avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Pe "Legislatia muncii.ro" a aparut editorialul din care redau un citat :
La implinirea varstei standard de pensionare sau, dupa caz, la implinirea varstei standard reduse, beneficiarul unei pensii anticipate ori al unei pensii anticipate partiale poate solicita trecerea la pensia pentru limita de varsta.
Sa inteleg ca o persoana poate fi pensionata anticipat/anticipat partial cu pana la 5 ani fata de implinirea varstei standard reduse?
Daca ar fi adevarat inseamna ca s-a facut un act de dreptate deoarece o persoana care beneficiaza de reducerea varstei satandard (cazul grupelor de munca) dar nu indeplineste conditia de varsta stabilita conform tabelelor din anexele la legea 19/2000, trebuie sa aibe si ea dreptul de a solita pensia anticipata fara ca aceasta reducere sa fie anulata de reducerea acordata pentru mediul nociv in care si-a desfasurat activitatea.
Dumneavoastra cum intelegeti citatul prezentat ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:52, 18 Octombrie 2009
Este nascut in 08.05.1951 este incadrat in munca din 15.08.1968 iar in perioada 1985 nu cunosc luna si ziua pina in 31 martie 2001 a beneficiat de grupa a 2 a de munca. Acum se afla in incadrat in munca si ar dori sa afle daca poate sa iasa in pensie anticipata si la ce virsta in pensie de drept. Va multumesc.
1. Am luat in calcul 41 de ani de munca, din care 15 ani in grupa a 2-a de munca.
2. Varsta standard de pensionare este de 65 de ani cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
3. La limita de varsta cu reducerea varstei standard datorita muncii in gr.a 2-a = in mai 2013, la vrsta de 62 de ani.
4. La pensie anticipata nu poate iesi. Ar trebui sa aiba mai mult de 10 ani peste stagiul complet de cotizare.
5. Poate iesi la pensie anticipata partiala in mai 2011, la varsta de 60 ani.
1. Daca tatal dvs. are 16 ani impliniti lucrati in grupa II de munca, va putea beneficia de pensie pentru limita de varsta cand va implini 61 ani si 6 luni.

2. Aproximativ la finalul acestui an va avea un stagiu realizat de 45 de ani (se adauga un spor pentru activitatea desfasurata in grupa a II-a de 3 luni/an intreg lucrat in grupa). Va putea, in aceste conditii, sa solicite pensie anticipata la implinirea varstei de 60 de ani.

3. Pana atunci, legea se va schimba, deci "tineti aproape". :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc mult.
Buna Ziua!
Am si eu o intrebare cu privire la iesirea anticipata la pensie a tatalui si a mamei mele:
El este nascut in 22.02 1954 si lucreaza din 1970 cu un an de pauza pana in prezent. Are 10 ani de grupa a II-a iar restul stagiu normal.
Cand poate iesii la pensie anticipata?
Mama este nascuta in 17.02.1958 si a lucrat fara intrerupere 18, 5 ani din care 10 de grupa a II-a. ce trebuie sa faca ca sa poata iesii la pensie anticipata. Poate platii din urma pentru completarea cotizatiei pana la 30 de ani? Se adauga la vechime si anii de grupa? Poate iesii la pensie anticpata? si cand?
va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
klauc, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata samoila anca samoila anca as dori sa va intreb daca se poate in legatura cu tatal meu cand ar putea iesi la pensie daca in 27,09,1971 s-a angajat, are 6 ani gr II si 50% grupa I 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie juli_21 juli_21 buna ziua, Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)