Am cateva intrebari pentru comunitatea avocatnet.
Stiu ca unele din intrebari au raspunsul pe forum, alte raspunsuri nu le-am gasit. In consecinta o sa pun toate intrebarile aici incercand sa fie cat mai clare cu raspunsuri cat mai scurte.
1. Caz 1: Cartierul este impartit in 8 asociatii de proprietari. Cota indiviza pentru fiecare apartament/bloc este calculata la un condominiu care cuprinde toate cele 8 Asociatii luate la comun si nu la Asociatia din care face parte apartamentul/blocul respective.
Intrebare #1: Cine este in masura sa ia aceasta decizie de impartire a cotei indivize? Adunarea Generala sau Comitetul Executiv sau …?
Intrebare #2: Trebuie sa existe vreun acord intre cele 8 Asociatii?
2. Caz 2: Cele 8 Asociatii mentionate cuprind 42 de blocuri aruncate haotic. Curentul pe parti commune implica: statia de pompare, pompele de la blocuri, lift, iluminat stradal, bariere, iluminat in blocuri. Suma pe care o plateste un proprietar este aceeasi. Adica nu exista nici o diferenta chiar daca unele blocuri nu au bariere care sa consume current, nu au iluminare comuna in interiorul blocurlui si chiar si consumul pompelor difera de la bloc la bloc.
Intrebare #1: Cat de legala este o astfel de impartire (egala) a costurilor cu energia electrica pe parti commune?
Intrebare #2: Cine este in masura sa ia aceasta decizie de impartire a cotei a consumului de current pe parti comune? Adunarea Generala sau Comitetul Executiv sau …?
3. Caz 3: Pe teritoriul condominiului care include cele 8 Asociatii exista panouri publicitare care sunt consumatori de current.
Intrebare: Avand in vedere ca Presedintele Asociatiei trebuie sa stie totul despre condominiul pentru care este responsabil, pot s acer in scris cu stampila Asociatiatiei confirmarea faptului ca acei consumatori private nu sunt legati la reteaua comuna electrica a Asociatiei si confirmarea faptului ca proprietarii nu platesc acel consum?
4. Caz 4: Toate blocurile din condominiu sunt administrate de o firma de administrare aleasa fara licitatie si fara acordul proprietarilor si nici informarea acestora.
Intrebare #1: Cine este in masura sa ia aceasta decizie de a stabili firma de administrare? Adunarea Generala sau Comitetul Executiv sau …?
Intrebarea #2: Cine stabileste/Aproba taxa de administrare?
5. Caz 5: Prima Asociatie a fost infiintata in martie 2011. Nu a exista nicio Adunare Generala pana in acest moment.
Intrebare: Care sunt caile legale de a forta Asociatia de a respecta legea si de a organiza Adunari Generale in fiecare an cel putin o data?
6. Caz 6: Conform art 32 din legea 230/2007 presedintele Asociatiei este remunerate pe baza unui contract de mandat, conform hotarârii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
Intrebare #1: Cat de legala este remunerarea presedintelui in cazul nostrum avand in vedere ca nu a existat Adunare Generala, respectiv nu exista aporbarea/acordul proprietarilor?
Intrebare #2: Ce masuri se pot lua?
7. Intrebare: Este obligata Asociatia sa afiseze toate reparatiile effectuate folosind fondul de reparatii?
8. Caz 7: Asa cum am mentionat mai devreme, nu au existat Adunari Generale care sa stabileasca bugete, cheltuieli, etc
Intrebare: ce masuri se pot lua in astfel de cazuri
9. Caz 8: As dori sa obtin toate informatiile care ma intereseaza in ceea ce priveste intretinerea si activitatea Asociatiei intr-un mod official.
Intrebarea #1: Exista niste norme standard in care trebuie facuta cererea?
Intrebarea #2: In cat timp, conform legii, este obligata Asociatia sa raspunda?
