avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca vs.contributii CAS / sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca vs.contributii CAS / sanatate

Buna ziua

Am auzit ca, in calitate de administrator ("patron";) ) al unei societati comerciale pot face contract cu casa de pensii si casa de sanatate astfel incit sa platesc lunar aceste contributii si asta sa-mi foloseasca pe viitor la calcularea pensiei (contributia CAS) respectiv la cazurile de boala (contributia la sanatate).

Daca este corect, prefer sa platesc aceste contributii in acest sistem si NU sa fiu propriul meu angajat cu carte de munca, ceea ce presupune mult mai multe impozite,#-o unele inutile (ex.contributia la somaj, deoarece nu o sa ma dau afara din propria firma :)))

Cine stie mai multe despre aceasta varianta, de plata strict a contributiilor CAS / sanatate, am rugamintea sa-mi spuna ce ar fi de facut, sau macar sa-mi dea o idee de unde sa incep B-)

Multumesc frumos
Elena
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 16:54, 15 Iunie 2009
Momentan as putea sa aplic aceasta restructurare de post pt unul dintre noi (cel care nu este si administrator ).
Trebuie sa-i dau un preaviz ? Exista un model tip de preaviz ? Ce alte demersuri trebuie sa faca societatea si apoi el personal ?

tanguera:
1. Cel mai simplu si mai rapid este sa incetati CIM prin acordul partilor (art.55b din Codul muncii).
2. Carnetul de munca il luati de la ITM dupa ce duceti decizia de incatrae a CIM.
3. Carnetul de munca va sta la Casa de Pensii pe perioada cat aveti contractul de asigurare. In el va fi inscrisa aceasta perioada care constituie stagiu de cotizare pentru pensie.

lael:
1. Daca vreti sa intre in somaj il concediati cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului). Daca nu e nevoie de somaj ii incetati CIM cu art.55b din Codul muncii (acordul partilor).
2. Numai in cazul desfiintarii postului este nevoie de acordarea preavizului.
Multumesc :D
Va multumesc .
Dupa 1 an poate sa se angajeze din nou pe acelsi post detinut ?
1. Fiindca este concediere individuala puteti sa reocupati postul oricand.
2. Daca vreti il puteti reangaja, pe acelasi post sau pe altul, si dupa ce ii expira perioada de somaj si de primire a indemnizatiei aferente.

Alte discuții în legătură

Ce documente trebuie pentru somaj si cine trebuie sa le faca? DONA OTILIA DONA OTILIA Buna ziua. As dori sa stiu in cazul meu o mama care as fi vrut sa merg la serviciul anterior dar am fost refuzata pe motiv ca firma sa restrans si nu mai sunt ... (vezi toată discuția)
Carte munca asadar27 asadar27 Buna ziua, Saptamana trecuta am aflat ca nu mi s-a intocmit carte de munca la firma la care lucrez, in conditiile in care am un contract pe termen ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale creatza_70 creatza_70 Buna ziua! Intrebarea este din partea unei cunostinte. Aceasta lucreaza cu carte de munca la un spital si mai are si un contract la un cabinet medical, ... (vezi toată discuția)