avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune

Matusa mea este decedata din anul 2000. Nu s-a dezbatut succesiunea nici pana astazi. Ce se poate face? De la diverse persoane am inteles ca nu se mai poate si masa succesorala devine proprietatea statului. Este adevarat? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: madalinamrn , utilizator 14:34, 4 Iunie 2009
Pentru a interveni uzucapiunea de 30 ani este necesar ca posesia sa fie neviciata (utila), deci trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie continua in cei 30 de ani, neintrerupta, netulburata, publica, sub nume de proprietar, exercitata cu buna credinta. Indeplinirea tuturor conditiilor se va dovedi cu martori, posesia fiind o stare de fapt. Aceasta proba se completeaza cu inscrisuri, respectiv chitante doveditoare a platii impozitelor, utilitatilor etc.

Din cate ati povestit a stapanit pentru matusa si nu pentru el.
Ce inseamna "a stapanit pentru matusa"? Toate fructele culese au intrat in posesia tatalui meu, pe matusa nu a interesat-o aceste bunuri (la imobile ma refer). Dealtfel, toti vecinii stiu, si pot declara, ca matusa i-a lasat tatalui meu aceste bunuri, fapt neconcretizat in acte.
In aceste conditii, la dezbaterea mostenirii, trebuie sa vina toti mostenitorii (colaterali privilegiati), matusa neavand sot sau copii.
Si mai este o problema: mergand la primaria din localitatea respectiva am aflat ca matusa mea nu a facut in anul 1972 cand a devenit mostenitor (am certificatul de mostenitor in original) transcrierea de proprietate, astfel ca apare ca proprietar cea de la care a primit mostenirea. Datorita acestui fapt, nu sa- platit impozit pe aceste imobile, tatal meu platind in fiecare an suma ce i-a fost impusa (numai pe proprietatea lui, aflata in aceeasi curte). Ce este de facut in acest caz? Eu nu vreau ca tatal meu sa piarda aceste bunuri, avand in vedere ca a muncit acolo 37 de ani.
Va multumesc pentru rabdare si sfaturi.
Inseamna ca tot timpul a avut convingerea ca matusa este propritara. Daca nu a platit nici impozit este foarte greu sa sustineti ca a spapanit ca un adevarat proprietar. Dar puteti sa incercati. Proba cu martori este admisa. Daca gasiti 2-3 vecini care sa declare ca tot timpul a fost convins ca el e proprietar... Dar uzucapiunea se va face in contradictoriu cu mostenitorii, care pot aduce martorii lor.
Deja am vorbit cu vecinii (nu 2-3 ci minimum 5) care sunt de acord sa vina in instanta sa declare ca il stiau pe tatal meu proprietar. As mai avea o intrebare: care este sanctiunea legala pentru faptul ca tatal meu nu a platit impozit, el nestiiind ca pentru acel teren si casa nu este inclus impozitul in suma platita in fiecare an? In situatia de fata se poate deschide o actiune invocand uzucapiunea fara dezbaterea mostenirii? Nu risc sa-mi fie respinsa actiunea?
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)
Recunoastere proprietate prin uzucapiunea lunga madalinamrn madalinamrn Bunicul meu a posedat si ingrijit neintrerupt un teren in suprafata de 600mp, aflat langa proprietatea sa, din anul 1972 si pana in prezent. Terenul cu pricina ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Corina I. Mihai Corina I. Mihai Buna ziua, Va rog sa ma informati ce sanse am sa dobandesc proprietatea unui apartament in urmatoarea situatie: - Matusa A a locuit neintrerupt si neviciat ... (vezi toată discuția)