avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control finante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control finante

Buna ziua,
Am avut recent un control de la finante avand tematica contributiile retinute si virate de catre angajator.Avand angajati cu timp partial cei de la finante au considerat ca anumite contracte de munca nu au fost incheiate corect,neavand trecuta repartizarea timpului,ca atare au dat ca masuri ca aceste contracte sa fie luate in considerare ca contracte cu norma intreaga si au calculat diferentele la contributii care zic ei ar trebui sa fie facuta o rectificativa 112 si sa fie platite aceste sume.Intrebarea mea este urmatoarea: trebuie sa fac rectificative la 112 pentru fiecare persoana in parte (este vb de 8 persoane) si in fiecare luna(este vb de periada Mai 2014-Oct.2014) sau pot face o singura rectificativa cu suma totala pe persoana pt.toata perioada? As mai vrea sa-mi spune-ti daca pe aceasta perioada trebuie sa modific in revisal,daca este voie ca eu sa fac retroactiv modificarea de norma,desii acesti oameni au lucrat doar timp partial pe toata perioada (2 ore).
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:57, 11 Noiembrie 2014
Am inteles,multumesc !!!
Articolul 105 din Codul muncii este corect, dar interpretarea este eronata. Mai precis: " (2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
" . Aceasta fraza se refera la INCADRAREA juridica a contractului, NU la modificarea pontajului!!!
Chiar daca un contract de munca are prevazut o norma de 8 ore pe zi 40 pe saptamana, daca salariatul s-a prezentat la serviciu doar 6 ore pe zi, sau in unele zile nici nu se prezinta, Codul muncii nu ma obliga sa-l pontez daca el nu a fost prezent! Una e incadrarea juridica a contractului si alta e prezenta fizica la locul de munca. Deci imi mentin parerea ca ANAF a comis un abuz grosolan modificand pontajul, ca sa nu mai spun ca aplicarea prevederilor Codului Muncii nu sunt atributiunea ANAF.
Speta patita de mine: aveam un salariat cu 8 ore care o zi se prezenta la servici si alta nu. Venea cand voia muschiul lui la munca. Cand venea, facea treaba bine. La intrebarile mele contrariate, primeam raspunsul sec: "pentru zilele cat nu vin doar nu am pretentie sa ma platesti, nu? "
Nu am putut sa-l dau afara pe motive disciplinare pentru ca el nu lipsea 3 zile consecutive, asa cum prevede legea. La solicitarea mea pentru ca ITM sa-si dea cu parerea privind abuzurile salariatului, acestia au raspuns sec: noi nu mediem relatiile angajatorilor cu salariatii. Daca asa e facuta legea, asta e!
Nu am putut decat sa-l pontez si sa-l platesc pentru orele de munca pe care le-a prestat efectiv (pana cand si-a dat demisia) desi erau mai putine decat cele 40 de ore pe saptamana.

Ultima modificare: Marți, 11 Noiembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
coditoiu_rodica a scris:

Buna ziua,
Am avut recent un control de la finante ..............Avand angajati cu timp partial cei de la finante au considerat ca anumite contracte de munca nu au fost incheiate corect,..........


Inspectorii Antifrauda nu au competente in aplicarea prev Codului Muncii. Este un abuz din partea lor. Controlul trebuia efectuat de ITM, insp ITM fiind singurii care puteau lasa o astfel de masura. Ulterior cei de la Antifrauda, in baza sesizarii ITM, puteau calcula contributiile aferente.
Se poate contesta cu succes PVC.-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu inteleg masura itm Bogdan.k Bogdan.k Am 2 angajati cu norma partiala de 4ore/zi, 20ore/saptamana, repartizate in 2 ture (10:00 - 14:00 sau 14:00 - 18.00). La un control al itm, unul din angajati ... (vezi toată discuția)
Decizie asupra capacitatii de munca grad 3 MIRELAIONICA MIRELAIONICA Bună ziua, Am un salariat care a depus la societate o decizie asupra capacităţii de muncă grad de invaliditate 3. Salariatul doreşte să continue ... (vezi toată discuția)
Program de lucru part-time si inegal suciu_diana suciu_diana Buna seara, in contractul de munca trebuie sau nu specificat care este orarul de lucru part-time, respectiv cel inegal? La cel inegal cum se specifica, ... (vezi toată discuția)