avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care e calea de atac?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Care e calea de atac?

Cineva din familie a avut un proces la Curtea de Apel, judecat de catre judecatorul de camera preliminara. In urma judecatii, judecatorul a respins ca nefondata plangerea formulata de catre petenta, si a emis un document cu mentiunea: Încheiere finală (dezinvestire).

Ce inseamna aceasta? Exista vreo cale de atac a acestui document de incheiere finala (dezinvestire)?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Legea nu mai prevede cale de atac astfel ca nu exista cale de atac.



In felul acesta daca nu mai exista o cale de atac, inseamna ca persoanelor carora li se impune piedici de catre judecatori de a nu mai avea acces la o cale de atac, constituie o ilegalitate la apararea drepturilor sale si la a avea un proces echitabil conform Constitutiei Romaniei, art. 21, alin. 3.

In C.p.p. la art 100 gasim scris:

(2) În cursul judecăţii, instanţa administrează probe la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părţilor şi, în mod subsidiar, din oficiu, atunci când consideră necesar pentru formarea convingerii sale.
(3) Cererea privitoare la administrarea unor probe formulată în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii se admite ori se respinge, motivat, de către organele judiciare.


Aceasta procedura de mai sus ne spune ca judecatorul trebuie sa administreze probele cerute de catre persoanele vatamate sau a altor persoane, si noi nu gasim nici o motivatie de respingere a celor solicitate de catre petenta.

Cale de atac exista, ar fi revizuirea, dar probabil va fi respinsa ca inadmisibila cererea.
Exista si un RIL in acest sens raportat la dispozitiile vechiului CPP dar consider ca isi gaseste aplicare si in legea noua. Îl puteti citi mai jos pentru a intelege motivarea.
[ link extern ]
Si aceasta cale de atac are un termen anumit d-le av. Patrascu?

SI contestatia de revizuire a dosarului unde de poate depune? Aveti in vedere ca plangerea a fost depusa la instanta competenta a Curtii de Apel, oare contestatia de revizuire se depune la ICCJ?
Eu nu v-am raspuns ca sa va dau sperante, personal consider inadmisibila cerere si acum, mai mult am vrut sa va arat ca la un moment dat pe lege veche exista practica neunitara la nivelul instantelor si a fost rezolvata prin RIL-ul respectiv.
Cred ca singura varianta la care ati putea sa va ganditi ar fi CEDO.
O cale de atac trebuie sa existe, CEDO admite plangerile care au parcurs toate caile de atac in Romania, cum la acest caz nu mai exista cale de atac la instantele din Romania, singura cale de atac este CEDO.

E inadmisibil ca un judecator de cam.preliminara sa dispuna o solutie fara sa ia in considerare exceptiile si concluziile cu privire la latura probelor cerute si solicitate de petenta spre solutionarea cauzei.

Multumesc tuturor care au dat raspunsuri, pot sa mai fie date si alte raspunsuri care pot fi binevenite de a solutiona astfel de cazuri luate aiurea de catre unii judecatori.

Alte discuții în legătură

Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)
Cale de atac la incheiere finala (dezinvestire) Just-drept Just-drept Care este calea de atac la INCHEIERILE pronuntate de catre judecatorul de camera preliminara care mi-a respins plangerea impotriva actelor procurorului ... (vezi toată discuția)
plangere impotriva ordonantei procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel plecindubai plecindubai am depus o plangere impotriva ordonantei data de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel plangerea am depus-o la curtea de apel sectia ... (vezi toată discuția)