avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament prin agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament prin agentie imobiliara

De curand am cumparat un ap prin intermediul unei Agentii Imobiliare. La momentul la care am negociat pretul apartamentului cu agentul, am discutat si despre comisionul Agentiei. Agentia ne-a sus ca in mod normal, comisionul este de 2% din valoarea imobilului insa este discutabil. La finalul discutiei am convenit sa platim 1000eur agentiei. La antecontract am mers la notar cu vanzatorul, si agentul imobiliar, iar dupa ce am dat avansul vanzatorului, agentia ne-a cerut jumatate din comisionul convenit (500eur). In urma faptului ca agentia incasat aceasta suma de 500eur de la noi, a completat un Contract de Furnizare servicii si Asistenta Imobiliara, incheiat cu o data anterioara datei respective. Agentul a taiat, cu pixul pe contract, procentul de 2%, a semnat alaturi, si a trecut suma de 1000eur. Langa suma precizeaza si "+TVA". Dupa ce am negociat acest comision, am cerut factura si chitanta, insa am aflat ca de fapt cei 1000eur sunt la negru, pentru ca, daca am fi vrut factura si chitanta ar fi trebuit sa platim si TVA-ul.
Pe contractul cu Agentia Imob, este trecut un pret mai mare al apartamentului fata de cel real (cu cat am cumparat noi). Acest contract era semnat in alb si stampilat (probabil de un superior). Agentul doar a completat cu datele noastre la fata locului. Ca beneficiari suntem noi, unde am semnat in clar.
In josul contractului a scris de mana ca a primit 500eur, data la care s-a semnat antecontractul si faptul ca diferenta urmeaza sa fie achitata la incheierea tranzactiei imob.
Noi intre timp am luat legatura cu vanzatorul, am tinut legatura telefonic, vanzatorul a fost foarte nemultumit de prestatia agentului, motiv pentru care nu-i mai raspundea la telefon.
Cert este ca de la antecontract si pana la finalizarea tranzactiei, noi, cumparatorii ne-am ocupat de toata aceasta intermediere, documentatie, telefoane, etc. La final, pentru ca vanzatorul a tot evitat sa mai discute cu agentul, si de teama sa nu se razgandeasca vanzatorul in a ne vinde apartamentul, nu am mai solicitat nici noi sa vina agentul, la notar. Ne-am descurat singuri.
Dupa ce am finalizat tranzactia am considerat ca nu mai are rost sa platim agentul cu restul de 500eur, pentru ca nu a facut nimic in a intermedia.
Dupa nenumarate telefoane din partea agentiei, am raspuns, si i-am explicat situatia asa cum este ea.
De curand din partea Agentiei am fost contactati telefonic de catre departamenul juridic, prin care ne-a pus in vedere ca ar fi cazul sa platim si diferenta, altfel ne dau in judecata.

Va solicit o opinie in sens.

Cu respect,
Roxana
Cel mai recent răspuns: iancu ionel , utilizator 17:26, 29 Octombrie 2014
Draga Roxana ! Iti voi raspunde si eu la intrebarea ta pt ca mi-a atras atentia.Am lucrat in aceasta breasla 15 ani,am manageriat 2 agentii imobiliare si tot ce-ti voi comunica este in cunostinta de cauza.1.Ati gresit din start incercand sa eludati agentia nemaicomunicand cu ei si ignorandu-i,indiferent de problema creata si aparuta intre timp,ea trebuia discutata impreuna cu toti partenerii.Voi i-ati copiat astfel pe vanzatori care iti spun cat se poate de clar ca "nemultumirea" vizavi de agentie a fost doar un pretext pt a nu mai plati comisionul datorat la care o agentie are dreptul pt prestatia sa.Aceasta percepe comisionul pt INTERMEDIERE si nu si pt alte servicii pe care le poate presta sau nu,si anume: prezenta la notariat,consiliere pe baza actelor,obtinerea unor documente care de fapt intra in sarcina proprietarului,etc.Tu singura spui ca "dupa ce ati finalizat tranzactia n-am mai crezut necesar sa anuntam agentia"! Pai,asa ceva NU se face intrucat de aici reiese clar reaua intentie.In plus,vanzatorul a incercat (si se pare ca i-a si reusit) o escrocherie premeditata.Contractul pe care l-ati semnat,trebuia explicat clar de catre agent si punctat in mod expres daca contine TVA ori ba.Oricum ar fi,majoritatea societatilor de profil platesc tva deci este o informatie in general cunoscuta deja.Eu personal cred ca se putea discuta cu reprezentantii acestei agentii de un mod civilizat pe cale amiabila,dar se pare ca pe ei i-a deranjatfaptul ca s-a incercat ocolirea lor prin tot felul de tertipuri si motivatii penibile.Pune-te in locul oricarui cetatean din tara asta care in schimbul muncii lui nu primeste nimic.Tu cand mergi la market,platesti ceea ce cumperi pt ca altminteri ai fi data pe mana politiei si mi s-ar parea corect.Nimeni nu are dreptul sa fie incorect si necinstit cu plata pe care urmeaza s-o faca daca asa a fost intelegerea de la bun inceput si mai cred ca tot acest comision trebuia clar discutat si negociat de la inceput de catre toate partile.Agentia plateste la Stat tot felul de taxe impozite contributii,acesti bani nu le raman toti in buzunar cu titlu de profit.Nu ne-ai spus in ce oras s-a petrecut intermedierea pt ca daca a fost in Bucuresti,cheltuielile chiar sunt mai multe.Iti doresc sa fii corecta pana la sfarsit si sa incheiati litigiul frumos si civilizat asa cum este si normal.Un proces nu este confortabil nici pt agentie nici pt tine ca beneficiar.Daca nu doreai serviciile unei agentii,cel mai corect ar fi fost sa nu apelezi la ele si sa-ti rezolvi problemasingura pt ca acum n-ar mai fi existat aceste probleme.Nu e corect ca dupa ce beneficiezi de serviciile cuiva pe urma sa te dezici si sa intrebi "dar ce-a facut agentia pt mine" ?!.Iti spun eu,agentia ti-a intermediat,pur si simplu ti-a gasit apartamentul si pt asta iti solicita comision,nici nu era nevoie de mai mult.In atatia ani de imobiliare m-am lovit de multe asemenea situatii in care oameni de rea credinta si cu educatie precara,se folosesc de serviciile tale dupa care incearca sa scape de tine de un mod grosier.Trebuie sa evoluam,suntem acum o tara europeana,comportamentul balcanic ar trebui lasat in urma si ar trebui sa ne respectam mai mult fiecare munca celuilalt.PS.Nu absolv in totalitate agentiile,stiu ca sunt in aceasta breasla si ageamii,si "heirupisti" pt care profitul este mai important decat calitatea serviciilor ! Dar o selectie se poate face dinainte informandu-va si cautand recomandari.Mult succes.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2014
Letyia, utilizator
Mult mai la obiect , raspunsul sau pararerea dnei Letyia , DECAT A ALTORA , care dupa parerea mea ne povosteste - ce ar fi facut el daca un agent ar fi facut asa - TOTAL OFF TOPIC !!!
Topicul / subiectul se refera la - situatia dnei , care si-a gasit un imobil prin munca depusa de un agent , care a fost platit doar cu 25 % din ce i se cuvenea - scurt si punct !!!
Ne intrebam CE A FACUT GRESIT AGENTUL ?!? a taiat si a scis cu mana , peste un inscris tipizat ?!? aceste lucru este mai rau decat - plata pe jumatate sau lipsa platii , cand un om ti-a muncit si nu ''duce acasa '' in loc de 4 covrigi - doar unul ?!?
Sunt sigur ca in momentul in care VE TI AVEA PUTEREA , sa va achitati datoria , fata de agent/ agentie , VOR RENUTA LA - ALTE PRETANTII ( tva )

