avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... aflu ca sunt restantier dupa 1 an de zile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

aflu ca sunt restantier dupa 1 an de zile

buna ziua, am o situatie bizaro-hilara, care nu cred ca s-a mai intalnit la cineva: administratorul nostru de bloc a decedat in luna aprilie, iar fiica dansului s-a ocupat de predarea actelor impreuna cu noul presedinte ales. Au verificat anul 2008 si au constatat ca 4 apartamente printre care si al meu nu au chitante la cotor pe diverse luni din 2008, eu de exemplu iunie, iulie si octombrie in valoare totala de vreo 600 lei. Banii i-am dat administratorului, dar chitante, nema fiindca el afisa cheltuielile prin 20 ale lunii si incasa prin 22-24 , iar eu plateam pana la sfarsitul lunii, iar chitanta de regula nu mi-o facea pe loc ci o punea in cutia mea postala. Fiind convins ca e de buna credinta nu am urmarit niciodata daca mi-a dat sau nu chitanta. Mentionez ca toate celelalte luni apar ca si platite, iar pe mai 2007 am chiar 2 chitante cu exact aceeasi suma(sa fi fost atat de tampit sa platesc de 2 ori?). Asociatia (si mai ales cenzorul) sustine sus si tare ca le-am mancat fondul de rulment si trebuie sa platesc , ba chiar si penalitati. In listele lunare de cheltuieli nu am fost afisat niciodata ca restantier. spuneti-mi , va rog , daca nu as fi platit, nu era normal in septembrie cand am platit cheltuielile pe august sa-mi fi incasat lunile restante? Presedintele de bloc si cenzorul nu aveau obligatia sa verifice situatia incasarilor, a restantierilor, a soldului de casa daca nu lunar, macar la sfarsitul anului?
Cel mai recent răspuns: C.A. Tamara Lenz , Avocat 20:51, 31 Iulie 2009
Eu cred ce afirm pentru ca traiesc in realitate.
Am facut o verificare amanuntita la asociatie . Am gasit, de exemplu, printre altele, in registrul de evidenta a fondului de reparatii suma de 100.000 lei depusa de un proprietar cu un an inainte de a face eu verificarea. Confruntand cu registrul de casa am constatat ca acolo a fost consemnata suma de 700.000 lei. Caut chitantierul si constat ca era tot 700.000 lei . Era o greseala de preluare a sumei datorita neatentiei , a liniutei de la cifa 7 si a necitirii sumei scrise in litere. Am facut corectia respectiva numai in registrul fondului de reparatii. Nu furase nimeni, sumele, banii erau numai ca nu erau corecte evidentele contabile, nu iesea egalitatea intre soldurile de activ si pasiv. Am mai gasit si alte greseli asemanatoare si-au fost corectate conform legii.
Chiar in legea contabilitatii se stabileste modul si termenele in care se fac corectiile cand se constata greseli de inregistrare in evidentele contabile.
Pana si la finante se pot depune situatii dau declaratii rectificative cand contribuabilul constata ca documentul depus initial este gresit.

In ce priveste activitatea celor care lucreaza la institutii , eu nu vad diferenta. Cautati pe acest forum sau pe altele de contabilitate si vedeti ca sunt cazuri cand si salariatii de la institutiile de stat gresesc, cer sfaturi cum sa procedeze, au si ei termene si proceduri de corectare , sunt si ei oameni.

Desigur pentru greseli se plateste, indiferent de locul activitatii, conform legislatiei si deciziilor superiorilor la institutii si conform deciziilor comitetului sau hotararilor adunarii generale la asociatii.

