avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante, executare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante, executare

Buna ziua
Sunt presedinte la asociatia de proprietari si ma confrunt cu o problema.
Am avut un vecin care a plecat din tara, a acumulat circa 14500 lei restante la intretinere (debit plus penalitati). Acum vreo luna, am primit instiintare de la un executor judecatoresc ca apartamentul sau a fost scos la licitatie pentru o datorie la banca. A fost adjudecat - liber de datorii. Am depus o cerere de interventie la BEJ care ne-a trimis instiintarea, am fost refuzati pe motiv ca nu stiu ce nu le-a convenit la dosar. Adjudecatarul il face ca sa il vanda. Noi ne-am adresat instantei cu aceasta problema. Ce sanse avem sa ne recuperam datoriile, in conditiile in care, din pacate nu avem inscris privilegiu imobiliar?
As mai avea ceva de adaugat, adjudecatarul imi cere adeverinta pentru imobil, ma ameninta ca daca nu eliberez adeverinta, ma poate acuza de abuz in functie. I-am explicat ca singura adeverinta pe care i-o pot elibera este cea cu debitul pe care apartamentul il are la intretinere.
In speranta ca ma puteti ajuta, va multumim anticipat!
Aceasta problema am avut-o si noi in asociatie. Un locatar a strans mai multe luni restante la asociatie. Intre timp asociatia la actionat instanta. La un moment dat presedinta asociatiei care dorea sa achizitioneze un apartament a aflat din intamplare ca ap. respectiv a fost scos la licitatie de catre banca si ca va fi adjudecat. Imediat i sa introdus ipoteca imobiliara pe apartament. Apartamentul a fost vandut de catre banaca liber de sarcini. Adica noul proprietar in contractul de vanzare cumparare pe care il are se mentioneaza ca ap. nu are nici o datorie. Spre norocul nostru vechiul proprietar a achitat intretinerea si nu ne am complicat cu aceasta problema. Ne intrebam si noi cine va achita intretinerea si cum a putut banca sa vanda ap. fara adeverinta de la administrator. Am fost norocosi mai ales ca aveam un proces pe rol si ne judecam cu proprietarul.
Este imposibil sa afli intr o asociatie, situatia financiara a unor proprietari. Sa zicem ca un proprietar are ch cu intretinerea pe timp, de iarna 500 lei. Nu achita 2 luni, insumeaza 1000 lei. Pana atunci era la zi cu plata chieltuielilor. Nu poti sa il actionezi in instanta. In aceasta perioada banca poate sa vanda ap. la licitatie fara nici o problema. Cred ca aici se ocoleste putin legislatia. Ar fi normal ca executori sa ceara situatia financiara a ap. executate. Executorul care sa ocupat si a vandut ap. din asociatia noastra initial nici nu vroia sa ia considerare actiunile pe care le am inteprins noi, incercand sa ne spuna ca noi ne recuperam datoria de la noul proprietar si ca se va trece in actul de vanzare cumparare datoriile ap. in actul de adjudecate scrie clar. Datorii 0.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2014
ceau, utilizator
ausfahrt a scris:

La instrainarea unui apartament este obligatorie adeverinta de la asociatia de proprietari . Cum a fost instrainat apartamentul in lipsa respectivei adeverinte ? #-o

Dvs precizati corect instrainare,respectiv donatie,vanzare-cumparare-instrainari care se realizeaza prin notar
In cazul in discutie este vorba despre executare silita,unde executorul judecatoresc nu are obligatia sa desfasoare demersuri la asociatie,la furnizorii de utilitati
Daca asociatia de proprietari prin reprezentant legal nu au cunoscut dispozitia in vigoare,
sau au ignorat-o- nu au instituit privilegiul imobiliar-respectiv bunul dedus executarii era liber de sarcini la momentul executarii silie

Adeverinta e obligatorie cand se vinde de catre proprietar, executorul nu are aceasta obligatie.
Da. Dar daca suntem in situatia mea de mai sus, ce facem?
Legea prevede in mod clar si explicit ca imobilul adjudecat l alicitatie se preia liber de orice sarcini.

Si binenteles ca stia si executorul de acest articol de lege, dar nu vor sa se complice si profita de nestiinta oamenilor, mai ales in cadrul asociatiilor de proprietari unde de foarte multe ori conducerea nu se pricepe ce are de facut si nici nu consulta/angazaja avocat.

Sau o fac cand deja este prea tarziu si pierderea este mult mai mare decat eventualul onorariu de avocat. Din pacate asta e mentalitatea romanasca...ne pricepem la orice....la drept, la medicina....

Alte discuții în legătură

Apartament executat silit - cine suporta cheltuielile de intretinere? gabi_69 gabi_69 Buna ziua! Locuiesc intr-un apartament de 3 camere intr-un bloc cu 10 apartamente pe scara (3 si 4 camere). Apartamentul de pe acelasi palier cu mine (etaj 2) ... (vezi toată discuția)
Executare silita apartament restante asociatie proprietari madalinbaban madalinbaban Un apartament a fost scos la licitatie de catre banca creditoare. O persoana fizica a adjudecat imobilul la licitatie, insa apartamentul figura cu restante ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante la plata intretinerii papadiouf papadiouf Buna ziua, in asociatia noastra avem urmatoarea speta: Proprietarul unui aparatament a luat imprumut de la banca garantat cu ipoteca.Nu a mai platit ... (vezi toată discuția)