avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxa obligatorie pentru ridicarea gunoiului
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxa obligatorie pentru ridicarea gunoiului

Buna ziua

Bunicii mei au primit ieri un plic trimis de primarie (rural) cu un titlu executoriu in care sunt anuntati ca au o restanta de 430 lei. In acea adresa nu este explicat din ce provine acea suma, ei fiind cu plata impozitelor pe casa si teren la zi, dar, noi stim ca este vorba de taxa pentru gunoi, taxa care i-a mai fost ceruta in ultimii 3 ani si binenteles ca au refuzat sa o plateasca (100 lei pe an + majorari).
In zona unde locuiesc (zona paraului), calea de acces este foarte dificila, masina de gunoi nu poate intra acolo, nu a intrat niciodata, pubele nu i-au fost date sau sa i se ceara sa cumpere, punct de colectare a gunoiului nu este nicaieri, contract incheiat cu firma care ridica gunoiul NU este... Singura replica data de cei de la primarie a fost "scoateti gunoiul acolo unde vine masina", adica 500-600 metri iar bunicul are 80 de ani......
Ce poate face acum? Poate da primaria in judecata?

Multumesc ptr ajutor
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2014
MariusAnA, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 09:43, 8 Ianuarie 2015
Eu nu va inteleg... pe bune
VOI cei care mi-ati dat raspunsuri :offtopic:..... ati plati pentru un serviciu care ar trebui sa va fie facilitat si nu va este? Asa se plateste acum catre institutiile de stat? Platim aievea? Dumneavoatra, domnule contabil
Marian Bratu
, nu ati dori sa mi platiti si mie parcarea de la bloc? Doar parchez eu in ea nu trebuie sa va folositi dv de ea...
Cum vrei d-le Marian Bratu sa depozitam gunoiul pana vine acea masina, care nu a venit niciodata, sa-l ridice? In mormane si sa-l incarce cu lopata? Eventual doriti cumva sa-l si separam pe categorii conform normelor europene de protectie a mediului.

NU INTELEGETI CA: In zona unde locuiesc atat bunicii cat si vreo 10 vecini (zona paraului), calea de acces este foarte dificila, masina de gunoi nu poate intra acolo, nu a intrat niciodata, pubele nu i-au fost date sau sa i se ceara sa cumpere, punct de colectare a gunoiului nu este nicaieri, contract incheiat cu firma care ridica gunoiul NU este.

Multumesc de raspuns... intrebarea a fost:

Dar exista o legislatie sau niste norme europene care trebuie respectate, in baza la care se fac aceste servicii, adica ridicarea gunoiului, chiar daca a fost aprobat in consiliu local...

Care sunt acestea?
As vrea sa le citesc si eu sa vad cat de mult sunt respectate...

EDITARE
Ultima modificare: Miercuri, 7 Ianuarie 2015
george-neagu, moderator
V-am intamplat doar ce se intampla cu gunoiul menajer pe care am presupus ca il produce bunicul dvs. Ceva trebuie sa faca cu el. O vreme poate ca il depoziteaza dar cand se strange mai mult ori il duce (poate apeleaza la cineva din sat) undeva de unde il ridica masina de gunoi, ori ii da foc ori il duce la o groapa de gunoi. In caz ca il arde puteti incerca sa demonstrati ca serviciul prestat de societatea de salubrizare nu va este oferit si dvs dar daca in cele din urma este ridicat de respectiva societate intr-o forma sau alta ma tem ca nu prea aveti ce face.

Am dat o cautare pe un motor de cautare celebru dupa sintagma legea salubrizarii si am vazut ca exista ceva. Vedeti daca va ajuta:

In Monitorul Oficial Partea I nr. 505/2014 a fost publicata Legea 99/2014 pentru modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006.
Tocmai asta e D-le Bratu, masina de gunoi vine pe la cei ce au cale de acces, adica la o distanta de aproximativ 500-600 metri de proprietatea bunicilor... pe la bunici si la alti venici drumul e prea ingust sa poata intra acea masina. Nu a intrat niciodata, nu a venit nimeni sa colecteze gunoi, nu au pus pubele sau containere publice pentru colectare...