Nu-i apar pe cei care gresesc, dar numai cine nu munceste nu greseste.
Numai hotia, furtul nu-l pot ierta si nu-i o lauda dar am desfacut cateva contracte de munca din aceasta cauza, nu numai in asociatia de proprietari.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
Adriantot, moderator
Am gasit, in registrul de evidenta a fondului de reparatii suma de 100.000 lei ..??????depusa de un proprietar cu un an inainte de a face eu verificarea. Confruntand cu registrul de casa am constatat ca acolo a fost consemnata suma de 700.000 lei. Caut chitantierul si constat ca era tot 700.000 lei . Era o greseala de preluare a sumei datorita neatentiei , a liniutei de la cifa 7 si a necitirii sumei scrise in litere. Am facut corectia respectiva numai in registrul fondului de reparatii. Nu furase nimeni, sumele, banii erau numai ca nu erau corecte evidentele contabile, nu iesea egalitatea intre soldurile de activ si pasiv. Am mai gasit si alte greseli asemanatoare si-au fost corectate conform legii.
Am 2 intrebari...care era suma reala?100 sau 700?
...ce sanctiune ati luat impotriva celui care a gresit?
Totalul fondului era diminuat cu diferenta,care la un control superficial,nu era observata,respectivul profitand de diferenta.
Respectivul ,daca era corect,nu s a sesizat de plusul din gestiune?
expert1205 a scris:


Am 2 intrebari...care era suma reala?100 sau 700?
...ce sanctiune ati luat impotriva celui care a gresit?
Totalul fondului era diminuat cu diferenta,care la un control superficial,nu era observata,respectivul profitand de diferenta.


Suma reala 700.000 lei conform chitantei (unde se scrie si in litetre suma, in paranteza) . Si conform registrului de casa , suma a fost incasata si folosita de asociatie, nu sustrasa.
Cel care gresise, nu mai era administrator, fusese dat afara pentru alte fapte, iar verificarea respectiva a trebuit facuta tocmai pentru a pune in ordine evidenta contabila si continuarea administrarii de catre altcineva.
Fondul de reparatii din evidenta nu era real datorita unor ase,menea erori. Respectivul nu a profitat de nimic pentru ca in sold, in casa banii erau, dar era nepriceput.
Acum facem verificari la intervale mai mici pentru a corecta mai rapid eventualele erori.
Respectivul nu a profitat de nimic pentru ca in sold, in casa banii erau, dar era nepriceput. Adica era in gestiune un plus de 600 000 lei? de peste un an.si..nepriceputul nu s a intrebat ce sunt cu ei? Sa fim seriosi...
Ca sa intelegeti cu ce se mananca contabilitatea (ca poate nu stiti), nu erau bani in plus in sold pentru ca era corect operat in registrul de casa. Deci putea sa stea mult si bine, inca 10 ani si mai mult si treaba mergea foarte bine, cu soldul corect. A incasat pe chitanta 700, a scris in registrul de casa 700, soldul cuprindea cei 700, nu 100.
Problema se pune atunci cand se face balanta activ-pasiv, in care intra in discutie registrul fondului de rulment si al fondului de reparatii care trebuie sa "bata" cu soldul. Mai intra si alte chestii in activ si pasiv, dar nu e cazul sa lungim povestea. La aceasta verificare s-a bagat de seama ca soldul fondului de rulment era mai mic decat se inregistrase in registrul de casa la rubrica fond de rulment. Priceput sau reluam explicatia?

Alte discuții în legătură

Fond de rulment ContSters126274 ContSters126274 Buna ziua, de curand am calculat ce suma am platit la fond de rulment de cand m-am mutat in apartament (20 ani) si am constatat ca pana acum am platit 2302 ... (vezi toată discuția)
Sold casa asociatie de proprietari cata2472 cata2472 Buna seara. Vreau sa verific soldul de casa la o asociatie de proprietari. Va rog sa-mi spuneti daca procedez corect. Fd. rulment+Fd reparatii - Depozit ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment man4pot man4pot Buna ziua As avea cateva nelamuriri cu privire la fondul de rulment si va solicit cateva detalii : Este obligatoriu ca proprietar de apartament sa ... (vezi toată discuția)