avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infrastructura cablu TV bloc nou
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infrastructura cablu TV bloc nou

Buna ziua!

Bloc nou, dat in folosita anul acesta. Are o infrastructura de cablu TV coaxial facuta prin șapă, prin pereți, în toate apartamentele. Firma UPC a facut prima contracte in bloc, cea mai mare parte. RDS a venit acum si le-am spus sa cableze blocul doar cu cablu UTP (acesta nu exista) pentru ca avem deja cablu TV care porneste din camera tehnica in fiecare apartament.

Acum a aparut problema ca se pare ca infrastructura existenta apartine UPC-ului. Este posibil asa ceva? Se poate face ceva din punct de vedere legal ca reteaua existenta sa fie "refolosita"? Aveti vreun sfat in aceasta privinta?
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 20:46, 26 Octombrie 2014
UPC-ul nu poate avea decat acord, nu contract cu dezvoltatorul pentru a-si monta cablul in bloc.

RDS-ul trebuie sa ia de asemenea acord de la asociatie si apoi sa-si monteze propria infrastructura.
elga50 a scris:

UPC-ul nu poate avea decat acord, nu contract cu dezvoltatorul pentru a-si monta cablul in bloc.

RDS-ul trebuie sa ia de asemenea acord de la asociatie si apoi sa-si monteze propria infrastructura.


Elga, eu am citit in lege ca trebuie un contract semnat. Au un model si pe site-ul ANCOM.
Este ok doar cu un acord?
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
terentetalharu, utilizator
elga50 a scris:

RDS-ul trebuie sa ia de asemenea acord de la asociatie si apoi sa-si monteze propria infrastructura.


Partea cu propria infrastructura este cea mai interesanta.
RDS a primit acord sa-si instaleze propria infrastructura, dar doar pentru partea de UTP(Internet) care nu exista deloc in bloc, dar nu si pentru cablu TV (cel care este in discutie si care exista de cand blocul era la rosu cum se zice).
Am citit in legea 154 urmatoarele articole:

Art. 13:
(9) Clauzele incluse în contracte ce interzic utilizarea partajată a infrastructurii sau
prevăd drepturi exclusive ori speciale cu privire la instalarea sau furnizarea de reţele de comunicaţii electronice pe un imobil proprietate publică ori proprietate privată sunt nule de drept.


Art. 22 - (2) Acolo unde duplicarea elementelor de infrastructură este ineficientă din punct de vedere economic sau imposibilă fizic, ANCOM poate impune unui furnizor de reţele de comunicaţii electronice ori proprietarului infrastructurii obligaţia de a permite altor furnizori de reţele de comunicaţii electronice să utilizeze în mod partajat cablajele instalate în clădiri sau până la primul punct de concentrare ori de distribuţie a reţelei din afara clădirii.


Ma poate ajuta?
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
cgilmeanu, utilizator
Pe un singur fir de cablu, atat UPC, cat si RDS (dar fiecare cu firul sau) se transmite atat internetul, cat si tv-ul, cat si telefonia fixa.

Nu cred sa se poata tehnic combinatia celor doi provideri pe acelasi cablu, fizic vorbind, numai si daca va ganditi ca sunt concurenti acerbi pe piata.

Ce vreau sa spun e ca: fiecare cu firul lui de cablu, iar pe acesta proprietarul decide ce vrea sa-si instaleze. Nimeni nu poate fi obligat sa se aboneze cu tv-ul la UPC si cu internetul la RDS..
cgilmeanu a scris:


Bloc nou, dat in folosita anul acesta. Are o infrastructura de cablu TV coaxial facuta prin șapă, prin pereți, în toate apartamentele. Firma UPC a facut prima contracte in bloc, cea mai mare parte. ? Aveti vreun sfat in aceasta privinta?


Buna seara.
1.Nu este normal sa faci reteaua intr-un bloc de locuinte cu cablurile ingropate in pereti. İn caz de defectiune, vine si va sparge peretii?
2. Nu sunteti obligat sa va faceti abonament la X, daca doriti Y.
3. Vorbiti cu vecinii dumneavoastra care mai doresc abonament la firma Y si se poate trage cablul (este comun tv. tf si internet) de la stalp prin ghena de gunoi de exemplu, folosind pat-cabluri pentru a ascunde cablurile (estetic).
Ultima modificare: Duminică, 26 Octombrie 2014
tarkan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum curent telekom terentetalharu terentetalharu Buna seara, sunt președintele unei Asoc de Prop. Blocul este din construcție cablat de Telekom (Romtelecom), recent am constatat ca instalațiile montate ... (vezi toată discuția)
E necesară aprobarea asociației de proprietari pentru a fi legat la cutia rcs-rds? marianliviuh marianliviuh Mă confrunt cu urmatoarea problemă. Locuiesc la parter iar pe casa scării este instalată o cutie RCS-RDS. In momentul cand au venit cei de la cablu pt a ... (vezi toată discuția)
Cablat scara de bloc proprietate privata Stanciut Stanciut Se poate ca o firma privata(Telekom) sa ne oblige pe noi locatari sa-i lasam sa cableze scara fara pretentile noastre sau a asociatiei de proprietari? (vezi toată discuția)