avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1634 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Fals in acte
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Fals in acte

Buna ziua,
Am infiintat in 2013 un SRL, am facut un Contract cu o d-na expert contabil, i-am facut procura, i-am facut o stampila, i-am predat facturile/chitantele lunar - totul fara nici un proces verbal de predare -primire.
In mai 2014 am incetat activitatea la punctul de lucru ( un mic magazin de papetarie ) iar contabila mi-a spus ca imi va depune declaratiile pe zero, pana cand voi reincepe activitatea.La sfarsitul lui august 2014 am primit de la ANAF decizie de inactivare pe motivul nedepunerii obligatiilor fiscale declarative.Contabila m-a infomat ca va face toate demersurile pentru a reactiva SRL-ul, motivand ca decizia de inactivare este cauzata de faptul ca mi-a depus timp de 3 luni declaratiile pe zero.
Avand in vedere ca am inceput o alta activitate ( prestari servicii secretariat, desfasurata la terti, si pe care o desfasor in baza unor contracte de prestari servicii ) am solicitat contabilei sa-mi dea o dovada cum ca firma este activa, ca sa nu am probleme de credibilitate in fata celor cu care lucrez.Dupa aproape 2 luni de tergiversare, motivand ca registrul contribuabililor inativi se reacualizeaza foarte greu si de aceea inca figurez in registru ca SRL inactiv, dupa intense rugaminti sa-mi dea o dovada ca lucrurile stau asa cum spune si anume ca a depus cerere de activare , care a fost aprobata si firma este activa, mi-a trimis pe mail o copie dupa o copie a unei instiintari pe care a primit-o ea de la Administratia financiara pentru SRL meu, in care AF ma informa ca SRL-ul este activ si ca se fac demersuri pentru a se actualiza si pe site-ul ANAF ( in Registru).Am cerut de la contabila Decizia de activare - ca asa e legea, atat cat pot sa o interpretez - dar mi-a replicat ca nu se mai emite Decizie, ca e totul ok.
Fapt care s-a adaugat la lista mea de suspiciuni, asa ca primul pas pe care l-am facut a fost sa transmit copia asa zisei instiintari catre autoritatea asa zis emitenta: Administratia financiara.Am primit o invitatie la ei la sediu, onorata in aceasta dimineata, unde am aflat ca hartia respectiva era un fals , ca societatea este inactiva, ca nu s-a facut nici o solicitare de activare, ba mai mult, ca nu am depus nici macar o declaratie de cand am infiintat SRL-ul.Intre timp, pe 27 noiembrie, contractul meu cu aceasta contabila a expirat si la acel moment nu am insistat sa-l reinnoim pt.ca am vrut doar sa intru in posesia actelor, sa am decizia de reactivare si sa ma pot duce linistita catre o firma de contabilitate.
Ce ma sfatuiti sa fac, cum este cel mai bine: sa merg sa revoc procura facuta? Cand imi iau actele de la ea, pe procesul verbal ar fi bine sa mentionam ceva anume? sa-mi puna eventual semnatura si stampila pe fiecare dovada de depunere a declaratiilor - avand in vedere ca ea sustine ca le-a depus - ce sa cer de la ea in cazul in care ma voi decide sa merg la politie sau sa merg sa o actionez in judecata?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters332571 , utilizator 19:30, 1 Mai 2015
Multumesc inca o data.
Asta am in vedere, intai sa rezolv aceasta problema, abia apoi cealalta chestiune.
In posesia documentelor am intrat, exista la dosar si declaratiile 100, insa nu sunt si depuse, sunt doar printate si completate partial , am cateva facturi (4 ) emise - caci am al doilea formular la mine - dar din dosarul returnat lipsesc, facturile emise de ea catre mine lipsesc ( insa am o dovada ca i-am facut o plata de 700 lei, singura facuta prin transfer bancar ) si bilanturile si declaratiile nu sunt semnate sau sta,pilate.Nicaieri nu apare vreo urma de-a ei.
Pe buna dreptate ca refacerea situatiilor si deslusirea problemelor sa fie mai costisitoare, este foarte corect.
In orice caz, abia acum am realizat ca pe parcursul colaborarii au fost numai minciuni peste minciuni, pe care le-am crezut nepunand vreodata la indoiala ce comunica ea pentru ca niciodata nu m-am gandit ca ar putea cineva sa procedeze asa murdar.
Este o lectie pe care am invatat-o, si niciodata nu voi repeta greseala de a nu verifica, de a crede pe cuvant, de a merge pe incredere si de a nu-mi pune intrebari.Este prima experienta de acest gen - nu am avut pana acum nci un fel de firma, nu am avut de-a face cu situatii de genul, nici macar nu stiam ce ar trebui sa verific daca mi-ar fi trecut prin gand sa verific.Acum stiu :)
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
ContSters332571, utilizator
mikarox a scris:

Este o lectie pe care am invatat-o, si niciodata nu voi repeta greseala de a nu verifica, de a crede pe cuvant, de a merge pe incredere si de a nu-mi pune intrebari.Este prima experienta de acest gen - nu am avut pana acum nci un fel de firma, nu am avut de-a face cu situatii de genul, nici macar nu stiam ce ar trebui sa verific daca mi-ar fi trecut prin gand sa verific.Acum stiu :)


