avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Marire pensie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Marire pensie minor

Buna ziua,
In urma divortului, domiciliul minorului a fost stabilit la mine iar tatal acestuia a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 25% din veniturile nete realizate. In timpul casatoriei veniturile lui nu au fost niciodata sub 4000 lei (este inginer) insa niciodata pe cartea de munca. In timpul divortului a facut dovada ca realizeaza venituri mari, in conditiile in care ne-am judecat pentru copil, iar dupa ce l-a pierdut, si-a micsorat veniturile la minim pe economie cu 2 ore/zi, asta insemnand 158 lei net/luna platind astfel minorului 39.5 lei/luna. L-am dat in judecata si a depus intampinare la care a atasat adeverinta de salariu cu suma mentionata. Ce pot sa fac? el nu a luat niciodata banii toti pe cartea de munca fiindca salariul a fost mereu mare si angajatorii nu au vrut sa suporte costurile aferente fiind astfel platit "la negru". In urma divortului eu am renunta la casa construita impreuna (o vila de aprox 300 mp) fiindca nu o puteam intretine singura, pe care acum o are el si pentru care imi plateste jumatate din valoare in 10 ani.Acum am 10 zile sa raspund la intampinare si nu stiu ce sa zic instantei. Mentionez ca ma apar singura, nu dispun de bani pentru avocat.
Va multumesc si v-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta cumva.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: catioara , utilizator 08:46, 30 Ianuarie 2015
am inteles. va multumesc pentru sfaturi si pentru ca mi-ati raspuns atat de repede. insa imi este destul de greu sa bat la usa fostului sot pentru diferite nevoi ale copilului nostru. relatia dintre noi este deteriorata si nu avem cai de comunicare foarte bune. voi merge in instanta invocand salariul minim garantat, asa cum m-ati sfatuit si observ ca alte variante nu am. din cate stiu, la aceasta data el are un salariu de 4500 lei si este singur. eu am un salariu de 1500 lei cu rate la banca, copil in intretinere, cheltuieli curente si datorii ramase din timpul casatoriei pe care nu a vrut sa le imparta dar sper ca la un moment dat sa sa intample asa cum spuneti.
Va multumesc!
va mai rog sa-mi spuneti ce art din lege prevede ca "Părintele la care nu locuieşte copilul şi nu are venituri, este obligat de instanţe la plata unei pensii alimentare în cuantum de 25% din salariul minim net pe economie", eu nu-l gasesc . Multumesc!
Urmati sfatul userului Martonze. Instanta are in vedere dispozitiile art. 499 alin 1 din Codul civil. In sit in care parintele nerezident nu realizeaza venituri, se stabileste o pensie de intretinere în cuantum de 25% din salariul minim pe economie.
Sunt convinsa ca din sumele primite cu titlu de ajutor din partea fam (pt plata sultei) poate "completa" acea pensie de 39,5 lei. E un pic ciudat sa poti intretine o casa, sa te poti hrani, dar sa nu gasesti resurse pt a achita pensia datorata propriului copil.

Dispozitiile Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

• Art. 5, alin. 2: “Raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.”

• Art. 44, alin. 2: “Parintilor sau, dupa caz, reprezentantilor legali, le revine responsabilitatea de a asigura cele mai bune conditii de viata necesare cresterii si dezvoltarii copiilor; parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala, precum si un mediu de viata sanatos.”

Poate gasiti ceva util aici:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Ianuarie 2015
ralu_k79, utilizator
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie intretinere minor în cazul unui salariu mare edmond11 edmond11 Bună ziua, Vă rog să mă ajutați cu un răspuns la problema următoare. Fosta soție m-a chemat în judecata pentru majorarea pensiei de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mihaella23 mihaella23 As vrea sa stiu daca pensia alimentara pt.minor fara divort deocamdata se cere prin ordonanta prezidentiala,conform carei legi si cum se procedeaza?care este ... (vezi toată discuția)
Procedura de divort si valoarea pensiei alimentare ContSters115122 ContSters115122 Buna ziua, Sunt casatorita de 1 an si 6 luni. In urma acestui mariaj a rezultat un copil care acum are 8 luni. De aprox. doua luni de zile, din pricina ... (vezi toată discuția)