In aprilie 2014 s-a emis o hotărâre de srabilire domiciliu cei doi minori de 6 si 9 ani la mama. La o luna, cel mare, de 9 ani, si-a luat casa in spate si s-a mutat la mine, eu suportand toate cheltuielile cu el, in plus refuzând prezenta mamei din motiv ca ii aplica rele tratamente. In septembrie am facut apel dar a fost refuzat la începutul lui 2015.
Ce trebuie sa fac sa stabilesc domiciliul minorului la mine unde locuieste de 10 luni statornic, eventual si al fratelui sau de 6 ani căruia mama ii interzice sa petreacă timp cu noi, si sa regularizez pensia de plata la care am fost determinat, tinand cont ca ea nu a suportat nici o cheltuiala cu copilul cel mare, cel mic fiind la gradinita neavând asa mari nevoi, dar fosta sotie insistand sa-i plătesc pensie chiar daca copilul sta la mine?
Răspunsurile voastre sunt importante pentru mine!
Va multumesc!
Va multumesc mult!
Mai am o întrebare si sunt lămurit :)
Citeam pe undeva ca pot transforma ordonanta intr-un proces civil. Consider ca m-ar avantaja ca in loc sa introduc o noua actiune. Ar fi posibil acest lucru? Si in ce temei? Ce cerere ar trebui sa introduc?
Multumesc anticipat.
Trebuie sa aveți o cerere pe cslea dreptului comun și dacă aveți o urgenta, cereți și pe calea ordonanței sa obțineți ceva provizoriu pana la o hotărâre în proces.
Va puteti adresa instantei de judecata, pe calea dreptului comun,asa cum v-au indrumat colegii , in postarile anterioare.
De asmenea, puteti sa promovati o actiune judecatoreasca, transata de urgenta.
Ordonanta presedintiala este o masura speciala , care comporta limitari in ceea ce priveste durata pentru care sunt produse efectele acesteia .
( efectele ordonantei presedintiale se produc pana la ramanerea definitiva a hotararii dispuse in procesului transat pe calea dreptului comun ).
De asemenea, aceasta procedura trebuie sa fie justicata de o situatia care comporta urgenta.
Asadar, daca aprecieati ca sunt intrunite cerintele imperative ale legii, va puteti adresa instantei de judecata, pentru a fi stabilita locuinta minorului la dumneavoastra, demersul fiind initiat pe calea procedurii ordonantei presedintiale.
Procesul este solutionat in regim de urgenta.
Hotarea judecatoreasca este atacabila cu apel, in termen de cinci zile de la pronuntare, daca procesul dedus judecatii a fost solutionat fiind citate partile litigante.
In cazul in care s-a dispus ca partile litigante sa nu fie citate, termenul de cinci zile curge de la comunicarea sentintei judecatoresti.
In ce mod cer regularizarea pensiei datorate tinand cont ca un copil locuieste de 10 luni la mine si eu suport toate cheltuielile, având dovezi? Prin ordonanta sau actiunea in instanta? Se acorda pensia de la data la care doar eu suport cheltuielile sau de la data introducerii actiunii?