avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune casa parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune casa parintilor

Buna ziua,

Suntem 2 frati.

Parintii au murit acum cateva luni.

Eu am locuit in casa cu parintii pana cu putin inainte sa moara ei. Fratele s-a mutat acum 20-25 de ani intr-o locuinta pe care i-au cumparat-o parinti atunci. Parintii urmau sa imi lase mie casa dar au murit.

Acum ca parintii au murit, fratele e foarte hapsân si vrea jumatate, cu toate ca lui i-au luat deja o casa si mie nu. Vrea chiar sa imi ia chirie daca ma mut inapoi in casa parintilor, ca sa locuiesc in casa in care am trait zeci de ani.

Mi-au spus diverse cunostinte ca daca fac succesiunea, el primeste automat jumatate si sa refuz sa o fac pentru ca apoi va avea dreptul sa imi bage chiriasi peste mine, sa imi ceara chirie sau sa inchirieze singur doar pe o parte din locuinta.

Pe scurt, el are o casa pe numele lui iar eu nu. Eu am si adresa din buletin pe acea casa.

Ce este de facut?
Are vreun rost amanarea succesiunii? Am auzit ca la notar ar trebui sa fim "intelesi intre noi".
Daca ma mut inapoi, are dreptul sa imi ceara chirie?

Daca ma da in judecata, pentru ce ar putea sa ma dea si ce castig de cauza ar avea?
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Silver1976, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 21:55, 10 Decembrie 2014
Nu scrie in contractul pe casa lui de unde au provenit banii, deci se ia drept donatie... dupa cum am zis ei urmau sa imi lase si mie o casa (a lor), dar au amanat si nu au mai apucat.

Ati spus ca daca nu ne intelegem, mergem si dezbatem succesiunea in instanta. Puteti detalia va rog - in ce fel sa nu ne intelegem la succesiune?

Ce trebuie facut pentru dezbaterea succesiunii in instanta? Mai trebuie sa mergem la notar?

Daca trece un an nu va fi si el decazut din dreptul de a mosteni?

Daca mergem la notar si acolo spun ca eu vreau si partea lui si nu vreau sa fie coproprietar, atunci notarul ne va trimite la un avocat?
Mi s-a spus ca ar trebui sa ii dau banii pe jumatatea lui intr-o perioada de timp (30 de ani cu oprire pe salariu de exemplu) - e posibil?
Ultima modificare: Marți, 9 Decembrie 2014
Silver1976, utilizator
Notarul nu va trimite la avocat. Notarul va trimite la instanța!
Faceți acceptarea succesiunii in termen de 1 an de la decesul parintilor Dvs ca sa nu aveti probleme. Daca fratele va pretinde 1/2 din casa si nu puteti demonstra cu acte ca părinții i au dat banii este posibil ca instanța , căci daca mostenitorii nu se inteleg competenta in a dezbate succesiunea este instanța, sa hotărască ca ambii veti mosteni.
Daca va înțelegeti adica daca nu va contestați drepturile mergeți la notar, dar după cum puneți problema slabe șanse.
Daca veti merge ma instanța veti avea nevoie de notar care va eliberează o încheiere prealabila,obligatorie pt a va adresa instanței.
Am inteles, deci trebuie sa mergem la notar, eu spun ca nu sunt de acord cu imparteala pentru ca vreau sa am si eu casa mea, iar notarul va face o incheiere prealabila ce nu reprezinta o decizie finala, dar astfel este succesiunea facuta in termenul de un an - corect?

Exista ceva ce pot face pentru a avea castig de cauza? Nu il vreau ca coproprietar din moment ce este atat de lacom incat sa imi ceara tocmai mie chirie, fratele lui, care si-a mai si primit o casa. Prietenii se crucesc cand aud asa ceva si ma intreaba ce fel de frate este...
Repet Pașii va rog concentrați va
1. Mergeți la notar si dați declaratie de acceptare a succesiunii pana intr un an de la decesul parintilor
2. Vorbiti cu fratele si vedeți ce pretenții are. In funcție de acest lucru veti dezbate succesiunea la notar daca va înțelegeti sau daca nu veti apela la instanța după acea încheiere data de notar.
3. Succesiunea se finalizează la notar cu un certificat de mostenitor iar la instanța printr o hotarâre.
Ce este de facut?
Sa dezbateti succesiunea , pe cele doua cai
- amiabila;
- instanta.
Are vreun rost amanarea succesiunii?
Nu are rost sa amanti succesiunea.
Am auzit ca la notar ar trebui sa fim "intelesi intre noi".
Da. La notar trebuie sa va intelegeti, sa acceptati succesiunea.
Daca ma mut inapoi, are dreptul sa imi ceara chirie?
Omeneste nu, doar sunteti frati.
Legal nu - deoarece fratele nu este proprietar.
Daca ma da in judecata, pentru ce ar putea sa ma dea si ce castig de cauza ar avea?
Pentru a dobandi cota de 1/2 parte din casa parinteasca si intreaga masa succesorala.

Alte discuții în legătură

Succesiune olteanoctavia olteanoctavia Tata a murit de 4 ani. In urma lui a ramas casa parinteasca pe care a construit-o impreuna cu mama si inca o casa pe care a cumparat-o jumatate impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Piedici la intocmirea actelor de divizare a mostenirii dinumarcel dinumarcel Am niste rude in Braila care m-a rugat sa-i ajut cu publicarea acestui anunt. Ei sunt trei frati carora le-a murit tatal si urmeaza sa-si imparta mostenirea ... (vezi toată discuția)
Certificat de proprietate! buna ziua, tatal meu impreuna cu fratii ... Amalia222 Amalia222 Certificat de proprietate! Buna ziua, tatal meu impreuna cu fratii lui sunt mostenitorii bunicului meu, el era proprietarul unei case si a unei suprafete de ... (vezi toată discuția)