avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Daca in 2012 se putea judeca o cauza avand ca obiect uzucapiunea, in baza legii 115/1938 (care a fost abrogata prin aparitia legii 7/1996). Mentionez ca am aflat recent de aceasta situatie cu putin timp in urma (am fost exclus intentionat din cauza). Care este modalitatea de atacare si anulare a sentintei rezultate?
Cel mai recent răspuns: maresalu_67 , utilizator 13:23, 28 Noiembrie 2014
Totusi, exista ceva pasivitate din partea mostenitorilor sau cum? Nu inteleg cum e situatia concreta, insa sunt mai multe chestiuni de indeplinit cf. decretului-lege 115/1938... trebuie vazut dosarul. Daca ati fi avut calitatea de parte, trebuie vazut ce puteti face.
Maestre, ati reusit sa ma pierdeti pe drumul sinuos a ceea ce inseamna dreptul: "Dreptul este ceva in care nu conteaza cine are dreptate ci cum sebface apararea."

Premiul GÎGĂ ar fi mult prea puţin, iar Nobelul pentru panseuri de acest gen înca nu se acordă.

Mai aveţi, mai la deal, un panseu demn de subliniat. Ce zic eu de subliniat, e de pus în ramă:

Legea aplicabila ramane cea aplicabila in acel moment.

Nimic mai corect decît o zicere fără conţinut. Ce să conteşti la ea? Tautologia? Nu se merită. Inconsistenţa? Idem. Ce mai rămîne? Nimic. Nici măcar hazul involuntar. Nimicul primordial

Vor spune moderatorii că mesajul meu trebuie eradicat deoarece nu aduce nimic nou discuţiei. Aşa este. Nu e nimic nou, şi asta de vreo cîţiva ani buni de cînd urmăresc astfel de intervenţii cu titlu de sfaturi juridice.


Pentru a introduce, totuşi, un element de noutate (privind legea aplicabilă care rămîne aplicabilă la acel moment):

NCC, art.6

(4) Prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit

Adică, în traducere liberă, uzucapiunile începute sub imperiul Decretului-lege nr.115 din 1938 şi neîmplinite la data intrării în vigoare a noului cod rămîn guvernate de aceasta lege şi după intrarea în vigoare a codului. Iar dacă, la data intzrării în vigoare a NCC, erau împlinite, cu atît mai mult vor fi guvernate de amintita lege.

PS Cele de mai sus nu sunt, în niciun caz, un laudatio, chiar dacă par a fi :duh:
am fost exclusi deoarece topografului i s-au indicat niste limite ale parcelei nereale. dupa legea 115/1938 procedura era mai simpla. dupa legea 7/1996 in cazul terenurilor neimprejmuite este necesar un proces verbal de vecinatate, semnat de toti vecinii parcelei. asa ceva nu s-a facut. s-a lucrat in echipa...topograf-avocat-judecator. prin sentinta am fost deposedati de o suprafata de teren. daca nu se lucra in echipa, de ce ar fi acceptat judecatorul cauza pe o lege abrogata de 15 ani la data introducerii actiunii? am aflat ca sunt multe ,,chestii" de genul asta in zona, dar unii nu au bani, altii sunt batrani, si altii (putini) incearca sa se lupte cu sitemul. eu astept rezultatele masuratorilor si pana atunci vreau sa aflu modalitatea prin care se poate desfiinta sentinta respectiva. pt. cine vrea sa ma ajute, am copia dosarului prin care am fost deposedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune in baza d.l.115/1938 shiba shiba Buna seara tuturor! Am o speta mai deosebita si poate ma puteti ajuta. Un teren situat in Ardeal deci, regim de Carte funciara, uzucapiune in baza art.28 ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire!!! DOTZ DOTZ Care sunt principalele modificari privind uzucapiunea in lumina noii regelentari de drept civil? Sa fie vorba ca uzucapiunea de 30 de ani si uzucapiunea de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ellegantissima ellegantissima VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE CARE ESTE LEGEA CARE SE REFERA LA UZUCAPIUNE (vezi toată discuția)