avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias fara contract si evacuare in 5 zile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias fara contract si evacuare in 5 zile

Buna ziua!
Incerc sa fiu scurt. Locuiesc intr-un apartament, in Bucuresti, din noiembrie 2010. Propietara a refuzat sa facem un contract, nici macar de comodat (aveam nevoie sa-mi deschid firma).
In decembrie 2014 m-a anunt ca are nevoie de apartament timp de doua saptamani. Eu eram plecat din oras si nu am fost de acord dar nu i-a pasat si acele persoane au intrat in apartament, mi-au folosit toate lucrurile posibile (vase, tacamuri, lenjerii de pat, chiar si hainele mi le-au aranjat cum au vrut) si cel mai grav: mi-au umblat in lucruri personale.
In data de 5 ianuarie m-am intors in apartament (nimic nu mai era la locul lui, mobila, vase, haine, obiecte din baie - peste tot au intrat). Zilele acestea am fost contactat de proprietara (pe facebook!) - eu speram ca cu scopul de a-mi plati cazarea la o pensiune in perioada cat am fost lasat pe afara (a fost ideea propietarei pe care nu am acceptat-o) - dar nu, am fost anuntat ca am 5 zile sa-mi iau lucrurile din apartament.
Mentionez ca am platit chiria pe luna decembrie (anticipat). Am chitantele de la intretinere, tv, internet, pe numele meu, inca din 2010.
Ma simt foarte jignit desi stiam ca fel caracter are. In plus, nu are ce sa-mi reproseze:. am platit mereu chiria in avans si la timp - prin transfer bancar, se poate demonstra usor - la fel si toate cheltuielile (direct debit la banca)
Nu vreau sa ma tiganesc sau sa ma cobor la nivelul ei pentru ca nu sunt ca ea si nu imi permite nici timpul. Asadar o sa plec cat de curand pot.

Ma gandesc sa deschid un proces impotriva acestei persoane nesimtite (putin spus). Ce sanse as avea si ce ma sfatuiti sa fac?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 12 Ianuarie 2015
calinccs, utilizator
Voi sunteti cam dementi cu gasitul de baieti. Aveti probleme grave daca sugerati asa ceva si dati idei unor "babe". Vorbesti de "elegant precum sustii" (nu am sustinut asta, totusi) si apoi vorbesti de baieti care sa ma bata. De unde impresia ca as fii de speriat de asta? Am cerut sfatul unor oameni care cunos legea, nu unor golani. Va asigur ca pot sa discut si de varianta agresiva dar nu cred ca e cazul aici.

PS: Proprietarul are si obligatii. Poate veni doar anuntat si la o data si ora stabilita de comun acord. Nu are dreptul sa-ti intre in casa, e chiar absurd iar sa iti bage pe cineva in casa timp de doua saptamani si da-ti foloseasca lucrurile depaseste absurdul
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
calinccs, utilizator
Locatarul e obligat sa permita accesul locatorului... zice pe undeva Codul ciuvil. Adicatelea, locatorul intra CU PERMISIUNEA LOCATARULUI. Ca altfel nu se respecta dreptul la viata privata garantat de CEDO.
Am schimbat yala si nimeni n-a patit nimic. E perfect legal sa stai linistit in domiciliul tau fara grija ca tinata ta de casa n-ar putea fi demna de ochii proprietarului intrat cu cheia si bocancii in viata ta privata.
E drept ca proprietarul e proprietar, dar si chiriasul e chirias. Drepturile lor nu sunt unele superioare altora, ci sunt drepturi si obligatii diferite si corelate.
Dealtfel, Codul civil ne spune ca daca reparatiile necesare imobilului dureaza peste 10 zile, locatarul e obligat sa dea inapoi din chirie, darmite daca i se cazeaza cineva acasa la el 14 zile... As cere despagubiri morale pe dreptul la viata intima si, sincer, sunt sanse mari.
Baietii care apar dupa notificari sunt mai usor de descurajat.

Oricum, baieti, baietandri sau barbati, costa. Costa... ilegal de mult si servesc pe cei cu inima tare, nu o babuta care ar putea scoate repejor din ea ce-a facut si de unde i-a racolat... E urat, imoral, ilegal sa sugerati asa ceva. Dar cautati prin forum ca s-au mai discutat toate astea, inclusiv cum ca dreptul european e de aceeasi idee de a apara dreptul la domiciliu (gasiti in decizii CEDO domiciliu o rulota sau terenul pe care ea e situata!!!) si va convingeti de mai multe.
Drepturile nepatrimoniale sunt mai strict protejate decat cele parimoniale si pot fi mai greu puse in discutie: oare oi avea dreptul la nume sau nu? Oare oi avea drept la intimitate in domiciliul meu sau.. o avea dreptul proprietarul sa-mi vada lenjeria din sertarul de sus de cate ori doreste?
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am închiriat un apartament cu contract, dar nu am înscris în el valoarea reală a chiriei iar acum am probleme cu chiriașul. nu-l mai vreau acolo, ce pot să fac? pysy182003 pysy182003 buna ziua, am o mica-mare problema, am inchiriat un apartament, am facut contract de inchiriere intre noi- dar nu a fost inregistrat (nici la notar, nici la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! as dori raspuns la o intrebare:ce se intampla daca ... Simplu71 Simplu71 Buna ziua! As dori raspuns la o intrebare:Ce se intampla daca merg la Anaf si declar ca stau cu chirie, avand un contract decomodare?! Lucrurile stau mai ... (vezi toată discuția)
Evacuare imobil Georgian44 Georgian44 Salut. Am inchiriat un apartament in urma cu 8 luni fara acte de inchiriere legale, proprietarul garantand sederea mea pe minim 12 luni. La 1 August imi da ... (vezi toată discuția)