Buna seara, locuiesc la et II intr-un bloc cu 4 etaje, in urma cu 2 ani am renovat in regim propriu (fara factura) apartamentul iar saptamana trecuta am avut surpriza sa fiu inundat de vecinul de deasupra (et 3).Am avut o discutie cat se poate de politicoasa cu cei doi soti-au fost deacord sa isi repare la ei in baie scurgerea de la cada (cauza inundatiei), dar nu vor in nici un fel sa imi plateasca mie reparatia (ar fi de schimbat 2 placi rigips-tavan fals + zugravit un perete pe ambele parti), si care se ridica undeva in jur de 2500 lei.
Precizez ca nici eu nici vecinul nu avem asigurare pentru locuinta. Ce e de facut? #-o
Rog raspuns de la cei care au patit ceva similar sau de la avocati care se ocupa cu astfel de cazuri.
Multumesc anticipat!
Cu stima, Laurentiu
Poate ca dv. aveti experienta in instante si poate ca ati vazut asemenea ineptii admise, dar ele pot fi usor contestate de parat.
Nici administratorul, nici presedintele asociatiei nu au in fisa postului atributii in privinta relatiilor dintre proprietari si in plus de asta nu au expertiza de a stabili valoarea unui prejudiciu. Poate daca unul din ei are expertiza profesionala si semneaza autorizat o asemenea constatare, dar atunci o fac in calitate de expert constatator si nu in calitate de administrator sau presedinte de asociatie.
Un inscris astfel obtinut poate fi folosit ca proba in instanta,proba care se va corobora cu celelalte probe ce vor fi administrate,expertiza,interogatoriu etc.Valoarea probatorie a unui astfel de inscris urmeaza a fi stabilita de instanta.nu am precizat ca adm de bloc sunt obligati sa elibereze astfel de inscrisuri sau au atributii in acest sens dar exista situatii frecvente cand fac acest lucru,constatand intinderea prejudiciului si persoanele implicate.
Va mai intreb odata:
De ce "ar eliberea un inscris sub semnatura privata", un presedinte sau administrator, ca sa ii tarasca prin tribunale inutil?
De ce sa piarda timpul un administrator sau un presedinte sa incheie un PV, pentru o defectiune dintr-un apartament?
De ce sa se certe administratorul sau presedintele cu X sau Y, pentru o pata aparuta pe tavan?
Sunt condominii care au sute de apartamente sau garsoniere, sunt asociatii care au in componenta 10-20 de blocuri, credeti ca administratorul are timp sa faca PV pentru fiecare teava sparta pe proprietatile private, sa vada ce face in casa X sau Y?
Ca sa te apuci sa te bagi in divergentele intre doi proprietari, fara sa fi implicat, trebuie sa fi ori nebun, ori prost!!
[thran, va rog respectati standardele de comunicare pe forum. Daca mai postati mesaje care contin exprimari nepoliticoase, ironice sau jignitoare veti fi sanctionat.]
Raspunsul la dece-urile dv. ar fi: pentru ca le place sa se implice in orice, sa stie tot din bloc, sa para ca rezolva ei... :D
In privinta atributiilor, o inundatie este cauzata de niste tevi. Nu stiu de unde stie domnul ca e teava de scurgere a vecinului sau scurgerea comuna a blocului insa, in toate cazurile, ar fi ok sa chemi administratorul/presedintele sa constate daca inundatia e de la partile comune ale blocului sau nu.
Suplimentar, daca prejudiciul e de 2500 de lei, ar fi absurd sa faci o expertiza de 1500 de lei, sa ai un avocat de 1500 de lei (zic si eu, habar nu am daca ar veni cineva si pe ce onorariu) si sa platesti o taxa de timbru de 100 de lei, cost total mai mare decat prejudiciul...
Prin urmare, pentru ca in instanta conteaza aparenta de drept, ar ajuta sa propui proba cu expertiza doar subsidiar celorlalte probe, asa incat sa te folosesti pana acolo de anumite acte, poze, prezumtii emanand de la persoane care nu au interese comune si/sau contrare cu partile din dosar. Poti ajunge sa elimini expertiza, micsorand costurile si timpii procesului.
Sigur, asta depinde si de pozitia procesuala a celeilalte parti si, in esenta, sunt de acord cu sustinerile dv. si ale userului elga50 ca nu sunt probe admisibile in orice situatii si, uneori, pot friza ridicolul, administratorul nefiind nici instalator si nici expert.
