avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema testament notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema testament notarial

Am fost refuzat de mai multi notari in legatura cu un testament notarial, fiecare invocand diferite probleme legate de persoana care doreste sa faca testamentul sau diferite probleme care ar putea sa apara dupa decesul acesteia. Eu nu vad nici o problema in acest caz, singura problema pe care am intampinat-o a fost refuzul dupa diferite discutii, amanari, din partea notarilor.

Sora bunicii mele, care se afla in grija noastra, doreste ca dupa ce nu va mai fi in viata sa mostenim bunurile dansei.
Nu a avut copii niciodata, nu are mostenitori directi, sotul ei e decedat de aproximativ 40 de ani.
Dansa are 88 de ani, se deplaseaza foarte greu, nu mai vede sa citeasca bine, are probleme de sanatate (diabet, tensiune ridicata etc.), familia noastra fiind singura ei sansa de ingrijire, celelalte rude nedorind sa fie implicate in ingrijirea ei. Este in deplinatatea facultatilor mintale, poate sa semneze, poate sa comunice. Nu pot sa obtin certificat de la medicul psihiatru si daca l-as putea obtine nu are valoare decat 24 de ore, timp in care nu pot rezolva nimic.
In acest moment eu detin dreptul ei de semnatura la Posta Romana, prin procura , pentru ridicarea pensiei si a corespondentei. Am obtinut aceasta procura in urma cu aproximativ 8 luni, moment la care dansa avea aceleasi probleme, dar am avut noroc de un notar intelegator.
Cum as putea sa rezolv aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 11:52, 15 Decembrie 2014
Eu stiu ce spuneti dumneavoastra. Nu cred ca o sa atace careva testamentul notarial dupa decesul acesteia si daca ar ataca ar pierde in instanta din moment ce semnez cu 2 martori.
Problema banilor nu se pune, d'aia nici nu i-am adus in discutie. Aici se pune problema refuzul constant din partea notarilor. Ce inseamna o "incheiere de respingere"? Cine credeti ca mi-ar acorda asa ceva si pe ce baza? Daca ma duc cu acea "mazgaleala" reprezentand "testamentul olograf" credeti ca vreun notar si-ar pune stampila si semnatura pe el?
Eu nu inteleg,. batrana nu e deplasabila in ce sens? Nu se deplaseaza singura sau n-o poate misca nimeni de nicaieri? Caci diabetul si tensiunea sunt boli care influienteaza starea fizica a persoanei mai mult sau mai putin, in functie de stadiul in care sunt.
Pe de alta parte nu o puteti deplasa, nu puteti obtine de la medicul psihiatru ceva, nu puteti apela la fostul notar, batrana nu poate scrie frumos... nu puteti mai nimic, e ciudat... e ca si cum ati vazut o varianta si in rest nu se mai poate nimic.
Oricum, valabilitatea testamentului olograf nu depinde de frumusetea scrisului, au fost multe mazgaleli care s-au transformat in titluri de proprietate. E copilaresc...

Nu stiu daca in functie de cele de mai sus notarii b-au refuzat, insa legal trebuie sa depuneti o cerere pentru ca acestia sa se deplaseze la domiciliul batranei, in scris si sa va dea numar de inregistrare. In caz ca va refuza, presupun ca nu v-au inregistrat nicio cerere, nu?
Sunati la Camera notarilor si vedeti ce puteti face, eu consider ca puteti face plangere impotriva notarului si fara cererea inregistrata, insa opiniile difera.

Cand spuneti ca restul familiei nu vrea sa o ingrijeasca... la ce familie anume va referiti? Ca grad de rudenie cu batrana...
Pentru ca, daca faceti actul asa, fara un certificat IML sau macar de pe la vreun psihiatru, ceva, actul ar fi usor de atacat.
Batrana se poate deplasa cu taxiul. Nu are mostenitori directi. Exista ceva rude de gradul 3-4.Se pare ca nimeni nu a citit datele problemei. Problema nu e la mine. Am pierdut deja ceva timp pe discutii si amanari, mi-am luat si concediu, nereusind sa rezolv aceasta problema. Eu vroiam o solutie, nu sfaturi.
Testamentul olograf este testamentul scris, datat si semnat de testator. Nu este supus niciunei alte formalitati si, cu atat mai putin, semnarii/stampilarii lui de catre notar.

Incheierea de respingere este actul prin care notarul isi motiveaza refuzul autentificarii unui act. Notarul este obligat sa-l emita la cererea expresa a celui care a solicitat autentificarea, asa cum il obliga, daca nu ma insel, art.52 al legii notarilor publici.
Prin urmare nu are valoare din moment ce nu e supus niciunei formalitati. Pot sa-mi fac 100 de testamente singur cu scrisul si semnatura ei. Nu e posibil ca cineva sa mosteneasca bunuri in baza unei mazgaleli. Eu vreau ca totul sa fie legal, nu sunt vreun combinator sau camatar sa fac magarii. E alegearea morala a mea si a familiei mele sa avem grija de ea si dorinta dansei da a ne lasa mostenire bunurile. Celelalte rude s-au aratat dezinteresate de grija pentru ea sau bunurile ei.

Alte discuții în legătură

Testament olograf arunarun arunarun Buna ziua, Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)
Testament neautentificat la notar ContSters257326 ContSters257326 [/b]Buna ziua, As dori sa ma informez lin aceasta privinta - daca se intocmeste un testament scris de mana, fara a fi autentificat de un notar public, ... (vezi toată discuția)
Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)