avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament

Buna ziua

Care ar fi procedura corecta in cazul in care, vreau sa cumpar un apartament?
As dori sa mentionez ca sunt persoana fizica, la fel si vanzatorul.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:32, 2 Noiembrie 2014
AVLIL a scris:

Pai daca nu se incred in notar, de ce mai merg la el sa-l plateasca? Eu spun sa se increada, sa caute unul care le explica actul, atributiile lui, ce trebuie ei sa faca, ce inseamna clauzele actului etc. E nevoie sa te increzi in cel care iti face verificarile la CF si iti intabuleaza apoi dreptul de proprietate.
Un astfel de sfat il consider deplasat, demn de tari necivilizate.
Un lucru trebuie inteles: notarul nu e nici al vanzatorului, nici al cumparatorului, el e impartial si are anumite atributii. In niciun caz aceea de a numara banii partilor.
Pretul ar trebui platit prin banca si atat. Nu in mana, pe sub ferestre, in fata martorilor, notarilor sau a doi medici.

Eu am avut incredere in cel care mi-a trimis ipoteca la cartea funciara si l-am si platit pentru aceasta si totusi cartea funciara nu a trecut ipoteca cum trebuia iar notarul mi-a cerut o suma aditionala in plus pentru a face un aditional de prelungire a termenului de plata pentru ca primele acte expirasera. Bineinteles ca a dat vina pe CF si paguba am suportat-o eu. Nu era de datoria lui de a verifica actele sau el avea doar rolul de curier ... sa duca actele la CF si apoi sa ne rugam sa fie operate corect?

Chestiunea cu pretul platit doar prin banca mi se pare mie deplasata. Bineinteles ca este o modalitate eleganta, sigura etc ... dar atata timp cat legea permite ca o plata sa se faca in numerar nu inteleg ce aveti impotriva?

Imi puteti spune si mie de ce daca l-am sfatuit sa se increada doar in propria lui persoana considerati ca am dat un sfat demn de tari necivilizate? Nu m-am gandit sa ii spun sa nu se increada nici in avocat, contabil, prieten sau ce o mai lua pe langa el dar o fac acum. Pana la urma este tranzactia lui si nimeni nu va avea mai multa grija de ea decat propriai persoana.

Si adaug si un proverb:

Oaia care nu isi pazeste blana i-o mananca lupii.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
ContSters256771, utilizator
Stimate domn, aici este vorba de diligenta cumparatorului.....si a vanzatorului...induceti o falsa problema..sunt majori sunt vaccinati..notarul verifica legalitatea...dvs ce vreyi sa mergem evetual cu ei si pana acasa sa le pazim sacosa de bani...
Sa ne mai gandim zic cand faceti afirmatii ca cele din mesajele anterioare

Referitor la Cartea Funciara, trebuie sa stiti ca notarul are obligatia de a intabula, el nu este Cartea Funciara nu o are in subordine,faptul ca cei de la Cartea Funciara au depasit ermenul lnu este vina notarului.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
ContSters250994, utilizator
CF a intabulat gresit. Notarul (platit de mine) a mers la CF cu actele. Era obligatia notarului sa se asigure ca este intabulata corect sau nu? Eu unul m-am increzut in el, am crezut ca daca merge la CF totul va fi in regula si am ajuns sa platesc un aditional in plus.

Spre deosebire de dvs eu am un alt punct de vedere si anume ca o falsa problema ar fi ipoteza ca mergem la notar cu actele si de restul se ocupa el.

In realitate sunt multe chestiuni care trebuiesc avute in vedere care pot fi in 10 moduri legale. Asa cum ati spus notarul nu ii va lua de mana si nu le va pazi sacosa cu bani asa ca va trebui fiecare sa si-o pazeasca pentru el.

Spuneti-mi cu mana pe inima ca nu exista notari care spun: Semneaza acolo ca este bine! si apoi cumparatorul sau vanzatorul se trezeste ca nu a inteles in acel moment ce semneaza.

Stimate domn asta este o abordare de colt de strada si permiteti mi sa ma retrag din aceasta discutie care nu aduce plus valoare topicului.
Nu cunosc speta dvs insa nu pot fi de acord cu ceea ce sustineti. Obligatia partilor este de a citi actul de a l intelege si a l semna , a consmiti la ceea ce este stipulat , obligatia notarului este de a deslusi raportul juridic, de a consilia partile si de veghea la respectarea legii in conformitate cu vointa partilor.
Joha a scris:

Nu cunosc speta dvs insa nu pot fi de acord cu ceea ce sustineti.

Imi cer scuze daca nu am fost clar.
Speta mea este urmatoarea:

Trebuia pusa o ipoteca pentru un apartament. Am achitat tariful notarului pentru a merge cu actele la CF si a intabula acea ipoteca. Corespondenta privind ipoteca s-a purtat intre banca si notar. CF a intabulat gresit ipoteca (nu a trecut ca nu este voie sa vinzi proprietatea --- greseala grava -- parerea mea). Banca nu a acceptat ipoteca si a trebuit sa se faca corectie. Daca tot sunteti in domeniu poate aveti bunavointa sa imi spuneti si mie daca in acest caz notarul platit de mine pentru a face intabularea nu ar fi trebuit sa verifice ce a eliberat CF?

Toata aceasta poveste a dus la o intarziere a platii bunului cumparat (banca nu a efectuat plata pana ipoteca nu a fost pusa corect). Pentru a fi contractul in regula banca a solicitat sa se faca un aditional de prelungire. L-am rugat pe acelasi notar sa faca aditionalul si am solicitat sa nu il taxeze intrucat el a fost la CF si am considerat ca daca tot l-am platit este de datoria lui sa verifice legalitatea actelor (asa cum s-a afirmat pe aici in mai multe randuri). Dansul a considerat ca el doar a transmis actele la CF si intrucat ei au completat gresit este vina lor.

Si uite asa din toata aceasta corespondenta (banca - notar - CF) pagubitul am fost eu care am sustinut financiar aceasta poveste. Atunci am ajuns la concluzia ca indiferent de se intampla e bine sa nu ma incred, nici in banca, nici in notar, nici in CF ci sa trec toate aspectele prin filtrul meu personal. Chestiunea care mi s-a intamplat mie este minora , daca cititi cu atentie acest forum veti gasi fapte grave care s-au intamplat. Sunt oameni care se plang de notari, altii de avocati --- de contabili nu mai zic cati sunt nemultumiti.

Nu inteleg de ce ar fi o astfel de abordare de colt de strada?

Alte discuții în legătură

Reziliere antecontract apartament alinaaline alinaaline Buna ziua.Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament nou cu o firma in anul 2008(de fapt o mansarda) pe care l-am achitat ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Riscuri / nelamuriri /pasi de urmat achizitie imobil maral maral Buna ziua, Intentionez sa achizitionez un apartament si as avea nevoie de cateva sfaturi/lamuriri. Apartamentul este mostenit de 3 frati si de catre mama ... (vezi toată discuția)