Totusi, sta in drepturile procesuale a folosi orice dovezi legale care pot convinge instanta si, daca o parte are potentialul de a convinge instanta fara expertiza, pe baza unor dovezi mai ieftine si mai rapide, atunci asa sa fie. Sta in puterea partii adverse sa conteste probele si sa arate ca cererea nu e dovedita.
In esenta, o inundatie este o situatie de fapt, aceasta putandu-se dovedi cu prezumtii, martori, interogatoriu; prin urmare, constatarea administrarorului sau presedintelui de bloc, oficiala sau nu, nu poate fi mai prejos de un martor.
Este o chestiune folosita de avocatul de instanta, in practica, la fel ca folosirea nasilor de cununie ca martori in divort; desi e tot o marturie ca orice alta, exista o aparenta de neutralitate pe care avocatul de instanta o foloseste.
Consider ca astfel de dovezi au forta probanta, chiar daca nu sunt absolute si, in lipsa unei prezente active a partii adverdse pot duce la hotarari de admitere. Totul depinde de ce se intampla in instanta si de prezenta de spirit din acele momente.
Totusi, in ciuda celor de mai sus, strict obiectiv si in afara instantei, sunt de acord cu dv. DAR in instanta exista anumite practici si proceduri uzuale si, uneori, e pacat a nu le folosi daca sunt in avantajul unei parti.
Unii le spun chichite, altii experienta, cert e ca nu dauneaza si, deseori, sunt foarte eficiente.
Suplimentar, pentru user: puteti face o constatare de vreun fel cu ce presedinte sau parte neutra, firma de instalatii etc. si sa notificati vecinul atasand dovezile, sub aratarea urmarii ca veti recurge la instanta. Poate reusiti numai cu o notificare (cat mai oficiala, cu cat mai multe stampile, preferabil prin executor).
Firesc este ca atat cat este posibil, vecinii sa se inteleaga, iar in acest sens conducerea asociatiei, presedintele, membrii comitetului si administratorul au un rol important chiar daca in fisa postului fiecaruia nu este prevazut asa ceva.
Dar trebuie sa tinem cont ca alegerea si mentiunerea acestor oameni in conducerea si administrarea asociatiei depinde foarte mult de actiuni de acest fel, de medieri si de rezolvarea problemelor, repet, chiar daca acestea nu sunt prevazute in legislatie ca atribuitiuni ale lor.
Asa ca atunci se apeleaza la asociatie pentru ca se infiltreaza apa in tavan, cei din conducerea asociatiei trebuie sa mearga si sa vada care este situatia. Daca se constata ca e de la vecinul de sus (asa cum s-a precizat in acest caz), presedintele si administratorul pot discuta cu vecinul sa-si repare urgent instalatia sub amenintarea opririi utilitilor daca este cazul. Apoi pot intremedia intre cei doi pentru a se intelege cu privire la cheltuieli...
Daca vecinii nu se inteleg, conducerea asociatiei, poate, la cererea celui pagubit sa elibereze un inscris din care sa reiasa ceea ce s-a intamplat.
Acest inscris este solicitat uneori chiar de firma de asigurari asa ca eu cred ca acelasi inscris poate fi folosit si in instanta.
Acum un an am avut o asemenea problema si vecinul de sus, cel care a inundat, nu voia sa discute, sa-l ajute pe cel de sub el sa-si repare stricaciunile. Am eliberat celui pagubit un asemenea inscris din care reiesea faptul ca, fara a fi vreo defectiune la instalatia comuna, apartamentul a fost inundat de cel de sus, lucru recunoscut practic de cel de sus.... Totusi, inainte ca cel pagubit sa faca actiunea in instanta, am mai avut o discutie cu cei doi, cu inscrisul in fata, cu argumente... si s-au inteles asupra unei sume fara a mai fi nevoie sa se mearga in instanta. Ambii au avut de castigat sau mai corect spus, au pierdut mai putin, ramanand si in relatii bune, totul cu interventia conducerii asociatiei.
Sunt lucruri nescrise in legislatie dar firesti intr-o familie mare asa cum consider ca este o asociatie de proprietari. Proprietarii trebuiesc ajutati, indrumati, sprijiniti.... de cei ce conduc asociatia. Sunt oameni foarte diferiti ca profesie, pregatire, varsat..., lipsiti adeseori de experienta spre deosebire de cei din conducerea asociatie care vrand nevrand capata experienta din multele intamplari si necazuri din asociatie.