gabbby a scris:
Buna ziua, am si eu o problema. Am lucrat la un casino , cate 3 fete pe tura, o casiera in casierie si 2 fete pe sala. Intr-o dimineata la predarea turei am fost anuntata de casiera ca nu ii iese suma de 8000 de lei fara nici o explicatie, nestiind de unde e, am fost convocate
=====================more text here====================
trebuii sa aiba fiecare fata. Pe langa asta nu mi-am mai primit nici salariul pe ultima luna lucrata. Ce ma sfatuiti sa fac...? In urma acestei decizii eu trebuie sa le platesc lor cei 8000 lei pentru care nu sunt vinovata?
Doamna, iau de bune ceea ce scrieti dvs. aici. Așadar, nu ați luat niciun leu, angajatorul v-a acuzat de furt asa, in treacat, fara sa fi facut o ancheta interna, v-a desfacut contractul de munca, fara sa va faca lichidarea, din care sa rezulta drepturile salariale de plata, eventuala compensare partiala a sumei lipsa, etc.
Nu prea sunteti hotarata ce sa faceti, nici nu prea doriti sa va luptati, ca lupta este grea, te mai si "ranesti", etc. Mai mult ca sigur ca angajatorul a inscenat totul ca sa scape de dvs., vrea sa va intimideze, nu o sa intreprinda nimic pentru "recuperarea" prejudiciului.
Daca vreti sa va bateti, atunci luati o bucata de hartie si scrieti o cerere de chemare in judecata; aici trebuie sa fiti capabila sa o faceti singura, informandu-va pe internet, citind Codul de Procedura Civila, etc. Si o trimiteti prin posta, cu confirmare de primire, la Tribunalul Bucuresti, sau judetean, dupa care va uitati pe site ce numar v-a dat la dosar si-l urmariti. In proces aveti calitatea de contestator, contestati legalitatea masurii de desfacere a contractului de munca, deci nu trebuie sa faceti "proba faptei"; instanta, la prima infatisare, va cere angajatorului sa demonstreze ca a procedat corect. Si acolo nu merge cu "nu ne-au iesit banii, am crezut ca dansa," etc., el trebuie sa aiba procedura clara, sa demonstreze ca ati incasat banii si nu i-ati transmis mai departe. Dupa ce angajatorul isi sustine cauza urmeaza ca, dvs., daca considerati, sa va aparati. Mai solicitati, pe langa reincadrarea pe postul avut. si achitarea drepturilor salariale restante, cu dobanda legala pentru perioada incepand cu data cand s-a nascut dreptul si pana la data efectuarii platii - aici intra salariul dvs. de la data desfacerii contractului de munca si pana la reincadrarea dvs. ca urmare a hotararii instantei, deci stati pe veresie in perioada asta :) -, plus cheltuieli de judecata.
Daca nu sunteti capabila sa sustineti o cauza in instanta, va luati un avocat. Litigiul fiind unul de munca, este scutit de taxe, iar cheltuielile cu avocatul, dupa ce castigati, va sunt returnate de catre parat.
Nu va pierdeti vremea cu reclamatii; numai instanta va va face dreptate sigur. In momentul in care angajatorul va primi citatia, va vedea ca e "groasa" si, prima lui miscare, va fi sa va cheme, sa negocieze, el sa dea cat mai putin iar dvs. sa renuntati la cat mai mult. Cum spun mereu, trebuie sa avem incredere in justitie. :)
Acum decideti.
Succes!