De fapt inca nu stiti ce sa verificati dar o chestiune care va poate ajuta este ca in fiecare luna (sau trimestrial) sa discutati despre declaratiile depuse, taxele care trebuiesc sa fie achitate si soldurile balantei (ultimele doua coloane din balanta). La fiecare sold care il intalniti sa intrebati din ce este compusa suma de acolo. Daca corespunde cu ce stiti dvs ca ar trebui sa fie atunci totul este in regula. De ex. daca la clienti aveti un sold de 15000 lei si dvs stiti ca nu trebuie sa mai incasati decat 3000 lei la momentul respectiv atunci aveti despre ce discuta - la fel la furnizori.

Intr-un fel ati avut ghinion si ati dat peste cineva complet ... hai sa ii spunem ... nepotrivit. Eu unul nu consider ca daca un coleg de breasla este expert contabil atunci el nu poate sa greseasca sau nu poate sa isi bata joc de clientii lui. Am vazut ca in alte meserii oamenii se apara intre ei foarte mult fara sa tina cont de faptele efective dar un statut profesional nu iti confera si un statut moral. Poti fii si presedintele unei tari si sa ii vinzi flota de exemplu (dau si eu un exemplu de caz de domeniul stiintifico-fantasticului).
Exact, acum stiu despre ce sa intreb, de verificat nu am cum, ca nu ma pricep.Nu 'penalizeaza" nimeni greselile, de gresit gresim cu totii fara exceptie.Ma deranjeaza minciuna.Mai ales in cazul in care sunt un om cu care se poate comunica, si daca mi s-ar fi spus : "da, asa este, nu am depus nici o declaratie, pur si simplu nu am avut chef/nu am avut timp/ nu am mai fost in stare sa ma ocup, dar ma ocup acum si rezolvam " ar fi fost ok.
Ea continua sa se tina tare si sa sustina ca a depus declaratiile , ca falsul e emis de o functionara din cadrul AF, ca de fapt e posibil sa nu fi fost depuse declaratiile pentru ca ea plateste pe altcineva sa i le depuna...etc.In orice caz, intradevar are de-a face cu oameni "cuminti".Altcineva nu ar fi ezitat vreo secunda si ar fi dat-o in judecata la prima minciuna.Nu inteleg nici eu cum un om care abia a obtinut gradul de expert contabil isi permite sa riste sa-l piarda imediat sau sa-si piarda orice drept de a practica aceasta meserie.In fine.Multumesc mult pentru informatii si pentru rapsunsuri si am sa revin dupa ce se finalizeaza totul, macar sa las un feed-back.
Buna seara,
Daca v-ar fi depus declaratiile ar fi avut dovezile (recipisele) de depunere online - si sigur ar fi aparut in fisa dvs. de evidenta de la fisc.
Pe de alta parte, daca este adevarat ceea ce spuneti (nu contest asta), ar fi bine sa ii faceti macar o plangere la politie sau ANPC. O astfel de persoana nu are ce cauta in meseria de contabil si ne pateaza reputati profesionala, creand un prejudiciu de imagine meseriei.
Le-a depus intr-un final.Cel mai probabil pe zero.Am recipisele.De la AF mi s-a spus ca mai exista D010 care trebuie depusa - caci figurez cu angajati desi nu este si nu a fost cazul si apoi le pot depune si cererea de reactivare, nu inainte de a plati si amenda.Desi pentru amenda nu am un proces verbal, mi s-a comunicat pur si simplu de d-na inspector.Probabil daca platesc aceasta amenda fara comentarii si fara a cere un document in baza caruia sa o platesc, se simplifica lucrurile ( e o presupunere.Ma gandesc ca avand in vedere deficitul de personal si incarcarea maxima, nu se vor mai deranja sa vina sa controleze o firma mica, fara angajati, cu sediul social la adresa din CI.Sa presupunem ca am depus declaratiile, am platit ce mai aveam de plata, am platit si amenda, adresa sediului social corespunde cu adresa din CI deci nu exista dubii ca e un sediu fictiv../am platit si amenda fara comentarii....probabil ca se poate intocmi propunerea de reactivare si fara sa mai vina in control.Probabil. ).

Alte discuții în legătură

Fals in acte ContSters332571 ContSters332571 Buna ziua, Am infiintat in 2013 un SRL, am facut un Contract cu o d-na expert contabil, i-am facut procura, i-am facut o stampila, i-am predat ... (vezi toată discuția)
Inactivare societate SertIT SertIT Buna ziua, am aflat in august 2015, cand am vrut sa inregistrez firma ca platitoare de tva, ca societatea a fost declarata inactiva din luna mai 2015. Nu am ... (vezi toată discuția)
Firma inactiva MinolaRaisa120 MinolaRaisa120 Am o micro interprindere srl , neplatitoare tva si apar ca fiind firma inactiva .Ce insemna ? Contabila mea spune ca este o eroare pt ca eu sunt neplatitoare ... (vezi toată discuția)