Incepand din 27 noiembrie 2014 sunt incadrata in grad de handicap accentuat. Am prezentat certificatul de incadrare in grad de handicap, in data de 4 decembrie 2014, conducerii scolii unde predau.
Legea 448/2006, prevede scutirea de impozitul pe veniturile salariale.
Intrebare:
1. Incepand din ce data beneficiez de scutirea de impozit? Precizez ca veniturile pe care le voi primi in 10 decembrie sunt impozitate deja ( am vazut fluturasul).
2. Veniturile provenite din hotararile judecatoresti, pe care urmeaza sa le primesc in cursul lunii decembrie, imi vor fi impozitate?
Multumesc.
Precizare:
Certificatul de încadrare în grad de handicap are valabilitate ANUALĂ.
A fost eliberat în 27 noiembrie 2014, cu termen de revizuire 29 octombrie 2015.
În cazul în care mie nu mi se acordă scutire de impozit în luna noiembrie 2014, înseamnă că voi beneficia de scutire de impozit pe salariu doar 11 luni în loc de 12 luni!
Conform Codului fiscal, se vor impozita la data platii. Intrucat la data platii exista scutire de impozit, atunci acesta nu se mai datoreaza.
ART. 55
... (4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
k^1) veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
ART. 57
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, în conformitate cu legislaţia în materie, la schemele de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislaţia privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, efectuate către entităţi autorizate, stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 de euro;
b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convenţiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, pe fiecare loc de realizare a acestora;
(2^1) În cazul veniturilor din salarii şi/sau al diferenţelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare privind veniturile realizate în afara funcţiei de bază la data plăţii, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit. (2^2) În cazul veniturilor reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.
1. Dreptul la scutire incepe sa curga de la data din noiembrie si nu de la data depunerii actului.
2. Programele de salarii nu fac legea , ci se fac dupa lege. Este problema angajatorului daca se ia dupa un program de salariu. In caz contrar , puteti sesiza organele abilitate si/sau promova o actiune in instanta.
Vă mulțumesc mult pentru consultanța acordată, pentru promptitudine și profesionalism.
Dacă o să mai intâmpin probleme o să mai apelez la dumneavoastră.