Astazi am contestat acel titlu executoriu, aflandu-ma inca in termen de 15 zile de la luarea la cunostiinta... o sa vad pe parcurs ce se mai intampa dar cu siguranta o sa fie data in judecata primaria.
Momentan in acel titlu executoriu nu este specificat pentru ce este retinuta acea suma de bani dar se stie ca ei sunt cu toate platite la zi si suma provine din taxa de salubritate.
MariusAnA a scris:

Tocmai asta e D-le Bratu, masina de gunoi vine pe la cei ce au cale de acces, adica la o distanta de aproximativ 500-600 metri de proprietatea bunicilor... pe la bunici si la alti venici drumul e prea ingust sa poata intra acea masina. Nu a intrat niciodata, nu a venit nimeni sa colecteze gunoi, nu au pus pubele sau containere publice pentru colectare...

Am inteles perfect acest lucru inca din primul mesaj dar de aici nu reiese ce se intampla in realitate cu deseurile menajere generate de bunicul dvs. Asa cum vad eu lucrurile exista 4 posibilitati: il arde, il duce la punctul de colectare, il depoziteaza in propria curte, il duce la o groapa de gunoi. Pana la urma vrea nu vrea genereaza un anumit deseu menajer (este posibil ca si cei de agentia de mediu sa aibe niste reglementari in aceasta privinta - stiu ca pt persoane juridice au dar nu stiu daca si pt pers. fizice) si se intampla ceva cu acel deseu (mic sau mare nu are importanta). In caz ca este nevoit sa il arda poate ar fi bine sa precizati acest lucru atunci cand faceti contestatia. Din acest motiv v-am intrebat ce face cu deseul menajer.

Imi mentin parerea ca sfatul primit de a face o actiune colectiva are sanse mai mari de reusita decat o actiune individuala. In fond sunt mai multe persoane interesate de asa ceva si ar fi bine sa ii puteti mobiliza pentru a va sustine eforturile de ajunge la un rezultat pozitiv.

In principiu, "la tara",
in curtea din jurul casei, gunoi inseamna frunze, crengi de la copaci, uscaturi...
in casa, ceea ce ramane din alimente ajunge la pisici, caini...
hartii si ceva plastic... ajunge in soba cea batraneasca, se aprinde focul cu ele.
de la animale... vaca, cal.... sper ca nu se pune problema ridicarii, este folosit ca ingrasamant natural pe camp.

punct de colectare nu este in comuna, groapa de gunoi nu este

nu neg, sunt foarte multe persoane care au gunoi si platesc facilitatea, dar li se ridica sacii de la limita proprietatii.
Acum 1 ora bunica a fost la primarie sa plateasca taxa judiciara de 20 lei. Raspunsul viceprimarului la intrebarea legata de perceperea taxei de salubritate a fost simpla: "asa este legea si trebuie sa platesti"... funny dar posturile de televiziune abia asteapta sa mai faca cate un reportaj si sunt la un pas sa i chem...

Alte discuții în legătură

Plata gunoi petremarin11 petremarin11 Buna seara. Detin o casa de vacanta intr-o comuna dintr-o zona de deal. Pana in anul 2017 colectarea gunoiului se facea de catre o firma de salubrizare din ... (vezi toată discuția)
Valoarea hotararii judecatoresti parfi63 parfi63 In august 2016 am facut contestatie taxa salubrizare,am platit 145 lei taxa timbru (1800 era scris pe somatie,si cu 3% mie mi-a dat 60,)Pe 27 ian. am primit ... (vezi toată discuția)
Taxa salubrizare aliice aliice primaria comunei unde locuiesc a facut un contract cu o firma de salubrizare pentru adunarea deseurilor menajere de la fiecare imobil al comunei. Pentru acest ... (vezi toată discuția)