avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care e calea de atac?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Care e calea de atac?

Cineva din familie a avut un proces la Curtea de Apel, judecat de catre judecatorul de camera preliminara. In urma judecatii, judecatorul a respins ca nefondata plangerea formulata de catre petenta, si a emis un document cu mentiunea: Încheiere finală (dezinvestire).

Ce inseamna aceasta? Exista vreo cale de atac a acestui document de incheiere finala (dezinvestire)?
Stimati avocati, mediatori si specialisti in drepturile juridice, am o mica nedumerire cu privire la caile de atac. Din surse stiu ca orice cale de atac trebuie efectuata pe cale ierarhica. Judecatorie-Tribunal - Curte de Apel - I.C.C.J .- CEDO.

Acum daca judecatorul de camera preliminara a Curtii de Apel a mentionat in document: Încheiere finală (dezinvestire), nu exista calea de atac la o contestatie catre ICCJ?

CEDO spune ca trebuie strabatuta toate caile de atac din Romania, si nu trebuia sa ajung si la ICCJ?
In cazul plângerilor împotriva soluţiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată, depuneti plangere mai intai la procurorul ierarhic superior si apoi la judecatorul de camera preliminara, astea sunt etapele, oricat am mai discuta nu mai exista alta cale de atac.
patrascu razvan a scris:

............ astea sunt etapele, oricat am mai discuta nu mai exista alta cale de atac.


Scuzati-ma pentru insistenta mea, insa chiar azi cand citeam CPP am dat peste art. 347 CPP

Art. 347
Contestaţia
(1) În termen de 3 zile de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 346 alin. (1), procurorul şi inculpatul pot face contestaţie cu privire la modul de soluţionare a cererilor şi a excepţiilor, precum şi împotriva soluţiilor prevăzute la art. 346 alin. (3)-(5).
(2) Contestaţia se judecă de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară celei sesizate. Când instanţa sesizată este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se judecă de către completul competent, potrivit legii.


Ideea este ca eu nu sunt nici inculpat, nici procuror, ci persoana vatamata, si pana la urma doar inculpatii si procurorii pot face contestatie, insa nu si persoana vatamata. Dar de ce nu poate avea si persoana vatamata un drept sa faca contestatie la instanta superioara, adica la ICCJ ?
Daca cititi in diagonala nu o sa intelegeti nimic, art.347 este de la procedura in camera preliminara care are ca obiect verificarea, după trimiterea în judecată, a competenţei şi a legalităţii sesizării instanţei, precum şi verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, noi discutam aici de plangerea impotriva solutiilor de neurmarire si netrimitere in judecata(art. 340-341 c.p.p.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calea de atac nu exista? danaa1 danaa1 conform art. 341 alin 6 din cod proc.pen.este mentionat: În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră ... (vezi toată discuția)
Cale de atac la incheiere finala (dezinvestire) Just-drept Just-drept Care este calea de atac la INCHEIERILE pronuntate de catre judecatorul de camera preliminara care mi-a respins plangerea impotriva actelor procurorului ... (vezi toată discuția)
plangere impotriva ordonantei procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel plecindubai plecindubai am depus o plangere impotriva ordonantei data de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel plangerea am depus-o la curtea de apel sectia ... (vezi toată discuția)