avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Pe "Legislatia muncii.ro" a aparut editorialul din care redau un citat :
La implinirea varstei standard de pensionare sau, dupa caz, la implinirea varstei standard reduse, beneficiarul unei pensii anticipate ori al unei pensii anticipate partiale poate solicita trecerea la pensia pentru limita de varsta.
Sa inteleg ca o persoana poate fi pensionata anticipat/anticipat partial cu pana la 5 ani fata de implinirea varstei standard reduse?
Daca ar fi adevarat inseamna ca s-a facut un act de dreptate deoarece o persoana care beneficiaza de reducerea varstei satandard (cazul grupelor de munca) dar nu indeplineste conditia de varsta stabilita conform tabelelor din anexele la legea 19/2000, trebuie sa aibe si ea dreptul de a solita pensia anticipata fara ca aceasta reducere sa fie anulata de reducerea acordata pentru mediul nociv in care si-a desfasurat activitatea.
Dumneavoastra cum intelegeti citatul prezentat ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:52, 18 Octombrie 2009
@alinutza1

Date generale: O doamna nascuta in august 1954 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 ani si 10 luni; stagiul complet de cotizare este de 29 ani si 8 luni iar stagiul minim de 14 ani si 8 luni.

Stagiul de cotizare: Stagiului de cotizare realizat de mama dvs. i se adauga un stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca de 2 ani si 9 luni, rezultand un stagiu total de 30 de ani, 1 luna si 10 zile.
Conditia referitoare la stagiul de cotizare este indeplinita atat pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cat si pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.

Varsta standard de pensionare: Pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca, mama dvs. va beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani (art. 42 din Legea nr. 19/2000).
Pentru ca a nascut si crescut 4 copii, mama dvs. poate beneficia de reducerea tot cu 2 ani a varstei standard de pensionare, dar cele doua reduceri nu se cumuleaza (art. 48, ind. 2 din Legea nr. 19/2000).

1. Mama dvs. va beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 57 ani si 10 luni.
2. Intrucat a realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, poate beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 55 de ani.

Varsta pe care tocmai a implinit-o! Daca n-a depus inca dosarul, eu ii urez succes! :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult pentru raspunsul dat in legatura cu mama mea, astazi a mers si si-a depus dosarul.
As dori sa stiu daca si tatal meu se poate pensiona anticipat sau la limita de varsta. El este nascut pe 06.06.1952 si are o vechime in munca de 35 de ani din care 17 ani si 6 luni grupa a II-a.
Multumesc anticipat.
@alinutza1:

Date generale: Un barbat nascut in 1952 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de tatal dvs. de 35 de ani i se adauga un stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca de 4 ani si 3 luni, rezultand un stagiu total de 39 de ani si 3 luni.
Conditia referitoare la stagiul de cotizare este indeplinita atat pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cat si pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.

Varsta standard de pensionare: Pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca tatal dvs. va beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni.

1. Tatal dvs. va beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 61 ani si 6 luni.
2. Intrucat a realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, poate beneficia de pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Buna ziua,

Am si eu o nelamurire. Sunt nascuta in 23.08.1955 si am o vechime in munca de 34 de ani. Lucrez in invatamant si am 3 copii(pentru care cred ca se acorda 1 an). Cand pot iesi la pensie anticipat fara diminuare conform statutului personalului didactic? Este valabila pentru toata lumea iesirea la pensie inainte cu 5 ani? Multumesc anticipat.
Puteti beneficia de pensie anticipata partiala atunci cand veti implini 55 de ani, respectiv in septembrie 2010, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

Asa cum am mai scris in cadrul acestui topic, reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an pentru ca ati nascut si crescut 3 copii nu se cumuleaza cu nicio alta reducere a varstei standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 19/2000 sau de alte legi speciale (art. 48, ind. 2, alin. 2 din Legea nr. 19/2000).

De aceasta reducere puteti beneficia, prin urmare, numai in cazul pensiei pentru limita de varsta si numai daca renuntati la reducerea prevazuta de Statutul personalului didactic, ceea ce nu este in avantajul dvs.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata samoila anca samoila anca as dori sa va intreb daca se poate in legatura cu tatal meu cand ar putea iesi la pensie daca in 27,09,1971 s-a angajat, are 6 ani gr II si 50% grupa I 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie juli_21 juli_21 buna ziua, Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)