Adriantot a scris:
AdrianTionut a scris:
...penalizare la ceea ce a fost deja penalizat se poate face? .. La urmatoarea penalizare poate penaliza suma penalizata?
Da, la ambele intrebari raspunsul este DA, se poate si este legal.
Sa explic putin. In august 2014 ati avut restante de 200 lei si vi s-au aplicat penalizari in octombrie pentru aceasta suma de 12 lei, de exemplu. Acea suma de 200 lei a fost penalizata, asa cum spuneti dv in octombrie. Dar daca nu o achitati o sa vi se calculeze penalizari la aceeasi suma de 200 lei si in noiembrie si in decembrie... Adica o sa vi se calculeze penalizari la suma penalizata dar penalizata in alta luna si in continuare in fiecare luna pana o achitati.
Sigur ca in noiembrie o sa vi se calculeze, pe langa penalizari la cei 200 lei din august si penalizari la cei 180 lei restante din septembrie, de exemplu, daca nu platiti.
Vă rog, dați textul de lege care arată faptul că se pun penalizări la ... penalizări. Ar fi criminală faza dacă ar fi legal !
Se știe că peste 90% dintre restanțieri cu sume mari sunt cei fără venituri sau cu venituri la limita subzisteței. Dacă le mai pui și penalizări la penalizări chiar că-i faci să-și ia câmpii.
Un exemplu - la Asociația unde sunt eu proprietar, e o familie cu 60.000 lei restanță, plus ... vreo 50.000 lei penalizări. Deja nici dacă scoate la licitație apartamentul nu se vor recupera sumele astea aberante, puse en-gros, fără discernământ (mă refer la penalizările astea criminale, de 0,2%/zi, când, se știe, RENEL, GDF Suez, C.E.T., luau ca penalizări procente între 0,03% și 0,04%, deci ... DE APROAPE 10 ORI MAI PUȚIN !).
Ar cam trebui să se vadă dacă e constituțional acest articol 49 din Legea 230/2007, cu penalizări împovărătoare pentru cei care trăiesc la limita sărăciei sau sub ea !
Să-i mai pui amărâtului ăla penalizări la penalizări (la 50.000 lei pe care-i are de dat, cât oare să-i pui ?), e deja ceva horror !
Eu până acum n-am auzit să se pună penalizări la penalizări, cel puțin în orașul meu, nu mai zic de A.P. în care ființez, și cu care am avut atâtea ”contre”, până la urmă dându-mi-se dreptate în multe aspecte !
P.S.
Acum am găsit ceea ce știam sigur mai demult -
nu se aplică penalizări la penalizări ! Citiți articolul ”Cum se calculează penalităţile la întreţinere? din ziarul Libertatea:
[ link extern ]
Legea mai prevede şi că nu se plătesc penalităţi la penalităţi, adică suma din rubrica ”penalizare” nu se ia în calcul la aplicarea penalizărilor din luna următoare. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Au fost cazuri în care, culmea, s-au pus penalizări și la Fondul de Rulment:
[ link extern ]
CITEZ:
De ce este gresita aplicarea de penalitati la fondul de rulment ? Pentru ca fondul de rulment este o suma fixa antecalculata ce se ruleaza luna de luna si se reconstituie prin încasarea cheltuielilor finantate din el, ce sunt incluse pe lista de plata sub forma cotelor de întretinere, cote care se penalizeaza odata prin col.11, daca nu sunt încasate în temenul de 50 de zile prevazut de art. 49 alin. (1) si (2), de la afisarea listei de plata. Deci orice suma constituita ca fond de rulment sau adaugata la acesta nu poate fi penalizata întrucât ar reprezenta o dubla penalizare.
Conform art. 45-48 din lege, cheltuielile Asociatiei de Proprietari si criteriile de repartizare sunt reglementate, astfel:
Prezentarea în Adunarea Generala a B.V.C se va face de Comitetul Executiv înainte de începutul urmatorului an fiscal (vezi art. 23 alin. 1 din lege care o prevede în trim. I) pentru acoperirea cheltuielilor Asociatiei, inclusiv fondurile necesare ca:
– fondul de reparatii anual, alimentat în avans, în transe lunare egale, prevazute în lista de plata;
– alte fonduri cu caracter special, nenominalizate de lege (unul ar fi fondul de penalitati, apoi fondul din venituri încasate pentru ancorarea de reclame, fondul din dobânzi bancare).