avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept egal casa parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept egal casa parintilor

Buna seara am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta.
Suntem 3 frati si Casa parintilor necesita o mare renovatie care este destul de costisitoare. Eu asi dorii sa particip cu toti banii fratii mei nu au mari venituri. Exista un act ceva care il putem face in fata unui notar precum ca , casa va fii impartita in mod egal pt copii inainte si dupa decesul parintilor. Noi in familie azi avem o buna relatie dar pe viitor nu se stie niciodata. Si nu asi vrea sa investesc bani iar dupa parintii sa lase casa celorlalti frati multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:31, 28 Ianuarie 2015
Conform art.1161(1) NCC Partajul de ascendent se poate realiza prin donatie sau prin testament,cu respectarea formelor,conditiilor si regulilor prevazute de lege pentru aceste acte juridice.Partajul realizat prin donatie nu poate avea ca obiect decat bunurile prezente.Pot face partajul de ascendent-ascendentii(parintii) in favoarea descendentilor(copiilor).Daca in partajul de ascendent nu au fost cuprinse toate bunurile mostenirii,bunurile necuprinse in partaj se vor partaja conform legii.In partajul de ascendent sub sanctiunea nulitatii absolute trebuie sa fie cuprinsi toti descendentii care indeplinesc conditiile ptr.a veni la mostenrie.
Testamentul e revocabil. Cum userul vrea sa se asigure ca p[e termen lung parintii nu se razgandesc, nu ar fi chiar o solutie la problema lui. In plus, si fara testament tot egal se imparte casa...
Cred ca, daca tot investeste bani in casa parintilor, in functie de situatia concreta de fapt, userul isi poate asigura acum o parte din casa ca fiind contraprestatie la contributia sa. Nu e nici ilegal, nici imoral, nici pact pe mostenire nedeschisa...
La decesul parintilor poate decide daca mai revendica din mostenire sau nu. Pana atunci se asigura ca particica lui de casa nu pleaca nicaieri nici inainte nici dupa decesul parintilor si e si corect sa primeasca ceva de banii sai.
Ar merge sa faceti un act de imprumut. Discutati cu notarul daca exista posibilitatea ca imprumutul sa aiba scadenta prin deces. O alta solutie ar fi sa cumparati o parte din casa 10-xx% si din acel moment sunteti proprietar si nimeni nu va poate contesta acest drept.
AVLIL a scris:

Nu e nici ilegal, nici imoral, nici pact pe mostenire nedeschisa...

Nu am întâlnit așa un pact, sau nu înțeleg exact despre ce e vorba.
Care ar fi actul juridic prin care s-ar încheia acest pact? (obiect, părți, conținut)

Eu mă refeream la un partaj de ascendent sub forma unui testament în care să fie stabilite părțile fiecaruia dintre descendenți.
Bineînțeles că testamentul este revocabil, dar e evident că în lipsa vreunui act de dispoziție cu privire la imobilul părinților, aceștia sunt liberi să facă orice cu bunul lor în timpul vieții.

Deci ori încheiați un act prin care toți să recunoască investiția D-voastră, ori mergeți pe încredere.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
Buna seara. Stimate domn, pentru a putea investi in renovarea casei parintesti, va trebui ca pentru toate materialele pe care le veti achizitiona si, totodata, plati numai dvs, sa va procurati actele cu care veti putea dovedi, in situatia in care lucrurile s-ar deteriora intre dvs si cei doi frati pe care-i aveti, faptul ca toare reparatiile si renovarea casei le-ati efectuat doar dvs pe cheltuiala proprie si fara ca cei doi frati ai dvs nu au avut niciun fel de aport. Acesta este sfatul meu pentru ca in viitor sa nu va confruntati cu nicio problema de-aceasta maniera.

Alte discuții în legătură

Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)
Promisiune acte pe casa mariana83 mariana83 Buna ziua, fratele meu face un credit ipotecar (prima casa) la care eu pe contract voi fi coplatitor. pt. a accepta sa fiu coplatitor, intr-un final (dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)