avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Majorare pensie alimentara formulata de un minor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Majorare pensie alimentara formulata de un minor

Buna ziua!!
In urma cu 7 ani ,parintii mei au divortat,in urma divortului eu am fost incredintata mamei,tatal meu fiind oblgat la plata unei sume de 50 RON,mama mea a mai incercat sa intenteze in proces pentru majorarea pensiei de intretinere,dar raspunsul tribunalului a fost prompt si scurt ca nu se poate,deoarece eu am implinit varsta legala la care pot intenta un proces in numele meu.
As vrea sa stiu cum as putea formula aceasta cerere,peste tot pe unde am cautat aceste cereri sunt formulate doar in calitate de parinti sau reprezentanti legali ai minorilor,nu si din perspectiva minorilor si as mai vrea sa stiu daca aceasta pensie in cazul in care se majoreaza,v-a comtinua si dupa terminarea studiilor liceale in cazul in care urmez mai departe studiile universitare?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 12:35, 13 Noiembrie 2014
Marina97 a scris:

As vrea sa stiu cum as putea formula aceasta cerere,peste tot pe unde am cautat aceste cereri sunt formulate doar in calitate de parinti sau reprezentanti legali ai minorilor,nu si din perspectiva minorilor.

Situatia este diferita dupa cum minorul nu a implinit varsta de 14 ani adica nu are capacitate de exercitiu sau a implinit varsta de 14 ani, caz in care are capacitate de exercitiu restransa si in functie de aceasta se pune problema capacitatii procesuale de exercitiu, respectiv de calitatea de exercitare a drepturilor procedurale in nume propriu sau prin reprezentant.
Pana la varsta de 14 ani minorul nu are capacitate de exercitiu, iar actiunea se va formula de catre reprezentantul legal al acestuia.
Astfel, daca aveti varsta intre 14 si 18 ani, aveti deci capacitate de exercitiu restransa si se impune asistarea dvs. in proces de catre parinte ( mama) pentru ocrotirea intereselor dvs, prin urmare actiunea se formuleaza de catre dvs.asistat/a de mama care va semna cererea alaturi de dvs.
Daca actiunea va fi admisa, pensia se va majora incepand cu data introducerii actiunii si isi va produce efectele pana la implinirea varstei majoratului.
Art. 57 c.proc.civ.
Capacitatea procesuală de exerciţiu
(1) Cel care are calitatea de parte îşi poate exercita drepturile procedurale în nume propriu sau prin reprezentant, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel.
(2) Partea care nu are exerciţiul drepturilor procedurale nu poate sta în judecată decât dacă este reprezentată, asistată ori autorizată în condiţiile prevăzute de legile sau, după caz, de statutele care îi reglementează capacitatea ori modul de organizare.
........................................................
Art. 41 c.civ.
Capacitatea de exerciţiu restrânsă
(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.
(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului

Bineninteles situatia se schimba dupa implinirea varstei de 18 ani, cand actiunea se formuleaza in nume personal,fara a mai fi necesara asistarea de catre parinte, asta in situatia in care se continua studiile, caz in care se poate stabili pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.






Ultima modificare: Joi, 13 Noiembrie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere minor de 16 ani. cine face demersurile, părintele rezident sau minorul? TudorEmilia TudorEmilia Buna ziua! Parintii mei au divortat in urma cu 5 ani, domiciliul meu este la tata insa custodia este comuna. Mama nu mi-a mai platit pensia stabilita de ... (vezi toată discuția)
Minorul de 15 ani poate depune actiune in instanta Lisa Lisa Lisa Lisa daca minorul cu domiciliul lal mama are 15 ani, , poate face el singur actiune in instanta pentru pensie alimentara de la tata, sau trebuie mama sa formuleze ... (vezi toată discuția)
Marirea pensiei alimentare ROXANA94 ROXANA94 buna seara! as vrea si eu un model de cerere pt marirea pensiei alimentare..de la 214 lei RON la 381 lei care a fost aprobat dar nu a fost pus in vigoare.. va ... (vezi toată discuția)