PROBLEMA este cu totul alta in aceasta speta ! NU TOTI O PUTEM VEDEA !!!
1) agentul a prestat servicii de care ati beneficiat si dvs is proprietarul -INTEGRAL

2) dva ati platit doar jumatate din servicii ( ca si cum el v ar fi gasit doar jumatate de proprietate ) ASA VAD EU LUCRURILE - SIMPLU

3) proprietarul NU A PLATIT NIMIC , dar i-a fost adus pe tava un cumparator - sigur agentul nu a apelat la conducerea agentiei care ar fi stiut sa intermedieze negativismul proprietarului

4) prop ini gaseste o scuza in nu stiu ce atitudine a agentului si vezi doamne , nu lasa agentul sa il ajute la scosul actelor - ACEST LUCRU SE EFECTUEAZA DOAR DE MANA CU PROP. Nici o agentie din Romania , LA ORA ACTUALA NU MAI POATE SCOATE ACTE IN NUMELE NIMANUI ! doar prin coruptie ... deci ii trebuie mandat/procura

ce ar fi sa batem campii cu ce am fi facut noi daca un agent ar fi scris peste un tipizat?!? -si cum l ar fi pedepsit ANDREI ?!?

corect era sa va intrebati - de ce vi se intampla asta - logic : ptr ca nu va achitati CORSPUNZATOR - comisionul , fata / in balanta, cu munca prestata ...
Daca aveti taria ... de a vedea / intelege lucrurile corect ( adica va puneti pe ''scaunul agentului " ve ti vedea ca problema nu este la agent ci ;

50 % - comportamentul "nesportiv"/ de tepar al proprietarului
25 % - comportamentul pe jumatate incorect al dvs ... care desi stiati ca agentul a muncit , ati preferat sa va incheiati totusi vanzarea( sunt curioas daca nu ve ti suferi de pe urma acestui fost proprietar/ vanzator )
- si mult mai putin -procentual -al agentului ( adica el munceste , gaseste vanzatorul , gaseste cumparatorul - si noi , hai sa judecam ce a facut agentul , NU !!!
cORECT ESTE SA NE INTREBAM - CE A DETERMINAT AGENTUL SA PROCEDEZE ASA ? Faptul ca dvs , va ti incheiat vanzarea cu un proprietar care nu si a platit comisionul , IA -TI ADUS UN PREJUDICIU MATERIAL -
Personal consider un pamflet siropos ptr aceste timpuri - raspunsul lui Andrei ( care este complet off topic ) si mult mai pertinent chiar o dojana de mare bun simt , raspunsul dei "L"
Asa sunt eu ...mai sec.
Raspunsul este ult mai dur , dar nu ma intereseaza sa fac eu educatie nimanui , ptr ca de abia am timp sa ma autoeduc pe mine ... dar pucrurile de principiu , nu se spala in public .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plătesc agentul imobiliar? SilviaSarbu SilviaSarbu Vreau sa cumpăr un apartament. Am întrat în prima agenție gasită. Le-am spus cam ce caut. După o zi am fost sunat și am mers la vizionarea unui ... (vezi toată discuția)
Penalizari la o conventie de prestari servicii adi1970 adi1970 am semnat o conventie de prestari servicii - intermediere pentru cumparare cu o agentie imobiliara la data de 1 sept. 2007. Pentru neplata la termen a ... (vezi toată discuția)
Precontract de vizionare - legal sau santaj montecassino montecassino Am insotit-o pe prietena mea sa vizioneze un apartament intalnindu-ne cu un agent imobiliar. Acesta ne-a spus ca este obligatoriu sa semnam un precontract de ... (vezi toată discuția)