avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Solicitare informatii la starea civila
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Solicitare informatii la starea civila

Buna ziua,

De doua luni incerc sa aflu motivul concret pentru care a fost eliberat un "duplicat" al unui certificat de nastere. Am primit in doua randuri acelasi raspuns care ocoleste raspunsul la intrebarea mea. Mai are rost sa insist sau trebuie mers in instanta ? Si daca pot sa ocolesc instanta de judecata, ce temei legal ar trebui sa invoc pentru a-i determina pe cei de la starea civila sa-mi raspunda punctual la intrebarea aratata mai sus.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: zenovius , utilizator 11:03, 16 Decembrie 2014
Faceti solicitarea in scris, depuneti-o si cereti numarul de inregistrare. Nu e nevoie de temei legal. Sunt obligati sa va raspunda.
Dvs stiti f bine ca mama l-a declarat pierdut. Chiar daca starea civila v-ar zice motivul, cu ce v-ar ajuta ? Ei nu verifica daca mama chiar l-a pierdut sau nu. Problema apare cand se dovedeste ca nu e pierdut, apare tatal de ex si o acuza pe mama de fals in declaratii.. oricum se cerceteaza si nu se ajunge la nimic concret.

Va rugam sa ne postati si noua raspunsul scris din partea starii civile, nu de alta dar se pare ca nici dvs. nu doriti sa acceptati ce vi se raspunde. Probabil asteptati un raspuns pe placul dvs. dar pe care nimeni nu vi-l poate da. Formulati dvs. intrebarile ca la scoala cu 1,2,3 s.a.m.d si asteptati raspunsul. E clar ca mama sau o persoana care a dovedit ca este reprezentantul legal al copilului a solicitat un nou certificat, a depus o cerere scrisa in care a declarat negru pe alb ca certificatul fie este pierdut, distrus,furat sau deteriorat. Daca este declarat furat se solicita adeverinta de la politie iar daca se declara deteriorat se solicita prezentarea certificatului deteriorat. Daca este pierdut sau distrus e clar ca nu mai are cum sa-l prezinte. Ce sa faca ofiterul de stare civila? Sa caute el certificatul unde a declarat mama ca la pierdut, in statie la metrou, in magazinul de la coltul blocului sau mai stiu eu pe unde?Sa caute ofiterul de stare civila in masina de spalat unde a declarat mama ca a fost distrus certificatul? E declaratia mamei data in fata unui functionar, pentru care trebuie sa dea socoteala in fata legii daca se dovedeste ca a mintit. Functionarul este absolvit de a avea vreo vina pe simplul considerent ca mama are dreptul legal de a solicita si obtine certificatul de nastere pentru copilul minor pana la varsta de 14 ani atata timp cat minorul nu se afla incredintat prin lege doar unuia dintre parinti. Dvs.puteti da mama in judecata pentru fals in declaratii iar cei de la starea civila vor trimite instantei copia dupa cerere si documentele care au stat la baza eliberarii certificatului. Ce altceva sa va raspundem?
Ultima modificare: Joi, 11 Decembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Buna ziua,

Am facut doua adrese prin care am solicitat motivul concret pentru care a fost eliberat acest certificat de nastere (CN) buclucas. De fiecare data raspunsul a ocolit intrebarea si s-au invocat articolele aratate de Justitiarul711. Dar daca (nu) am fost inteleles asa cum s-a intamplat si aici, merit raspunsurile. Mentionez ca am facut referire la legea 544/2001. Nu sunt jurist si se prea poate ca legea mentionata mai inainte sa nu fie aplicabila in problema mea.
Aici am rugat sa mi se spuna, in eventualitatea in care sunt obligati, ce temei legal ar trebui sa invoc pentru a mi se raspunde punctual la solicitarea mea : motivul folosit de mama copilului pentru eliberarea altui CN. Atat, motivul . Daca legislatia nu ii poate obliga sa-mi spuna motivul invocat de mama ... sanatate si excursie-n State ! :-)
Sper ca acum am fost inteles. Repet: ma intereseaza, daca exista, prevederile legislative pentru care starea civila este obligata sa-mi comunice motivul invocat de mama copilului pentru eliberarea altui CN.

Va multumesc !
Copilul se afla in grija dvs. prin hotarare judecatoreasca?

Alte discuții în legătură

Certificatul de nastere in mai multe exemplare? zenovius zenovius Buna ziua, Intrebarea este cea din subiectul postarii: in ce temei legal (daca exista) pot \\"convietui\\" doua exemplare ale aceluiasi certificat de ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii si uz de fals 25Maria23 25Maria23 Buna ziua, Cum se pedepseste fapta de a cere la Starea Civila un duplicat dupa Certificatul de Nastere spunand ca cel vechi a fost distrus in inundatie? In ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere, duplicat anndreeaandaa anndreeaandaa salut fiica mea are un copil dintr-o relatie sau despartit insa certificatul de nastere aramas la el nu vrea sa il dea am fost la politie insa ei au spus ca ... (vezi toată discuția)