avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema testament notarial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema testament notarial

Am fost refuzat de mai multi notari in legatura cu un testament notarial, fiecare invocand diferite probleme legate de persoana care doreste sa faca testamentul sau diferite probleme care ar putea sa apara dupa decesul acesteia. Eu nu vad nici o problema in acest caz, singura problema pe care am intampinat-o a fost refuzul dupa diferite discutii, amanari, din partea notarilor.

Sora bunicii mele, care se afla in grija noastra, doreste ca dupa ce nu va mai fi in viata sa mostenim bunurile dansei.
Nu a avut copii niciodata, nu are mostenitori directi, sotul ei e decedat de aproximativ 40 de ani.
Dansa are 88 de ani, se deplaseaza foarte greu, nu mai vede sa citeasca bine, are probleme de sanatate (diabet, tensiune ridicata etc.), familia noastra fiind singura ei sansa de ingrijire, celelalte rude nedorind sa fie implicate in ingrijirea ei. Este in deplinatatea facultatilor mintale, poate sa semneze, poate sa comunice. Nu pot sa obtin certificat de la medicul psihiatru si daca l-as putea obtine nu are valoare decat 24 de ore, timp in care nu pot rezolva nimic.
In acest moment eu detin dreptul ei de semnatura la Posta Romana, prin procura , pentru ridicarea pensiei si a corespondentei. Am obtinut aceasta procura in urma cu aproximativ 8 luni, moment la care dansa avea aceleasi probleme, dar am avut noroc de un notar intelegator.
Cum as putea sa rezolv aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 11:52, 15 Decembrie 2014
Spre deosebire de distinsii specialisti care v-au facut onoarea sa va raspunda, doar-doar veti pricepe ceva, eu sunt mai liber, adica nu sunt incorsetat de legi.
Eu va inteleg si nerabdarea, la 88 de ani fiecare secunda de viata este un miracol, practic doamna infirma cu fiecare respiratie orice statistici care fac referire la speranta de viata pt. femeile romance.
Dar a posta ceva de genul
Poate sa ma ajute careva cu un testament notarial?

nu e de natura sa va ajute in demersul d-voastra... Cineva care cunoaste limba romana la nivelul clasei a doua ar intelege (si pe buna dreptate!) ca d-voastra lansati o licitatie pt. achizitionarea unui testament autentic.
Si inca ceva
Daca apar 5 testamente cu 5 scrisuri diferite pe care il va lua in considerare expertul olograf?

Chiar daca aveti indoieli, sa stiti ca notarii se descurca. Fac un fel de mini-investigatie, sunt coroborate mai multe aspecte, dar ce va spun eu, pe d-voastra va intereseaza doar testamentul notarial
Sa intelegem din aceasta incapatanare ca lucrurile n-ar sta tocmai cum ni le-ati descris?!
Inbtreb, nu dau cu parul!
Asta ma intrebam si eu in pagina anterioara. Ati fost invatat cum sa procedati pentru un testament notarial, ati citit pe langa, nu ne-ati raspuns la nelamuriri. Ati fost sfatuit despre testamentul olograf, nu va place...
Aici sunt discutii neprofesioniste pe teme juridice, o consultatie profesionista se face in alt cadru. Totusi, apreciez ca ati primit sfaturi foarte bune pentru un forum, insa ne dati informatii incomplete sau eronate.
Batrana ba nu se poate deplasa, ba se poate deplasa cu taxiul! Nimeni n-a spus ca trebuie sa ajunga la notar pe jos, evident ca mergea cu o masina femeia! Deja e absurd, inteleg ca se poate deplasa dar nu... nu va convine sau cum, nu pricep...

Cum spuneam pe pagina unu, ne racim gura de pomana, aia nu, aia nu, aia nu... putem sa va dam noi cate idei legale om putea, daca nu e aia la care v-ati gandit dv. si exact in termenii in care ati calculat-o dv., observ ca nu e buna.
Sa intelegem: legea nu se indoaie dupa vointa fiecaruia dintre noi, ci noi ne pliem pe cerintele legale.
Iar expertize grafoscopice s-au facut, slava domnului, si in CSI Judecatoria sector 1 Bucuresti si peste tot prin tara. Nu e nimic SF si, daca mergeti la un avocat, va poate da idei din practica despre cum anume sa va asdigurati ca se ia in calcul testamentul corect si sa va asigurati probe pentru o eventuala expertiza viitoare. Astea se fac tinand cont de specificul situatiei de fapt, de relatiile concrete de familie, nu exista probe pentru toti la fel...

