avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Eliminare calorifer dintr-o singura camera, cu tot cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Eliminare calorifer dintr-o singura camera, cu tot cu repartitor

Buna ziua,
Va rog tare mult dati-mi un sfat cat si o parere referitor la situatia urmatoare: vreau sa renunt la caloriferul mic din bucatarie - este bucatarie tip vagon, cu un calorifer mic sub geam, acela fiind singurul perete afara. Calorifeul are repartitor pe el. De 5 ani de cand sunt proprietar am pornit o singura data acest calorifer si sincer nu-i vad rostul. Gatesc destul de des si se incalzeste oricum f tare incat e nevoie sa stau cu geamul deschis iarna pentru aerisire -si cu hota in functiune.
Au pornit deja apa in coloana pentru probe si desfiintarea caloriferului meu ar insemna golirea coloanei - imi asum ca va trebui sa platesc acea pierdere de apa, fara nici o problema.
Presedinta imi spune ca nu vrea sa faca asta, si ca trebuie sa astept pana la primavara cand se va opri caldura.
Ce pot face in acest caz?
Nu am facut inca o cerere catre presedinta, voi face asta cat mai curand. Sunt necesare si alte aprobari ? Radet, vecini?

MULTUMESC MULT
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Octombrie 2014
Alishor_ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 19:20, 23 Octombrie 2014
elga50 a scris:

Ei au fost instiintati ca eu le operez in baza de date exact suma pe care o primesc eu in cont, iar de repartizat suma intre cote, fonduri si penalizari o fac conform regulilor stabilite in asociatie.
Nimeni nu-mi scrie ce si cum sa operez.

Asa ca depinde si de cum in asociatie se stabilesc clar regulile de incasare, fie ca se fac direct la casierie, fie ca se fac prin banca.


Dupa prevederile Noului Cod Civil, datornicul poate alge singur ordinea de stingere a datoriilor, iar daca el specifica clar, pe ordinul de plata ce datorie plateste, dvs. aveti obligatia sa respectati actul sau de vointa, chiar daca, asta ar insemna scaderea de debite principale si nu de penalitati, pentru care, desigur, aveti dreptul sa-l actionati in judecata ulterior.
Dupa prevederile Noului Cod Civil, datornicul poate alge singur ordinea de stingere a datoriilor, iar daca el specifica clar, pe ordinul de plata ce datorie plateste, dvs. aveti obligatia sa respectati actul sau de vointa,


Incercati dumneavoastra sa nu platiti 3 facturi la ENEL (ca la urmatoarea nu mai aveti energie electrica sa ne scrieti) si mergeti sa platiti ultima factura, sa vedem daca va primesc banii si scriu pe chitanta numarul ultimei facturi, sau ramaneti "cu ochii in soare".
Sa le explicati lor de noul cod civil, de judecata, sau alte povesti de adormit copii.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2014
ContSters241232, utilizator
@kres

Debitorul nu poate alege ce plateste decat intre datorii de acelasi fel cu aceeasi vechime.
In cazul unei asociatii de proprietari avem debite unicat: cote unicat cu scadente diferite, penalizari, fonduri.

Ca sa fie clar despre ce vorbim o sa va dau un exemplu:
- cumpar pe datorie azi marfa X si marfa Y. Amandoua au acelasi termen scadent. La momentul platii nu am bani suficienti pentru a stinge ambele cumparaturi si indic vanzatorului ca platesc marfa X, urmand ca ulterior sa platesc si marfa Y.

- cumpar azi marfa X si peste o luna marfa Y, fiecare cu data scadenta diferita. In acest caz nu mai am dreptul sa aleg ce marfa platesc. Sau pot alege, dar o fac de dragul de a o face, vanzatorul imi va stinge acel debit care este cel mai vechi pentru ca el este cel mai impovarator pentru mine in sensul ca va naste penalitati inaintea marfii Y, iar a permite acest lucru ar fi din partea vanzatorului un comportament de rea-credinta.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
elga50, moderator
Dispozitiile Noului Cod Civil:

Imputaţia plăţii făcută prin acordul părţilor:
Art. 1.506. – (1) Plata efectuată de debitorul mai multor datorii faţă de acelaşi
creditor, care au acelaşi obiect, se impută asupra acestora conform acordului
părţilor.
(2) În lipsa acordului părţilor, se aplică dispoziţiile prezentei secţiuni.

Imputaţia făcută de debitor:
Art. 1.507. – (1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi
fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o
execute
. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi,
la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata
asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie
scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti
anticipat.

Imputaţia făcută de creditor
Art. 1.508. – (1) În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate,
într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria
asupra căreia aceasta se va imputa
. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei
datorii neexigibile ori litigioase.



Din ceea ce scrie mai sus, rezulta clar ca, daca eu am o datorie la intretinere pe 3 luni anterioare, pot specifica pe ordinul de plata ce datorie platesc iar Asociatia de Proprietari este obligata sa scada exact acea datorie, avand totodata dreptul sa se indrepte impotriva mea pentru celelalte datorii ramase de achitat - penalitati si dobanzi.

Stiu o situatie concreta in care un debitor la intretinerea a dat in judecata Asociatia ca nu i-a scazut debite mai recente, clar specificate de el pe chitanta sau pe ordinul de plata ci i-a scazut in ordinea vechimii - debite principale si apoi penalitati. Debitorul a castigat in instanta pe baza articolului de mai sus care ii permite sa plateasca ce doreste, din debitele pe care le are.
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
kres, utilizator
Si eu stiu o situatie concreta, in care debitorul a achitat restanta la cotele de intretinere (presedinte prost) si a lasat restanta de 2000 de lei, au trecut 3 ani si nu a achitat nici macar 1 leu din penalizari, iar penalizare la penalizare nu se potriveste!
Ia incercati macar un an sa fiti in comitet, presedinte sau administrator intr-un condominiu, si discutam atunci, asa din fata monitorului toti stiu cu ce se mananca asociatia de proprietari!!
La fotbal, politica si asociatii de proprietari toti sunt experti chiar daca locuiesc la Cracanatii din Deal si nu stiu cum arata un bloc!

Alte discuții în legătură

Restante la intretinere calinraoul calinraoul Sunt in situatia de restantier la intretinere si s-au acumulat niste penalitati.Intre timp, punand mana pe niste sume de bani am incercat sa platesc din ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Ordinea in care se sting datoriile angcris angcris As dori sa aflu care este legea care reglementeaza faptul ca stingerea datoriilor se face in ordine cronologica , incepand cu cele mai vechi. Unii proprietari ... (vezi toată discuția)