avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie notariala renuntare succesiune vs. refuz in proces partaj

Buna ziua.
Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului), dar are o creanta catre un tert pentru care acesta din urma are deschis dosar de executare. Daca cei trei mostenitori renunta la succesiune, mai poate continua executarea contra succesorilor? Daca da, cum este indicat a se face renuntarea: prin declaratie notariala a celor trei sau in cadrul eventualului proces de partaj care urmeaza a fi deschis de creditor?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 16:16, 10 Noiembrie 2014
Speța e interesantă. :)
Înainte de a da răspunsuri, trebuie lămurite câteva aspecte

1.
catinf a scris:

Buna ziua.
Defunctul are trei mostenitori (sot si doi fii), nu are masa succesorala (toate bunurile au fost instrainate anterior decesului)


Așa ceva nu există.
Nici o persoană nu-și poate înstrăina patrimoniul în timpul vieții. Înstrăinează doar bunuri (întrăinări cu titlu particular), dar nu poate înstrăina un patrinomiu (universal sau cu titlu universal).

2. Dacă lucrurile stau întradevăr așa cum susțineți și cum rezultă din informațiile pe care le-ați dat, acțiunea pauliană desfințeazî actul care l-a prejudiciat pe creditor în limita creditului. Pentru acea parte, creditorul are titlu exexutoriu, adică va putea executa debitorul.

Acuma se pune problema cine e debitorul în situația dată:

a) Dacă unul din cei trei moștenitori acceptă moștenirea, e clar că acesta va fi executat pentru tot acel credit, indiferent dacă e cel care a dobândit imobilul sau nu (bineînțeles în limita patrimoniul dobândit prin moștenire).

b) Dacă toți cei trei moștenitori accesptă moștenirea, înseamnă că acea creanță se va transmite conform cotelor fiecăruia, deci fiecare va putea fi obligat doar la cota din credit aferentă cotei succesorale din moștenire.

c) Dacă niciunul dintre moștenitori nu acceptă succesinea, dar există acea hotărâre de revocare pauliană a contractului de întreținere, creditorul își va putea recupera debitul prin executarea silită a acelui imobil, deoarece acesta nu se mai află în patrimoniul întreținătorului după revocarea actului respectiv.

3. După părerea mea, cea mai bună soluție ar fi ca toți moștenitorii să accepte succesiunea, iar cel care a dobândit bunul să se înțeleagă cu ceilalți doi, în așa fel încât creditorul să-și recupereze creditul, iar dobânditorul bunului să rămână în posesia acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea se refera la patrimoniu sau proprietate? catinf catinf Care este diferenta intre cei doi termeni? Cazul concret: Un act de v-c al decedatului este revocat paulian (anterior decesului) in limita creantei, ceea ce ... (vezi toată discuția)
Debitor decedat, fara masa succesorala, cu act v-c imobil revocat paulian catinf catinf Buna ziua. Intr-un dosar de executare, debitorul are infiintata o poprire pe venit (pensie). Singurul bun urmaribil, un imobil, este instrainat prin v-c cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot intoarce un bun achizitionat pintr-un act de v-c revocat partial in patrimoniul succesoral? catinf catinf Buna ziua. In timpul vietii, mama mea a a vandut cu clauza de intretinere mie si sotiei mele proprietatea pe care locuia, constand in doua imobile (numere ... (vezi toată discuția)