avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bilantul contabil (restante intretinere)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bilantul contabil (restante intretinere)

Asociatia de proprietari a avut inchiriat un apartament catre o firma care a plecat 2012 lasand o restanta la intretinere ~600 lei. Unde se incadreaza aceasta restanta in bilantul contabil, de unde se scade pentru a scapa de ea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Decembrie 2014
Alexandru47, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:27, 14 Decembrie 2014
Sunt frecvente aceste situatii, insa dvs., asociatia, trebuie sa discutati numai cu proprietarul spatiului.
Dupa Revolutie, fiecare smecher de pe la spatiile comerciale sau mai stiu eu ce functii mai aveau pe la primarii si alte organe, si-au tras cat au putut de repede tot felul de spatii unde-si mai desfasurau activitatea sau pe care le controlau. Nu conta pretul, ei dispuneau de bani pe vremea aceea...
Intre timp s-au mai desteptat si altii si-au mai injghebat cate o mica afacere, dar nu aveau spatii pe care le-au gasit... da, exact la baietii destepti despre care vorbeam. Mergea afacerea 1-2-3 ani, plateau sau nu plateau serviciile arondate prin asociatie, insa plecau si cu asta gata. Faza este ca aproape nimeni nu cunostea proprietarul, impotriva caruia ar trebui sa va indreptati - nu sa cautati metode de a sterge din bilant niste sume care acum va incurca. Oricum urmariti si sfaturile primite pana acum.
Deci:
- cautati proprietarul;
- obligati-l sa va achite paguba;
- daca nu vrea, taiati-ii toate tevile (inclusiv canalizarea) asfel incat cel care va inchiria sa nu-si poata desfasura nicio activitate;
- in asemenea conditii, va asigur ca o sa vina singurel cu monetarul la casierie;
Succes!






Alexandru47 a scris:
Era vorba despre un spatiu comercial. Intrebarea era cum se incadreaza aceasta restanta (restantele care nu mai pot fi recuperate din diverse motive) in bilant pentru a nu se perpetua.

Acum m-am lamurit.
Acest spatiu comercial are un proprietar asa cum fiecare apartament din asociatie apartine unui proprietar.
Cum ati fi procedat daca apartamentul nr 12, proprietate a d-lui Georgescu, l-ar fi inchiriat cuiva iar chiriasul ar disparut fara a achita intretinerea la asociatie? Sper ca in asocitie se cunoaste si se aplica legislatia. Asa cum s-a spus mai sus, urmariti proprietarul si nu chiriasul. Calculati penalizari, notificati, instituiti privilegiu imobiliar, chemati la mediere, actionati in instanta, apelati la executor cu hotararea judecatoreasca...

In mod normal nu exista "restante care nu mai pot fi recuperate" daca acestea au fost stabilite corect, legal iar conducerea asociatiei si-a facut treaba.
Dar, se mai intampla uneori, cu toate eforturile sa nu se recupereze intreaga suma, judecatorul stabilind o suma mai mica ori acorda doar o parte din acestea...
Daca sunteti convinsi ca suma nu se mai poate recupera de la debitor (proprietar), trebuie achitata de altcineva.
Orice suma repartizata ca o cheltuiala de intretinere pe listele de plata, inregistrata in fisa individuala a proprietarului, reprezinta si o parte din suma de plata catre furnizorul de apa, furnizorul de gaz, energie termica, prestatori... Chiar daca asociatia a platit aceste facturi, le-a platit din fondurile asociatiei, adica din fondul de rulment ori de reparatii al celorlalti proprietari. Adica acesti bani va lipsesc efectiv si trebuie sa-i recuperati.
De aceea trebuiesc recuperati de la cei vinovati ori de la toti proprietarii, daca acestia hotarasc in adunarea generala ca nu e vinovat X sau Y (presedinte, administrator).

Daca nu ar fi in discutie restantele la intretinere, ci doar penalizarile neachitate, am putea iar avea doua cazuri:
- asociatia are de plata penalizari catre furnizori
- asociatia nu are de plata penalizari catre furnizori
In primul caz, aceste penalizari trebuiesc platite la fel ca mai sus, adica de cei vinovati ori de toti proprietarii
In al doilea caz, comitetul executiv poate decide scoaterea din evidenta a acestor penalizari, fara a afecta proprietarii.
In functie de modul de tinere a evidentei contabile si a modului de intocmire a situatiei soldurilor, sunt moduri diferite de scoatere din evidenta a acestor penalizari nerecuperate.
Dar, repet, discutam de penalizari si nu de restante la intretinere.
Va mai asteptam cu amanunte si intrebari.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament restantier care apartine de afi (icral) zorbas zorbas Buna ziua Va rog sa-mi spuneti cum se gestioneaza datoria unui apartament care apartine de ICRAL ,are datori de peste 15.000 ron .Pe cine dam in judecata pe ... (vezi toată discuția)
Raspunderea proprietarului cornelia1973 cornelia1973 O societatea comerciala are in proprietate mai multe spatii comerciale situate la parterul blocurilor . Aceste spatii sunt inchiriate catre alte persoane ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. pentru a putea cumpăra apartamentul in care locuiesc, ... eioan eioan Buna ziua. Pentru a putea cumpăra apartamentul in care locuiesc, am fost nevoit sa plătesc o datorie făcută de un chiriaș prin metoda folosită de ... (vezi toată discuția)