avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna seara! As avea si eu o intrebare. Sunt titularul unei institutii de invatamant superior. Pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca am semnat un act aditional la contractul individual de munca pe 15.10.2014 care prevede urmatoarele:
1. Se modifica elementul III - conditii de angajare, al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi: o fractiune de norma de 3 ore/saptamana.
2. Se modifica elementul IV - Salariul, al contractului individual de munca si va avea urmatoarele prevederi: Salariul de baza lunar brut este de 150 lei.

Eu am ore doar pe semestrul I, pe semestrul al doilea nu mai am ore. Ei nu mi pot desface contractul de munca....caci nu este pe o perioada determinata. Daca ar fi fost banuiesc ca s ar fi specificat pe undeva acest lucru. Lucrez in aceasta institutie de 11 ani.....din cauza numarului redus de studenti unele persoane nu mai au norma intreaga.....eu nu mai sunt cuprinsa pe statul de functiuni pe semestrul al doilea. Sa le fac o instiintare scrisa cum ca sunt in luna a 4 a de sarcina? Practic, in luna februarie incepe al doilea semestru, dar eu, teoretic nu as mai avea cum sa fiu platita.....mi se poate desface contractul de munca in aceasta perioada?

De exemplu, pe fluturasul de salariu din luna noiembrie scrie: salariu negociat: 1200/20..................salariu realizat: 150 ron , TOTAL CU SPOR: 173
1/2 NORMA
TOTAL VENIT: 173
UNU 0,5%: 1
CAS 9,5%: 18
CASS 6,5%: 10

Deducere personala: 173 lei
Venit net: 144 lei

Venit impozabil: 0
Impozit: 0

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:47, 24 Martie 2015
Multumesc frumos pentru raspuns! Inca o nelamurire as mai avea legata de acest subiect. In cazul in care imi voi face un alt contract de munca pe o perioada determinata....2 ore zilnic in cadrul unei societati comerciale(ca sa am venituri impozabile in perioada februarie-iunie).....ca sa am continuitate pana in luna iunie(inclusiv) cand ar trebui sa nasc.....as beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? Mai exact, daca in luna februarie mi se va incheia contractul de munca in cadrul institutiei in care activez acum (lucrez de 11 ani in aceasta institutie).....cu celalalt tip de contract de la societatea respectiva cu 2 ore de munca zilnic voi beneficia de indemnizatie? Tipul acela de contract imi va permite sa mi iau concediu prenatal si postnatal? Ma gandesc ca suma va fi foarte mica .....cea pe care o voi depune lunar (la societatea respectiva) ca sa am continuitate....banuiesc ca nu conteaza.
Totodata, cred ca societatea este obligata sa plateasca catre stat CAS si restul pe baza acestui tip de contract.Este bine sa mi faca contractul doar pe 2 ore zilnic sau sa ma treaca la 4 ore zilnic? (cred ca la 4 ore zilnic suma pe care trebuie sa o dau societatii va fi mai mare).
Multumesc anticipat!
Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca , norma intreaga sau timp partial.

In speta, incheierea unui c.i.m. cu timp partial va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia respectiva.

Intr-adevar, in general, contributiile care se vor achita sunt mai mari la un c.i.m. cu 4 ore/zi decat la un c.i.m. cu 2 ore/zi.
1. Indiferent de cuantumul veniturilor veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Indiferent de cuantumul veniturilor lunare indemnizatia pentru CCC nu poate fi mai mica de 600 lei lunar.
iliba a scris:

.....
Totodata, cred ca societatea este obligata sa plateasca catre stat CAS si restul pe baza acestui tip de contract.....

Orice angajator este obligat sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.

Prevederile legale în vigoare, în prezent, permit ca, pentru aceeasi fapta, de nevarsare a contributiilor cu retinere la sursa, sa se aplice urmatoarele sanctiuni: dobânzi/majorari de întârziere; penalitati de întârziere; amenzi; închisoare.
Plata indemnizatiei pentru CCC nu depinde de plata de catre angajator a contributiilor si a impozitului ci numai de obtinerea de venituri profesionale (din prestarea unei activitati).

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pe perioada determinata pe locul unei titulare de post aflata in ccc - pot beneficia de somaj? AlexaC3 AlexaC3 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: sunt insarcinata si CIM imi expira cu apox. 1 luna inainte de a putea intra in concediu prenatal. CIM este ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil (ccc) angi prunaru angi prunaru As dori sa stiu va rog,pentru cineva care a întrerupt munca,nu a mai platit asigurari medicale de 6 luni si a ramas gravida,daca ar începe sa plateasca din ... (vezi toată discuția)