avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E posibil sa nu i se acorde perioada de preaviz ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E posibil sa nu i se acorde perioada de preaviz salariatului disponibilizat?

Un articol din CCM al unitatii prevede:
"(1)- Concedierea salariaţilor pentru motive neimputabile lor va fi precedată de o perioadă de preaviz de 30 de zile calendaristice.
(2)- În perioada de preaviz salariaţii au dreptul să absenteze 4 ore pe zi de la programul normal de lucru al societăţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul în condiţiile stabilite de angajator.
(3)- În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără să i se acorde preavizul de la alin.2 aceasta are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul de bază pe o lună avut la data desfacerii contractului.
(4)- La disponibilizarea salariatilor din motive neimputabile lor,unitatea va acorda o compensatie de cel putin un salariu lunar , in afara drepturilor cuvenite la zi."
Este aplicabil alin.3 al acestui articol?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:31, 14 Iunie 2009
andreea123 a scris:

ma poate ajuta si pe mine cineva cu cncediile astea fara plata pe care ti le impun angajatorii va rog frumos sa imi raspunda si mie cineva



Nimeni nu va poate impune un CFP fafa cererea dvs. si, mai ales, vointa dvs. Daca o face este ilegala.
Va redau din Codul muncii ci CCMUNN pe anii 2007-2010:

CODUL MUNCII:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
Art. 54. - Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

CCMUNN:
ART.43. (1) Angajatorul va asigura conditiile necesare realizarii de catre fiecare salariat a sarcinilor ce ii revin, in cadrul programului zilnic de munca stabilit.
(2) In situatia in care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, partial sau total, conditiile necesare realizarii sarcinilor de serviciu, el este obligat sa plateasca salariatilor salariul de baza pentru timpul cat lucrul a fost intrerupt.
(3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.
(4) In cazurile prevazute la alin. 3, salariatii beneficiaza si de celelalte drepturi prevazute de lege pentru astfel de situatii.
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.
ART.61. - (2) Salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.

@merishor
Neacordarea de către angajator a termenului de preaviz atrage, în conformitate cu dispoziţiile art. 76 din Codul muncii, nulitatea absolută a concedierii, chiar dacă măsura concedierii respectă toate celelalte dispoziţii.

In practica judiciara, s-a decis ca neacordarea preavizului nu este motiv de nelegalitate a deciziei de concediere, fiindu-i achitata persoanei concediate o indemnizatie aferenta conform C.C.M. la nivel de unitate.
d-le freeelis,
sa inteleg ca in Codul Muncii exista articol de lege care in prectica judiciara nu se respecta? Dar cu dreptul angajatului? masura de preaviz nu este un drept al sau? nu este o protectie a acestuia?
Multumesc anticipat.
1. Colegul @freeelis a citat din Codul muncii:
Art. 76. - Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.
2. Si a mai spus ca unele instante de judecata considera ca neacordarea preavizului nu este motiv de nelegalitate a deciziei de concediere daca salariatul a primit o indemnizatie, conform CCM din unitate.
3. Cred ca acele instante au considerat ca masura de protectie a fost indeplinita prin acordarea indemnizatiei (asa au interpretat ele faptele comparativ cu textele de lege).
4. Asta nu inseamna ca dvs. nu veti putea castiga un asemenea proces cu angajatorul.
Mult succes!
sau poate colegul a facut referire la cauze in indtante care ss-au supus unor reglementari mai vechi, pe vremea cand era permisa legal compensarea preavizului in bani.

Alte discuții în legătură

Angajatii horeca OLIVIA_L OLIVIA_L Buna! Imi poate spune cineva ce solutii de protectie sociala exista pentru angajatii hotelurilor care se inchid? Multumesc mult! (vezi toată discuția)
Concediere fara instiintare scrisa monica.neacsu monica.neacsu Buna seara, Lucrez intr-o firma ( cazino ) de doi ani de zile ca sef de sala. Pe data de 26 noiembrie am fost instiintati verbal ca intram in renovare. Pe ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata nelusar nelusar Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta ... (vezi toată discuția)