avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe o a doua locuinta fara ca ea sa existe
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe o a doua locuinta fara ca ea sa existe

Mi-am cumparat o locuinta in judetul Neamt dar nu mi-am schimbat si buletinul figurand cu domiciliul la parinti in jud Iasi. Tata a decedat si, in urma succesiunii, casa lui a fost impartita intre mama si cei 4 copii, deci o particica am si eu. Problema e ca cei de la fisc ma obliga sa platesc impozit pe casa ca si cum as avea doua locuinte. Cei de la Neamt ma trimit la Iasi sa aduc o hartie precum ca n-am inca o locuita si in Iasi, iar acestia spun ca nu pot sa-mi dea asa ceva.
Ce e de facut?
Mentionez ca locuinta din Neamt mi-am cumparat-o prin programul "Prima casa"
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
vasea_13, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 07:46, 14 Ianuarie 2015
Daca in aceleasi conditii, verificate si rasverificate, am obtinut o locuinta prin programul "Prima casa", cum cei de la ANAF spun ca e a doua casa?
Eu nu am 2 case. Locuinta de la Iasi este a parintilor (mama) iar in urma succesiunii detin 1/8 din ea. Deci, o cota valorica nu si fizica (nu pot taia casa in 8). Chiar si asa, 1/8 din ceva nu inseamna un intreg.

Referitor la Codul fiscal, am gasit:

ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

Textul mi se pare clar
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
vasea_13, utilizator
vasea_13 a scris:
... cum cei de la ANAF spun ca e a doua casa?

Pentru ca cea de la Neamt ...azi, dpdv legal, pentru dvs. : este a doua "casa"

vasea_13 a scris:

Eu nu am 2 case. Locuinta de la Iasi este a parintilor (mama) iar in urma succesiunii detin 1/8 din ea.

La Iasi sunteti coproprietar (cu alte cuvinte proprietar, impreuna cu altii), fapt care se ia in calcul la stabilirea impozitului.

vasea_13 a scris:
Referitor la Codul fiscal, am gasit:
ART. 252 ...
Textul mi se pare clar

Eu v-am spus sa va uitati in Cod si in Norme, nu doar in Cod. V-ati uitat in Norme?
Cred ca nu v-ati uitat. :magic:
Am verificat si Normele. Din cate stiu (si ceea ce am si vazut in normele respective) acestea explica modul de aplicare a prevederilor legii, nu adauga texte in plus.
Tot ce am gasit este:
46. (1) Pentru stabilirea impozitului pe clădiri majorat potrivit prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal, ordinea în care proprietăţile au fost dobândite se determină în funcţie de anul dobândirii clădirii, indiferent sub ce formă, rezultat din documentele care atestă calitatea de proprietar.

(2) În cazul înstrăinării uneia dintre clădirile care intră sub incidenţa prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal, pentru calculul impozitului majorat, ordinea în care proprietăţile au fost dobândite se stabileşte potrivit noii situaţii juridice.

(3) Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care deţin în proprietate mai multe clădiri, dobândite prin succesiune legală, nu se majorează. Clădirile dobândite prin succesiune legală se iau în calcul la determinarea ordinii de dobândire, necesară stabilirii majorării impozitului pe clădiri, potrivit prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal.

Restul face referire la modul de calcul al impozitului pe cladiri in functie de ordinea dobandirii lor.
Nicaieri nu scrie ca fractiunile de proprietate dobandite prin succesiune
se iau in calcul la determinarea ordinii de dobandire
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
vasea_13, utilizator
Buna seara, la aliniatul 3 va intereseaza teza a II-a, nu teza I., v-am subliniat in citatul dvs.:
vasea_13 a scris:
(3) Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care deţin în proprietate mai multe clădiri, dobândite prin succesiune legală, nu se majorează. Clădirile dobândite prin succesiune legală se iau în calcul la determinarea ordinii de dobândire, necesară stabilirii majorării impozitului pe clădiri, potrivit prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal.

vasea_13 a scris:
Nicaieri nu scrie ca fractiunile de proprietate dobandite prin succesiune se iau in calcul la determinarea ordinii de dobandire

A pari, fractiunea de proprietate este proprietate. Legea, textul, se interpreteaza in spirit nu in litera, ca in litera nu are cum legiuitorul sa prevada absolut toate situatiile posibile pe fata pamantului. Intelegeti?
:magic:

P.S. Intr-un final eu incerc sa va explic de ce vi s-a intamplat ce vi s-a intamplat si nicidecum nu va incasez eu impozitul suplimentar (sper ca intelegeti punctul meu de vedere). Faptul ca dvs. va cramponati in fel si chip de argumente (altele decat juridice) este un drept al dvs.
trandafir2, moderator
Eu apreciez chiar foarte mult gestul prin care sacrificati din timpul d-voastra pentru a lamuri unul indignat ca mine de o situatie "a la Romanica", fapt pentru care va multumesc foarte frumos.
Totusi, nu mi se pare normal sa platesc impozit suplimentar pentru o a doua locuinta doar pentru ca "spiritul legii" considera ca o fractiune de locuinta este considerata o locuinta in care pot sa stau.
Sunt genul de om care-si plateste la timp darile, dar, mai stiu ca atunci cand fiscul "greseste" imi trebuie ani in tribunale sa-mi recuperez banutii incasati aiurea.

Pe mine ma interesa o solutie prin care sa evit porcaria asta

Multumesc inca o data si imi cer scuze pentru insistenta
vasea_13, utilizator

Alte discuții în legătură

Impozit locuinta fara a avea domiciliul acolo ioana_cernea ioana_cernea Buna ziua! Ma puteti ajuta, va rog, cu o informatie. Daca detin 2 locuinte dar nu locuiesc la nici una din adrese, cum se calculeaza majorarea de impozit ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului majorat pentru mai multe cladiri-persoane fizice EH0525 EH0525 Am (1).un apartament la bloc ,apoi am mostenit (2).19% din apartamentul parintilor si acum mi-am construit inca (3) o locuinta. Pentru locuinta(3) mi ... (vezi toată discuția)
Impozitare la mai multe proprietati gabi1974 gabi1974 A doua si a treia proprietate se impoziteaza suplimentar cu 65% respectiv 150% conform art 252 din Codul Fiscal in cazul in care prima este o boxa iar a doua ... (vezi toată discuția)