Intrebarea #3: Pentru a evita situatiile in care presedintele refuza sa inregistreze cererea, este legal/adecvat sa trimit cererea prin curierat rapid cu confirmare de primire?
Intrebarea #4: In cazul in care presedintele Asociatiei nu respecta legea si nu raspunde la cerere, ce masuri se pot lua?
....Incet mergem in jos spre incapacitate de plata la ce datorii sunt.
In mod sigur, acesta este viitorul daca nu luati masuri urgente.
In fond care ar fi problema ca sa fa constituiti intro as. prop. proprie blocului dvs.?
Aveti in fata o lista de plata care contine niste obligatii de plata. In aceste conditii, in cazul in care doriti sa va constituiti propria as. prop., toti proprietarii trebuie sa-si achite acele obligatii de plata si cu asta basta!
Sigur, trebuie sa va decideti daca doriti sa va constituiti as. prop. doar pe blocul dvs., sau pe un grup de blocuri, insa, asa cum s-a mentionat, totul se va face respectand prev. L 230/2007 si hg 1588/2007.
Aparent impresia este ca este mai bine la grupa mare, insa numai aparent... va spun din experienta - insa dvs. o sa decideti. Cum decideti mai repede, cum scapati de complicatii, dar trebuie ca cineva - un comitet de initiativa sa munceasca. Puteti pastra aceeasi firma de administrare, daca va convine, insa si aceasta firma sa respecte prev. legale atunci cand face calculul repartizarii costurilor pe proprietari.
In prima instanta o sa cer toate informatiile care ma intereseaza de la presedintele Asociatiei.
O sa fac acest lucru contestand intretinerea in 10 zile de la afisare ca sa existe obligatia de a raspunde in 7 zile.
Dupa ce voi primi informatiile le voi analiza. Si daca nu se rezolva nimic ramane audienta la primarul Chiajnei.
Ca sa nu mai deschid alt subiect o sa intreb aici:
In cazul in care nu a existat sedinta de reinvestire presedinte, CEx si cenzori, cat de legala este activitatea acestora?
Adica, pot sa-si desfasoare activitatea in continuare fara sa fie reinvestiti?
Iata unul dintre dezavantajele unei megastructuri - faptul ca mobilizarea membrilor pentru a tine o AG este extrem de dificila - in conditiile prevazute de L 230.
Practic, niciodata membrii as. de prop. nu se pot mobiliza in proportie de 50%+1, asa incat intotdeauna AG se va suspenda si reconvoca, cand pot sa fie prezenti doar 10-20 de membri care vor trebui sa hotarasca masuri pentru buna functionare a asociatiei, obligatorii pentru intraga structura a asociatiei.
In fine, daca este sa raspund direct la intrebarea pusa - nicaieri in lume nu este permis ca un comitet de conducere sa fie ales pe viata... In AG in care s-au ales structurile de conducere - asa cum le cunoasteti dvs. acum, trebuia sa se hotarasca si perioada (de obicei 2-3 ani) pentru care au fost alese.
Daca perioada pentru care structurile alese a expirat, desigur, asa cum este si normal, o sa trebuiasca sa convocati AG in care unul dintre punctele ordinei de zi sa fie reinvestirea sau chiar alegerea unei noi structuri de conducere.
Succes!
Faptul ca e nevoie de reinvestire e clar. Dar as dori sa stiu daca cei ce trebuie reinvestiti sau realesi au dreptul sa continue activitatea fara reinvestire si daca au dreptul sa decida si sa semneze acte in continuare.
De ex: Asociatia este infiintata in 2011. Reinvestirea se face o data la 2 ani, insemnand ca in 2013 trebuia reinvestita sau realeasa structura administrativa.
Ma gandesc ca trebuie sa existe undeva in lege faptul ca reinvestirea este obligatorie si cei cu functii administrative nu mai au dreptul sa semneze in numele asociatiei sau sa incaseze salariu daca acea reinvestire nu s-a facut.
Altfel, procedura de reinvestire ar fi inutila si cei ce administreaza asociatiile ar ignora procedura complet.