avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile tatalui asupra unui copil provenit dintr-o ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile tatalui asupra unui copil provenit dintr-o relatie de concubinaj

Buna ziua!Viitorul meu sot a avut o relatie cu o domnisoara, din care a rezultat un copil.ei nu au fost casatoriti, dar copilul este trecut in certificat pe numele viitorului meu sot. As vrea sa stiu ce drepturi are el ca si tata, si cum ar putea obtine dreptul de a creste el copilul si de a obtie custodia acestuia, precum si daca exista vreo lege care sa ii interzica momentan sa ia copilul de langa mama, sa il domicilieze la noi acasa. Mentionez ca acest copil este o fetita in varsta de doar 1 luna.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:54, 1 Ianuarie 2015
Doamna Avlil, vă port multă stimă şi uneori m-am şi inspirat din sfaturile dvs. Şi aici, aveţi perfectă dreptate, dacă vă referiţi în general.
Dar aici, e vorba despre un copil DE O LUNĂ !!! Nu cred că într-o lună, se poate vorbi de blocarea accesului tatălui la copil ; apoi, spuneţi dvs.: de ce s-a conceput acest copil si cui a fost destinat. :-/ Scuzaţi-mă, n-am înţeles. dacă mama naturală s-a oferit pe post de "incubator", după cum s-a exprimat antepostatoarea mea, topicul nu-şi avea sens. În rest, după umila mea părere, copiii se concep din dragoste şi nu au o destinaţie anume, sau greşesc?
Vă doresc An Nou Fericit şi La mulţi ani !
Martonze a scris:

Strict, la topicul acesta, să citim cu atenţie titlul acestuia :
Drepturile tatalui asupra unui copil...

Deci, cei care "speculează", chiar dacă sunt mediocri, nu văd nicăieri în postare preocuparea privind "interesul major al minorului" în vârstă de o lună, ci doar...drepturile tatălui. Măcar să fi întrebat de obligaţiile viitorului soţ :hm:

Păcat că cei ce speculează nu văd nicăieri în postare preocuparea privind „interesul superior al minorului” (e superior nu e major), atunci când e vorba de drepturile unui părinte (a oricăruia dintre cei doi), deoarece atât drepturile cât și obligațiile acestora trebuie văzute doar în contextul și cu respectarea acestui interes.

Probabil unii magistraţi nu au aflat că "interesul major al minorului" nu este identic, în conţinut, cu "interesul superior al minorului" şi chiar unele instituţii, care elaborează coduri de conduită sau regulamente, fiindcă atât hotărârile judecătoreşti, cât şi acte oficiale ale statului român se referă şi la acest interes major. Rămâne de studiat diferenţa dintre aceste două aspecte. :)
În rest, văd că suntem în aceeaşi barcă, interesul copilului primează. Şi eu, în mediocritatea mea, ştiu că un copil de o lună are interesul superior să sugă laptele matern.Greşesc oare din nou ? :slap:
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2014
Martonze, utilizator
Probabil că nu am reușit încă să mă pun la curent cu ultimele noutăți legislative în materie, și din acest motiv nu cunosc vreo normă legală care să prevadă ceva referitor la „interesul major al minorului”.
Tot ce cunosc în ceea ce prevede legea se referă la „interesul superior” al acestuia.
M-aș bucura să-mi dați vreo referință la vreo normă legală privind „interesul major al minorului” și mai ales la raportul acestei instituții cu cea de „interes superior”. :)
Dar acestea sunt mai mult aspecte teoretice și de formă care nu prezintă o prea mare importanță pentru cei în cauză.

Referitor la interesul în sens general al copilului de o lună probabil că aveți dreptate.
Pentru majoritatea copiilor de această vârstă, interesul (superior sau major :) ) este în sensul de a sta lângă mamă și de suge lapte matern.
În fond ăsta e cursul firesc al lucrurilor.

Dar astea sunt cazurile majoritare.
Sunt și cazuri (și nu foarte puține) în care copiilor de o lună le e mai bine într-o instituție a statului decât lângă „sânul” mamei, deci cu atât mai mult le e mai bine lângă un tată pe care chiar l-ar interesa (suprior sau major) de acel copil.

Aceasta a fost singura mea rugăminte: să nu începem să judecăm cazurile puse în discuție cu prejudecăți, după anumite șabloane.

În cazul de față, în afară de faptul că o anumită persoană vrea să-și încropească o relație cu tatăl unui copil de o lună și că acea persoană ar vrea ca acel copil să fie crescut de tată, nu știm mare lucru.
E cam mult ca din aceste informații să tragem concluziile că mama acelui copil merită să-l crească iar tatăl nu, chiar dacă probabil că așa e. :)

Părerea mea.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
@ Patrik_ Prea multe " chichite" avocatesti ( major, superior ) si polemici nu fac lumina in subiectul topicului. Judecatorul va pune mai multe intrebari atat mamei cat si tatalui pentru a lua o decizie. In mod sigur custodia va fi comuna si micuta ii va fi incredintata mamei. Aici, fiecare dintre cei doi trebuie sa regula: tatal va plati pensia alimentara si mama va da voie tatalui sa-si vada copilul. Cred ca totul este clar pana aici.
Ce este interesant, ardoarea cu care tanara viitoare sotie vrea "sa-si sustina" viitorul sot in a smulge un sugar de la sanul mamei uitand ca si ea este femeie si viitoare mama.Nici nu iau in calcul ca ar putea deveni si ea o viitoare mama al carei bebelus nu va avea tata. Se spune ca dragostea este oarba. Da, asa o fi dar asta numai cand inima este pusa inaintea mintii.
Si unora le trebuie minte multa, regretele fiind tardive.

Alte discuții în legătură

Cum poate tatalsa obtina custodia copilului? Bbk Bbk Buna ziua! As dori sa ma ajutati daca se poate cu cateva raspunsuri privind un caz un pic dificil din punctul meu de vedere. Cunosc un ... (vezi toată discuția)
Martori incredintare minor costingh costingh Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu pasii ce trebuie urmariti pt incredintarea minorului tatalui printr-un proces. mama minorului a avut o relatie ... (vezi toată discuția)
Rectificare nume pe certificat de nastere nicoletabudai nicoletabudai Domnul IAB este trecut ca tata in certificatul de nastere al minorului AD, desi la data nasterii pruncului acesta este divortat de mama copilului. Divortul s-a ... (vezi toată discuția)