avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj

Buna ziua.
Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta catre un tert pentru care acesta din urma are deschis dosar de executare. Daca cei trei mostenitori renunta la succesiune, mai poate continua executarea contra succesorilor? Daca da, cum este indicat a se face renuntarea: prin declaratie notariala a celor trei sau in cadrul eventualului proces de partaj care urmeaza a fi deschis de creditor?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 16:16, 10 Noiembrie 2014
Stoica Ioana a scris:

Succesorii care accepta succesiunea de pe urma defunctului, preiau atat drepturile, cat si obligatiile autorului lor.


( se transmite, asadar, si pasivul patrimonial ).




Dati o declaratie de renuntare la succesiune.





Pot da toti trei mostenitorii declaratie notariala de renuntare? Aceste acte trebuie facute anterior deschiderii succesiunii (de catre creditorul defunctului)? Pot fi aceste acte atacate cu revocarea de catre creditorul defunctului? Multumesc.
eu sunt de parere sa nu dati declaratie de renuntare, oricum mostenitorii raspund pt aceste datorii in limita valorii bunurilor mostenite, ori nu ati mostenit nimic.
Conteaza prin ce act si-a instrainat datornicul averea, creditorii putand cere desfiintarea acelor tranzactii, daca bunurile se intorc in patrimoniul defunctului .. dvs nu mai sunteti mostenitori, renuntand.

gi-jane2 a scris:

eu sunt de parere sa nu dati declaratie de renuntare, oricum mostenitorii raspund pt aceste datorii in limita valorii bunurilor mostenite, ori nu ati mostenit nimic.
Conteaza prin ce act si-a instrainat datornicul averea, creditorii putand cere desfiintarea acelor tranzactii, daca bunurile se intorc in patrimoniul defunctului .. dvs nu mai sunteti mostenitori, renuntand.




Spuneti ca nu pot fi executat ca fiu decat pe masa succesorala mostenita, nu si pe bunurile proprii ca sa completeze creanta? E vorba de un imobil instrainat cu act de v-c cu clauza intretinere, act revocat (nu anulat) pe cale pauliana, in limita creantei. Multumesc.
asta spun.
In limita creantei a fost revocat, veti avea de plata acel credit daca vreti sa pastrati casa.
Nu mai citati mesajele carora le raspundeti.
E in interesul dvs sa dati informatii, ati omis sa ziceti ca a avut loc un proces pt revocarea actului prin care v-a fost transmisa proprietatea.

Ultima modificare: Joi, 6 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Poate nu m-am exprimat prea clar: Da, a fost un proces de revocare pauliana. Imobilul e format din 2 proprietati cu numere cadastrale diferite, nealipite. Sentinta definitiva spune ca se constata inopozabilitatea actului...in limita creantei... si se revoca, dar nu spune concret ce si cat din proprietate (care bucata, etc.) se intoarce in patrimoniu, nefiind nicio expertiza in acest sens. Imobilul este in proprietatea mea si a sotiei (a fost vorba de act v-c cu clauza intretinere)
Ca sa rezum totul in ideea de a ma lamuri si de a va salva timpul, raman 3 intrebari esentiale:
1. In succesiune intra doar proprietatea (dovedita cu acte) sau si patrimoniul instrainat, dar revocat?
2. Daca accept succesiunea, preiau datoria in cota de mostenire, dar nu o achit decat din masa succesorala? Adica daca masa ce imi revine e mai mica decat datoria, nu ma poate executa nimeni pe bunuri proprii nesuccesorale?
3. Daca renuntam la succesiune toti mostenitorii, ce se intampla cu acea parte revocata (care, in acte, e proprietatea mea, dar dupa sentinta respectiva este revocata)?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiunea se refera la patrimoniu sau proprietate? catinf catinf Care este diferenta intre cei doi termeni? Cazul concret: Un act de v-c al decedatului este revocat paulian (anterior decesului) in limita creantei, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Debitor decedat, fara masa succesorala, cu act v-c imobil revocat paulian catinf catinf Buna ziua. Intr-un dosar de executare, debitorul are infiintata o poprire pe venit (pensie). Singurul bun urmaribil, un imobil, este instrainat prin v-c cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot intoarce un bun achizitionat pintr-un act de v-c revocat partial in patrimoniul succesoral? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a a vandut cu clauza de intretinere mie si sotiei mele proprietatea pe care locuia, constand in doua imobile (numere ... (vezi toată discuția)