Totusi, cele de mai sus sunt valabile daca doriti o solutie buna la problema dv. si nu doar pentru solutia gasita de dv. la problema... pentru asta, sincer, e scandalos de simplu: chemati un taxi si mergeti cu batrana la un notar, ce Mama Gaia! E absurd!
In cazul testamentului olograf se poate ataca foarte usor si anula, in cazul testamentului notarial sunt sigur 100% ca nu se va intampla nimic chiar daca va fi atacat. Nu cunosc daca exista mai multe testamente de aceea vreau sa ma asigur ca am eu unul notarial, nu olograf. Cei care au mai avut cazuri in trecut implicand testamente stiu despre ce vorbesc. In trecut bunica mea a pierdut o casa si foarte mult pamant pentru ca avea un testament olograf care a fost anulat, de aici vine reticenta mea. Aceleasi rude, despre care va vorbesc si la momentul de fata nu le cunosc pe toate, sau care au mai ramas in viata, sau plecate din tara, au dobandit in trecut bunuri peste noapte fara nici un drept.
Cand m-am referit, prima oara, ca batrana nu se poate deplasa, m-am referit la starea fizica, adica abia mai face 2 pasi, trebuie ajutata incontinuu, s-a inteles gresit ideea de la bun inceput.
In alta ordine de idei, asta incerc sa fac, sa o urc in taxi si sa merg la notar cu ea si inca 2 martori, numai ca, surpriza, nu ma primeste nici un notar, daca m-ai cititi inca o data idea va dati seama unde e problema mea. Nu am vrut sa aduc in discutie testamentul notarial pentru ca stiu exact ce se intampla in zona aia. Am fost cat se poate de precis in problema mea.
Se pare ca nu pot sa rezolv nimic, sistemul e de asa natura sa incurce lucrurile.
In final va dau o problema de gandire:
Doamna face un testament olograf, dupa decesul ei ma ma prezint cu acesta, iar dupa expertiza olografica se declara fals. Nu voi fi eu acuzat de fals si uz de fals? De ce sa fac eu puscarie pentru ca ajut pe cineva.
Notarul este obligat sa faca testamentul sau sa va dea incheiere de respingere.
Nu aveti alta varianta.
Poate ca vrea act de la IML.
Aveti dreptul de a merge insotit si de avocat dar cred ca va puteti descurca singuri.

Important este ca persoana sa inteleaga si sa poata semna.
Testamentul olograf va genera multe probleme si e bine sa lamuriti cu notarul problema acumintrucat tot notarul o sa va refuze si cu testamentul olograf.

Sfatul meu este sa insistati si sa rezolvati acum.
rossigeo a scris:

In alta ordine de idei, asta incerc sa fac, sa o urc in taxi si sa merg la notar cu ea si inca 2 martori, numai ca, surpriza, nu ma primeste nici un notar,



Incerc!? Ce inseamna incerc sa...!? Inseamna ca bateti campii pe aici de vreo 3 pagini impotriva notarilor (in general) fara sa fi fost facut ceea ce trebuia deja facut!

Nu cred ca doamna (Atentie! nu dvs., ci doamna care doreste sa lase testamentul) a intrat pe usa unui notar, stiind exact ce vrea, si, cu toate acestea, a plecat de acolo fara:

1. testamentul care reprezinta vointa ei.
2. incheierea de respingere - dată la stăruinta doamnei - daca notarul refuza indeplinirea actului notarial. (Atentie! La stăruinţa doamnei, nu a dvs.! Dvs. puteti sa fiti doar ...purtatorul de vorbe, daca doamna, care sta langa dvs., nu acasa sub plapuma, ramane fara aer in plamani cand incearca sa rosteasca ce vrea!).

Dupa cum observati, vorbesc tot timpul despre vointa doamnei! Asadar, inainte de a ajunge la notar, ar face bine sa dati o tura cu taxiul acela si pana la IML, tinand cont de varsta doamnei. Indeplinirea actului notarial poate fi respinsa pentru motivul lipsei de discernamant, daca aceasta stare rezulta din comportamentul doamnei.

Si intr-altă ...dezordine de idei, vedeti sa nu va demonstreze vreun avocat cum poate sa faca el hartie de impachetat sandwich din testamentul notarial, daca batrana (având discernământ) scrie ulterior vreo "mâzgăleală" având acelaşi obiect, dar în beneficiul altei rude. Testamentul olograf (testamentul scris, datat si semnat de mana testatorului) nu-i doar o "mâzgăleală". Asta s-o credeti dvs.!

Daca batrana nu are discernamant, atunci pentru acest motiv testamentul poate fi anulat, chiar daca va avea pe el si mama stampilelor notariale dupa care alergati dvs. (altfel spus, vi-l putem face "valabil" ...numai pentru impachetat sandwich).

Imi pare rau ca am folosit mai sus asemenea ...ton, dar ati cam luat in tărbăcă oameni care s-au străduit, cheltuind din timpul lor, sa va dea un sfat...
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Testament olograf arunarun arunarun Buna ziua, Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)
Testament neautentificat la notar ContSters257326 ContSters257326 [/b]Buna ziua, As dori sa ma informez lin aceasta privinta - daca se intocmeste un testament scris de mana, fara a fi autentificat de un notar public, ... (vezi toată discuția)
Testament atestat de avocat - valabilitate anemary_1982 anemary_1982 cat de valabil este un testament facut si atestat de un avocat?care este valabilitatea lui fata de unul facut si autentificat de notar? (vezi toată discuția)