avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Imprumut bancar dupa parasirea domiciliului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Imprumut bancar dupa parasirea domiciliului

ma regasesc in urmatoarea situatie...

in conditiile in care sotul a parasit de bunavoie domicilliul conjugal, depus divort, acordat din culpa comuna, custodie minor comuna, etc... Divortul a fost unul fara partaj...

La partaj aflu ca in perioada imediat urmatoare parasirii domiciliului (sau anterior acesteia cu putin timp), oricum inaintea pronuntarii divortului, acesta a luat un credit pentru un apartament in care locuieste si acum... Acest lucru s-a intamplat fara cunostiinta mea fara sa semnez ceva, fara sa imi exprim acordul, etc...

intrebare: poate fii inclus acest credit in masa partajabila ca un pasiv comun? practic eu avand casa proprietatea mea, va trebui sa suport casa pe care acesta a cumparat-o pentru uzul si folosul lui exclusiv, din motiv ca acesta a facut imprumutul cat eram inca casatoriti?...

subliniez ca acest imprumut s-a facut in totala necunostiinta de cauza, nu am semnat, gajat nimic la vremea respectiva...

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: horatiusasu , utilizator 10:24, 7 Decembrie 2014
deci... eu nu vreau sa stiu de aceasta casa si nici despre acest credit...

dar, ma pot astepta sa imi fie "aruncata" ca datorie in masa partajabila?

am posibilitatea de a evita acest lucru?

este absurd sa trebuiasca sa platesti un credit pentru un lucru care nu iti va apartine niciodata, in speranta ca acel cineva il va imparti in doua odata platit?

deci intrebarea este: pot sa evit sa platesc (sa imi fie scazut din parte mea...) acest credit facut in timpul casniciei, sau trebuie sa il accept (sunt obligata) ca fiind datorie/bun comun, sa il achit si dup-aia om vedea?
Puneti probleme inainte sa le aveti, nu v-a cerut nimeni sa platiti acest credit si probabil ca nci nu va va cere. Daca se intampla totusi, va puteti apara si avea castig de cauza.
Nu inteleg cum a putut sotul, pe atunci casatorit, sa incheie contract autentic pentru un bun comun fara ca notarul sa il intrebe daca e casatorit sau nu. Iar daca l-a intrebat pe sot, ce a declarat acesta la notar si in contractul de vanzare-cumparare? Ca e necasatorit?
Nu face nicio diferenta pentru doamna, dupa mine.
Bunul e comun conform legii, la fel ca datoria. Totusi, aceasta este o prezumtie legala si, din prezentarea faptelor, apare ca si bunul si creditul sunt proprii sotului.
Totusi, consider ca pe doamna o dezavantajeaza total atitudinea raportata la fapte, poate ar fi indicat sa mergeti la un avocat sa va arate cum stati, juridic.

petreanaca a scris:
deci... eu nu vreau sa stiu de aceasta casa si nici despre acest credit...

dar, ma pot astepta sa imi fie "aruncata" ca datorie in masa partajabila?

am posibilitatea de a evita acest lucru?

este absurd sa trebuiasca sa platesti un credit pentru un lucru care nu iti va apartine niciodata, in speranta ca acel cineva il va imparti in doua odata platit?

deci intrebarea este: pot sa evit sa platesc (sa imi fie scazut din parte mea...) acest credit facut in timpul casniciei, sau trebuie sa il accept (sunt obligata) ca fiind datorie/bun comun, sa il achit si dup-aia om vedea?

E pacat ca nu vreti sa stiti de casa si de credit, ele momentan sunt presupuse a fi si ale dv.
Nu e vorba daca sa va asteptati sa va fie aruncata, ar trebui sa luptati pentru asta sau sa incheiati un partaj voluntar la notar privind casa si creditul. Sa vedeti actele, declaratiile si in functie de asta sa alegeti care e cea mai buna cale pentru dv. Nu e ok sa ramaneti atarnata de ele.
Aveti posibilitatea, insa nu vad sa va ajute sa evitati asta.
Nu platiti pentru un lucru care sa nu va apartina niciodata, cele doua sunt legate si in masura in care platiti din credit aveti si din casa. E o relatie de directa proportionalitate, cel putin la nivel teoretic.
Parerea mea e sa mergeti la un avocat si apoi sa negociati cu fostul sot in cunostinta de cauza, nu sa negociati cu impresia ca el ar putea sa va impovareze cu un credit, ca plecati in dezavantaj. Cel putin psihologic.
Daca nu merge cu negocierea, mergeti in instanta, nu aveti ce anume pierde privitor la cele doua... totusi, nu as recomanda o atat de mare risipa de nervi, bani si timp pentru un partaj in instanta, decat in anumite conditii de acte...
In momentul in care se incheie un act AUTENTIC de vanzare-cumparare, la "cumparator" scrie: Cutare, casatorit/necasatorit etc., aspect pe care il semneaza cumparatorul odata cu semnarea actului. Despre ce prezumtie vorbim?

Alte discuții în legătură

Poprire salariu/divort/partaj CristinaNN CristinaNN Bună ziua! [b]Soțu[/b]l a contractat în urmă cu aprox. 3 ani mai multe credite pt nevoi personale, în valoare de aprox. 300 de milioane vechi, atât de ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament eu1983 eu1983 Buna ziua , Am achizitionat un apartament dupa casatorie, insa am declarat ca sunt necasatorit , practic apartamentul este pe numele meu . Acum voi divorta ... (vezi toată discuția)
Declaratie in fals credit prima casa Anonimmm2017 Anonimmm2017 Salut tuturor. Am o problema destul de complicata. Sa incepem cu inceputul. Acum 1 an am aplicat pentru prima casa si am fost respins atunci cand a ... (vezi toată discuția)