avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... cod caen 7411
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

cod caen 7411


Aceasta clasa include:
- reprezentarea juridica a intereselor unei parti împotriva alteia, fie sau nu în
fata instantelor judecatoresti sau a altor organisme juridice, cu sau fara
persoane care sunt membre ale baroului de avocati:
• consultanta si reprezentare în procese civile;
• consultanta si reprezentare în procese de crima;
• consultanta si reprezentare în legatura cu litigiile de munca;
- consultanta si asistenta generala, redactarea de documente juridice:
• clauze de constituire a societatilor comerciale, acorduri de asociere sau alte
documente similare legate de înfiintarea unei societati comerciale;
• brevete si drepturi de autor;
• pregatirea de acte, hotarâri, testamente, hotarâri de încredintare etc.;
- alte activitati ale notarilor publici, notarilor de drept civil, birourilor de
arbitraje, executorilor judecatoresti etc.
Aceasta clasa exclude:
- arbitraj si conciliere, fara reprezentare juridica, între întreprindere si
salariati, vezi 74.14;
- activitatile tribunalelor, vezi

Conform celor de mai sus se nasc unele intrebari:
1. se poate asigura reprezentanta in procesele comerciale?
2.Poate da o persoana fizica mandat unei soc.(7411) reprezentata de un cj.pt. ai constitui (PERSOANEI FIZICE) o soc.com.? daca da, care este forma acestui mandat?Oare prin acest lucru cj. nu reprezinta p.f. incalcandu-se astfel legea si statutul consilierilor juridici
si unde-i problema ? ne asteptam la mai mult?
Aceasta "creatie" ce se intituleaza proiect de modificare a Legii nr.514/2003 inaintat de catre Ministerul Justitiei nu dovedeste decat faptul ca , suntem slabi , eterni pierzatori in lupta cu legiuitorii si chiar nu se doreste liberalizarea profesiei de consilier juridic , unificarea sau de ce nu , delimitarea in mod cert si fara echivoc de profesia de avocat prin care sa se stabilieasca urmatoarele aspecte , si anume :

1) avocatii reprezinta si apara exclusiv interesele persoanelor fizice ;

2) consilierii juridici reprezinta si apara exclusiv interesele persoanelor juridice.

Desi atat Legea nr.51/1995 R cat si Legea nr.514/2003 stabilesc oarecum aceste lucruri , in practica , se dovedeste in continuare contrariul in sensul ca , se produc imixtiuni ale celor doua profesii iar judecatorii tolereaza acest lucru intrucat , ambele acte normative despre care am facut vorbire sunt permisive si interpretabile iar jurisprudenta strict pe aceste doua aspecte ( exercitarea fara drept a profesiei de avocat sau consilier juridic ) nu exista pana acum .
Cazuistica s-a rezumat doar , la exercitarea profesiei de avocat de catre membrii Baroului Constitutional sau de catre consilieri juridici nemembri ai UCCJR.

Daca nu vom fi uniti in sensul promovarii proiectelor de legi propuse de UCCJR ori FPRJ atunci , ne vedem nevoiti sa ne recunoastem invinsi de un sistem care se vrea LIBERAL si DEMOCRAT intr-un stat de drept , in care legea se aplica neunitar .



Ce-ti veni? De unde ai scos distinctia asta: avocatii reprezinta PF, iar CJ reprezinta PJ? Vrabia malai viseaza ...

Mai mult, atata vreme cat statutul profesiei de CJ interzice clar reprezentarea PF, nu inteleg de ce se insista pe subiect si de ce exista judecatori care accepta aceasta ilegalitate. Oricum este stupid ca avocatii si CJ care practica o meserie liberala pot fi in acelasi timp si comercianti prin infiintarea unei societati guvernate de L31/1990.
Va rog sa cititi art.2 din Legea nr.51/1995 R respectiv art.1 din Legea 514/2003 si era vorba de lege ferenda .
Articol unic:
Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 867 din 5 decembrie 2003, se modifică şi se completează după cum urmează:

După articolul 8 se introduce un articol nou, articolul 81, cu următorul cuprins:
”(1)Consilierul juridic din statele membre ale Uniunii Europene poate exercita profesia de consilier juridic în România dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, mai puţin cea cu privire la cetăţenia română şi la domiciliu.
(2) Pentru a acorda consultanţă juridică privind dreptul românesc, consilierul juridic prevăzut la alin. (1) are obligaţia de a susţine un examen de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limbă română, organizat de persoana juridică cu care are raporturi de muncă.
(3) Consilierul juridic din statele membre ale Uniunii Europene nu poate pune concluzii în faţa instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare.”

Deci acest examen privind pe consilierul juridc "extern" nu se organizeaza de Colegiul CJ. Ce sa mai vorbim de inscrierea in aceste colegii. Nu este obligatorie. Nici acum nu este obligatorie inscrierea iar cei care au aprobat publicarea in MO a statutului profesiei ar trebui sa plateasca intr-un fel.

Alte discuții în legătură

Infiintarea unei societati profesionale anonim anonim Ce parere aveti de aceasta problema?? Credeti ca ORC va admite inmatricularea pe CAEN 7411 a unei societati apartinind unui c.j ? Mentionez ca ,desi legea c.j ... (vezi toată discuția)
Reprezentare persoane fizice- cheltuieli de judecata Romică Stoica Romică Stoica Poate un consilier juridic, care lucreaza la o societate profesionala, sa reprezinte o persoana, in instanta, pe baza de contract prestari servicii si ... (vezi toată discuția)
Statutul cj Ce spuneti de promovarea unei actiuni in anulare a Statutului profesiei de consilier juridic pe motiv ca aduce atingerea ordinii publice. Ce ar spune ... (vezi toată discuția)