatia sa aiba cont la banca. In acest cont intra bani direct de la proprietari sau depusi de casier din incasarile zilnice, intra bani de la sponsori, din dobanzi... Din acest cont se fac plati direct catre furnizori, se retrag bani de catre casier necesari pentru plati in numerar...
Proprietarul/chirias, care are sau nu are restante, poate plati atat la casierie cat si in contul bancar, plata avand acelasi efect de stingere a obligatiei de plata fata de asociatie. Din suma intrata, incasata in cont bancar, platita de un cetatean, administratorul stinge in evidenta contabila sumele cele mai vechi atat din restante, cat si din fonduri, penalizari etc.
Nu vad cum asociatia nu respecta legea, asa cum spuneti, daca discutam de platile prin banca. Bancile ne obliga, prin contracte, sa respectam legislatia tocmai pentru a nu putea efectua operatiuni ilegale, neautorizate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma de bani tinuta in casieria asociatiei de proprietari Osanca Osanca Buna seara, va rog sa-mi spuneti daca este ok ca sumele de bani incasate de la proprietari sa fie pastrate la casier acasa, pana se achita facturile si ce ... (vezi toată discuția)
Este kegal folosirea unui cont colector pentru plata facturilor ... Dan F Dan F Este legal folosirea unui cont colector pentru plata facturilor la asociatiile de proprietari ? Multumesc (vezi toată discuția)
Suma maxima ce poate fi pastrata in casa iriiri iriiri Buna ziua Am o problema legata de suma maxima care se poate pastra in caseria asociatiei de proprietari. Presedintele in sedinta consiliului a propus ca ... (vezi toată discuția)